Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Epson projektorguide

Hitta projektorn som passar dig

Stora tv-apparater i all ära, men om du vill ha riktig biokänsla i hemmet är det projektor som gäller. Och om du genast associerar till urvattnade färger och teknikkrångel behöver du inte oroa dig – dagens projektorer är ljusstarka, driftsäkra och lättanvända. När det kommer till bildkvaliteten kan de mycket väl jämföras med en modern tv, och du får betydligt fler tum för pengarna!

Vi tittar närmare på tre full-hd-projektorer som tillsammans täcker hela spektrumet, från nyfiken normalanvändare till perfektionistisk hemmabionörd.

Experten tipsar

Innan köpet

  • Låt sittavståndet avgöra storlek på bilden (motsvarigheten till mittenraden på biografen är bildbredden x 1,8). Så stort som möjligt är inte alltid bäst.
  • Kontrollera att projektorn går att använda på det avstånd rummet tillåter och att du kan få rätt bildstorlek.
  • Val av takstativ är viktigt. ”Lens shift”, är inställningsmöjligheten att kunna ha en projektor högt upp i förhållande till bilden. Ju sämre lens shift, desto längre takstativ måste du ha.

Tänk på det här

  • Tänk på att välja ljusstyrka på projektorn efter omgivning (i vitt och i färg, leta efter specifikationer märkt med CLO för att få reda på färgens ljusstyrka).
  • Är det ett riktigt ljust rum så kan det vara fördelaktigt att kombinera projektorn med en så kallad högkontrastduk för att få bättre svärta och kontrast.

Glöm inte duken

  • Projektorduken är lika viktig som pappret i en skrivare. Ju bättre duk och finare struktur, desto skarpare bild, bättre kontrast och mer korrekta färger får du på bilden.
  • Dukmarknaden är i stort sett den enda marknaden i världen där du verkligen får det du betalar för. Ju dyrare duk, desto bättre.
  • Längst livslängd har du på ramspända dukar. Vill du ha en eldriven duk som åker ner, välj en Tab-tension-duk om plånboken tillåter så du slipper köpa en ny efter 1–5 år för den har tappat formen och blivit vågig.
Epson TW5200

Epson TW5200

Om du inte har några speciella krav mer än att du vill ha bra och stor bild till ett rimligt pris är chansen stor att du har hittat rätt redan nu. Med full-hd-upplösning, hög ljusstyrka och låg bildfördröjning är Epson TW5200 en synnerligen trevlig modell för både film och spel. Bildstorleken kan du ställa in från 30 till 300 tum, och med den inbyggda keystone-korrigeringen kan du justera bilden så att den hamnar rätt även om projektorn inte står rakt framför duken. Projektorn har stöd för 3d, men glasögonen säljs separat. Glasögonen är baserade på RF-mottagning, vilket är en dyrare och bättre lösning än IR som många konkurrenter använder sig av.

Rekommenderat pris: 7 990 kr Läs recensionen
Epson TW7200

Epson TW7200

Medan Epson TW5200 är en utmärkt instegsmodell är TW7200 projektorn för dig som vill ha ut lite mer av din hemmabioupplevelse. Med betydligt bättre kontrastförhållande (120 000:1) levererar den riktigt bra bild som kommer att sätta guldkant på många filmkvällar framöver. I och med att den lyser starkare behöver rummet inte vara helt mörklagt och med brett lens shift-omfång och mycket stort zoomomfång är den lätt att placera där den passar in rent estetiskt. En annan fördel med TW7200 är att den är i stort sett ljudlös. Ett par 3d-glasögon med RF-teknik ingår.

Rekommenderat pris: 17 990 kr
Epson TW9200W

Epson TW9200W

Det här är projektorn för dig som strävar efter att eliminera alla hinder som kan tänkas komma mellan dig och den perfekta hemmabioupplevelsen. En av de största skillnaderna gentemot billigare modeller är kontrasten. Ju högre kontrasten är, desto mindre urblekt bild får du, och med kontrastförhållandet 600 000:1 är Epson TW9200W med i det absoluta toppskiktet. Utrustad med väldigt brett lens shift-omfång, stort zoomomfång och centrerad lins är den föredömligt lätt att placera i rummet utan att bilden blir förvrängd, vilket är särskilt bra om du flyttar projektorn mellan olika miljöer. En annan fördelaktig funktion är att du kan skicka bilden trådlöst till projektorn, så att du slipper långa hdmi-kablar. Kombinerat med en ljusstyrka på 2400 lumen så passar den perfekt i ett ljust vardagsrum likväl som i en helsvart biogrotta. 3d är en fröjd att titta på och två par 3d-glasögon med RF-teknik ingår.

Rekommenderat pris: 26 990 kr
Visa kommentarer / Kommentera nu
Epson projektorguide - Hitta projektorn som passar dig Teknik, Feature, Ljud & Bild
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17