Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Filmfrossa

De nya filmtjänsterna är här

Det började med att Spotify svepte in och förändrade vår syn på musikkonsumtion och nu är det dags för filmtittandet att bli lika gränslöst. Trots att vi har haft tillgång till tjänster som Voddler och Viaplay sedan en tid tillbaka var det när amerikanska Netflix öppnade dörrarna till sin filmtjänst som ”streaming” blev ordet på allas läppar.

Vi har tittat närmare på några av de stora filmtjänsterna för att utröna vad det är som skiljer dem åt och vad de har för- respektive nackdelar.

I jämförelse med Spotify, som täcker majoriteten av alla skivor som släpps i Sverige, finns det ingen filmtjänst som är ens i närheten av att vara heltäckande. Hur opraktiskt det än må vara är vårt bästa tips att du bekantar dig med dem allihop för att sedan låta utbudet guida dig rätt. När du har ”betat av” en tjänst kan du lätt byta till nästa.

Abonnemang eller hyrfilm?
Om du är en otålig människa som inte kan vänta och bara måste se den där nya filmen samtidigt som den når videobutiken kommer du inte att hitta den på någon av abonnemangstjänsterna, och det har med så kallade rättighetsfönster att göra. Bättre lycka lär du ha om du vänder dig till en tjänst där du betalar per film.

Några hyrfilmstjänster som etablerat sig i Sverige är film2home.se, SF Anytime, Cdon, Itunes och Headweb. Flera av abonnemangstjänsterna tillhandahåller även hyrfilmer för att vässa sitt utbud.

Annons

Netflix

Med 23 miljoner användare på andra sidan Atlanten kan man lugnt säga att Netflix har erfarenhet av streamad film. När vi fick höra att tjänsten skulle lanseras i Norden var det många som blev förväntansfulla, men tyvärr är utbudet långt ifrån lika bra som i hemlandet.

Vi diggar: Att du kommer åt Netflix från i stort sett vilket plattform som helst, oavsett om du har Apple TV, Wii U, Iphone, Playstation 3, en smart-tv eller en helt vanlig dator.
Vi dissar: Att flera av tv-serierierna är långt ifrån kompletta. När Netflix-avsnitten är slut har vi flera säsonger kvar och vart ska vi då vända oss?

Pris: 79 kronor i månaden
Prova på: En månad gratis
Bindningstid: Nej

Filmnet

Filmnet är C More Films nya streamingtjänst. Här frontar man med kändisarnas spellistor och de senaste tv-serierna från USA (de har i och för sig Solsidan, men den kan vi ju se gratis på Tv 4 Play).

Vi diggar: Att Filmnets utbud verkar vara aningen mer kvalitativt än många av konkurrenterna. Att de senaste avsnitten av tv-serier som Dexter, Girls och True Blood dyker upp i takt med att de sänds i USA är en grym fördel!
Vi dissar: Att du inte har särskilt många alternativ till datorn när du ska använda tjänsten. På hemsidan skriver de att en Smart-tv-app är under utveckling och att man sedan ska gå vidare till Android. Sedan tidigare finns det en app för Ipad.

Pris: 129 kronor i månaden (49 kronor i månaden fram till den 31 mars 2013)
Prova på: En månad gratis
Bindningstid: Nej

Viaplay

Viaplay har hängt med ett tag och har snabbt blivit mångas favorit. Filmerna och tv-serierna kan du se på din Ipad, på din smart-tv, på din spelskonsol eller ditt hemmabiosystem från LG. De saluför även en speciell Viaplay-box som du koppar direkt till din tv.

Vi diggar: Att du som har någon av Apples i-produkter kan ladda ner filmer till din enhet för att se dem vid ett senare tillfälle.
Vi dissar: Att du bara kan knyta ditt Viaplay-konto till fyra aktiva enheter kan vara riktigt irriterande för såväl stora familjer som tekniknördar.

Pris: 79 kronor i månaden
Prova på: En månad gratis
Bindningstid: Nej

Voddler Plus

Var du snabb med att hoppa på Voddler-tåget när tjänsten lanserades för några år sedan är sannolikheten stor att du tröttnade på långa reklamfilmer och teknikstrul. Nu har man lanserat en abonnemangstjänst som låter dig se obegränsat med film för 79 kronor i månaden, men för de nyaste filmerna får du betala styckpris.

Vi diggar: Att du kan ladda ner filmerna för att titta på dem även när du inte har tillgång till internet är en bekväm finess.
Vi dissar: Att filmerna som ingår i abonnemanget är skrattretande få.

Pris: 79 kronor i månaden
Prova på: Nej
Bindningstid: Nej

 

HBO Nordic

Lanseringen av HBO Nordic har inte varit den smidigaste i världshistorien. Tvärt om har den kantats av förseningar, kritikerstormar och bristfällig information. Nu har lanseringen inletts, komplett med en handfull filmer och den amerikanska tv-kanalens största tv-serier. Utbudet är relativt litet, men ack så gott.

Vi diggar: Att vi äntligen får se serier som Games of Thrones, Girls och True Blood några ynka timmar efter att avsnitten sänts i USA. Med svenska undertexter!

Vi dissar: Att plattformsstödet är så skrattretande dåligt att vi måste koppla datorn till tv:n som om det hade varit 2005. Kunde vi inte ha fått Airplay-stöd åtminstone?

Pris: 79 kronor i månaden
Prova på: Anmäl dig på hemsidan och hoppas på en värdekod
Bindningstid: ”Varierar beroende på erbjudandet”

Visa kommentarer / Kommentera nu
Filmfrossa - De nya filmtjänsterna är här Teknik, Guider
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17