Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
Allt om Android Tester * Nyheter * Guider * Tips Läs mer

Det bästa från MWC 2016

7 nyheter du inte får missa

Årets mobilmässa – Mobile World Congress – i Barcelona bjöd på flera spännande nyheter. Här listar vi sju prylar och trender som utmärkte sig lite extra.

Bästa innovation: LG G5

Lovande modulär mobil

LG stod tveklöst för årets innovation på MWC, med sin nya prestandamobil G5. Chassit är helt i metall och prestandan skyhög, med kraftfullaste Qualcomm-processorn, qhd-skärm och dubbla bakåtriktade kameror. Men det riktigt spännande med LG G5 är den modulära uppbyggnaden. Botten är löstagbar och under sitter en kontakt där tillbehör (”vänner”) kan fästas. Inledningsvis släpps två tillbehör: en hifi-dac och ett kameragrepp. Som en bonus är batteriet löstagbart.

Läs mer om LG G5.

lg g5 group

Muskelmobil: Samsung Galaxy S7

Samma utseende, färre kompromisser

Annons

Samsung har länge satt ribban för prestanda bland Android-mobiler. Nya Galaxy S7 är inget undantag. Den har samma höga byggkvalitet som Galaxy S6, med baksida i glas och rundade kanter i metall. Till skillnad från ifjol är mobilen nu också vattentät och har plats för sd-kort. Kameran bygger vidare på fjolårssuccén, med ännu bättre autofokus och, till synes, grym prestanda i mörka miljöer.

Galaxy S7 edge Gold Platinum

Läs även
Bäst i test: 9 Androidmobiler
Test: 6 smarta klockor

Jobbmobil: Cat S60

Supertålig mobil med värmekamera

Cat gör några av marknadens tåligaste mobiler. De tål stötar, kan frysas och tappas på djupt vatten. Nu kommer en modell som dessutom har senaste Android och relativt bra prestanda, åtminstone för att vara en ”ruggad” modell. Men det kanske coolaste med Cat S60 är att den har inbyggd värmekamera. En ny favorit bland byggnadsarbetare?

cat 60

Årets trend: Virtual reality

3d-glasögon och kameror

Virtual reality, vr, är stekhett. Allt började med att Samsung drog upp Facebooks Mark Zuckerberg på scenen under Galaxy S7-evenemanget. Under själva mässan drällde det senare av vr-produkter. HTC Vive fick ett fastslaget lanseringsdatum, Sony visade upp en vr-kamera och LG visade såväl vr-kamera somv vr-glasögon.

Oculus Rift

Årets koncept: Sony Xperia Projector

Spejsad smartprojektor för hemmet

Sony visade många roliga produkter i sin monter. En av de mest fantasieggande prototyperna var Xperia Projector, ett slags kompakt projektor för köksbordet (eller vilken yta som helst). Vi fick inte veta så mycket om den annat än att den innehåller en liten dator (tänk smartphone) och vad som ser ut som Android. Xperia Projector kan projicera ett antal inbyggda appar såsom receptbok, kalender och anslagstavla för familjen, på en bordsskiva eller en vägg. Det fungerar dessutom att “swajpa” och klicka. Xperia Projector fick oss att dra på smilbanden och vi hoppas att den blir en riktig produkt inom en snar framtid.

Sony Xperia Projector

Spännande budgetmobil: Lenovo Vibe K5 Plus

Respektabel prestanda och Dolby Atmos

Lenovo stod för en av MWC-mässans mest spännande nyheter i budgetsegmentet. Lenovo Vibe K5 Plus är en 150-euros mobil med metallchassi och 5 tums full hd-skärm. På insidan sitter en mellanklassprocessor från Qualcomm vilket är ganska imponerande med tanke på prislappen.

En kul detalj med Vibe K5 Plus (och den bantade syskonmodellen K5) är att den också stödjer Dolbys Atmos-teknik i högtalarna och hörlursutgången. Det innebär att du kan få virtuellt surroundljud över vanliga stereohörlurar. För runt 1500 kronor är det riktigt mycket mobil.

lenovo vibe k5

Överraskande avancerad mobil: ZTE Axon Mini

Mellanklass med spetsteknik

ZTE brukar alltid satsa på prisvärda mobiler. Det gäller även Axon Mini. Men det som fick oss att haja till var inte prislappen utan att man inkluderat spetsteknik i form av force touch.

Force touch är en ny skärmteknik som vi lär få se mer av i kommande modeller från Apple, Huawei med flera. Enkelt uttryckt gör det mobilen känslig inte bara för om du trycker utan också hur hårt. Tryck löst på en ikon så öppnas den, tryck hårt så får du upp en kontextmeny – så kan det funka.

ZTE Axon Mini släpps i Sverige “snart”, och ska kosta strax under 4000 kronor.

zte axon mini

Läs även
Bäst i test: 9 Androidmobiler
Test: 6 smarta klockor

Visa kommentarer / Kommentera nu
Det bästa från MWC 2016 - 7 nyheter du inte får missa Teknik, Mobilt, Nyheter
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17