Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

CES 2017

Heta nyheter från en av världens största teknikmässor

Oled-tv på bred front, Amazons ai-assistent Alexa, smarta bröstpumpar och hårborstar, och mycket mer.

Amazon Alexa

Amazons ai-assistent var överallt
En tydlig trend på mässan var hur olika typer av ai-assistenter ska byggas in i precis allting. Framförallt tänker vi på Amazon Alexa som var inbyggt i allt från bilar, högtalare och tv-apparater till kylskåp och lampor. Amazon Alexa har fortfarande inte lanserats i Sverige, men nu när streamingtjänsten Prime Video har kommit hit känns det inte allt för avlägset att även Alexa skulle hitta hit.

Tidigare har vi framförallt förknippat Alexa med högtalaren Amazon Echo som kan ta emot röstkommandon och lösa enklare uppgifter. Google Assistant och Apples Siri bjuder på liknande teknik, men enligt många analytiker har Amazon åtminstone vunnit den här ronden.

Amazon-echo
Amazon Echo

LG OLED W7

Så tunn att den måste hängas upp med magneter
LG:s tv-apparater med oled-teknik har varit en finsmakarfavorit i många år. I år visade de upp sin tunnaste modell hittills med sina 2,57 millimeter. Tv:n gör sig naturligtvis bäst på väggen, men eftersom skruvar är för tjocka är det magnetupphängning som gäller. Eftersom 65-tummaren väger ynka 1,9 kilo ska det inte vara något problem.

LG OLED W7 har också Dolby Atmos och ”Active HDR” som ska ge stöd för alla hdr-format. Den ska också vara särdeles bra för spel med sin responstid på 21 millisekunder. Storlekarna är 65 och 77 tum.

Annons

I dagsläget har vi varken pris eller lanseringsdatum.

Jämför priser på LG:s oled-tv här.

lgtv
LG OLED W7

Sony A1E Bravia Oled

Sonys första oled med 4k-upplösning
Inget CES utan nya Bravia-apparater från Sony. Det nya flaggskeppet heter Sony A1E och är en mäktig oled-tv med 4k-upplösning. Nästan mer anmärkningsvärt är tv:ns högtalare. Det finns nämligen inga! Istället är tv:n utrustad med Sonys nya Acoustic Surface-teknik som skickar ut ljudet direkt från tv:n genom att vibrera skärmen. Det låter lite märkligt, men enligt Sony själva ska det vara en särdeles bra lösning som gör bild och ljud helt integrerat.

Sony-A1E-Bravia-Oled
Sony A1E Bravia Oled

Panasonic EZ1000

Vill ge dig en så korrekt filmupplevelse som möjligt
Visst kan många tv-apparater ge dig en vacker och färggrann bild med alla dynamiska och utjämnande effekter påslagna, men om du vill att filmen ska se ut som filmskaparen hade tänkt sig är det en annan femma. Med sin oled-tv EZ1000 vill Panasonic ”ta Hollywood till ditt vardagsrum” med avancerad teknik som uppfyller alla de krav som finns på kontrast och färgåtergivning. För den som är intresserad av siffror uppger Panasonic att tv:n kan prestera en ljusstyrka på 800 nits, vilket är dubbelt så mycket som deras tidigare oled-apparater.

Tv:n väntas nå Europa i juni.

Panasonic-EZ1000
Panasonic EZ1000

Läs även: Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k

Dell UP3218K

Sanslös 31,5-tummare med 8k-upplösning!
Om du tror att en 4k-skärm är det fräsigaste du kan ha på skrivbordet så tror du fel. Nästa steg är 8k, men om du vill hoppa på tåget redan nu får du vara redo att punga ut med strax över 50.000 kronor. Dell UP3218K har upplösningen 7680 x 4320 pixlar vilket ger den en pixeltäthet på förhållandevis höga 280 ppi. Enligt Dell ska den även täcka 100 procent av Adobe RBG, sRGB och Rec709 vilket gör den särskilt bra för arbete med foto eller video. Lanseras i slutet av mars.

Läs även: Test: Dell UP2516D – Korrekta färger i proffsförpackning

Dell-UP3218K
Dell UP3218K

Motiv Ring

My precious …
Aktivitetsarmband kan ge värdefull information om puls och rörelse, men många av dem är otympliga, fula och obekväma. Motiv Ring löser problemet genom att ta formen av en ring som du sätter på ditt finger. I den diskreta ringen finns både pulsmätare och accelerometer för mätning av aktivitet och sömn. Resultaten presenteras i en mobilapp.

Några uppgifter om när produkten når Sverige har vi i dagsläget inte, men de första amerikanska kunderna kommer att få sina ringar senare i vår. Den som är intresserad kan registrera sig på mymotiv.com för att få löpande uppdateringar.

Motiv-Ring
Motiv Ring

Asus Zenfone AR

Mobil med Augmented reality
Efter sommarens Pokémonfeber behöver vi knappast beskriva vad augmented reality är för någonting (det är tekniken som får Pokémonfilurerna att synas i din omgivning) och nu är Asus på gång med en telefon som använder sig av tekniken. Asus Zenfone AR använder Googles augmented reality-teknik Tango och demonstrerades bland annat med hjälp av en Hot Wheels-app som låter användaren leka med en virtuell bilbana hemma i vardagsrummet. Förutom att spela kan du bland annat använda tekniken för att inreda ditt rum virtuellt och mäta saker. Telefonen har en super amoled-skärm på 5,7 tum med upplösningen 1440x 2560 pixlar och kameran är på 23 megapixel. Asus Zenfone AR lanseras under andra kvartalet 2017.

Jämför priser på nya Asus Zenfone 3 Deluxe här.

Asus-Zenfone-AR
Asus Zenfone AR

Samsung Galaxy A3 och A5

Bättre specifikationer och IP68-klassning
Någon Galaxy 8 har vi fortfarande inte sett skymten av, men däremot passade Samsung på att visa upp uppgraderade modeller i den billigare A-serien. Bättre skärm, bättre kamera, bättre batteritid och IP68-klassning är några av nyheterna. Galaxy A3 har en super amoled-skärm på 4,7 tum och kameror på 13 och 8 megapixlar. Storasyskonet Galaxy A5 har en 5,2-tumsskärm och 16-megapixelkameror både fram och bak. Båda telefonerna kör Android 6 Marshmallow.

Samsung Galaxy A3 och A5 släpps den 3 februari till de rekommenderade priserna 3490 och 4990 kronor.

Jämför priser på Samsung Galaxy A5 här. Och Galaxy A3 här.

samsung galaxy a5 2017
Samsung Galaxy 5

Dell XPS 15

Slimmat kraftpaket med Kaby Lake
Dell visade upp en intressant uppgradering av deras XPS 15-laptop som riktar sig till proffsanvändare. Nya Dell XPS 15 verkar bjuda på bra prestanda i ett slimmat utförande till ett rimligt pris. På insidan sitter en fyrkärning Kaby Lake-processor. Geforce GTX 1040 kan väljas som grafikkrets och pekskärmen går att få med antingen full-hd- eller 4k-upplösning. Tjockleken är 11–17 millimeter och vikten 1,8 kilo. Priset börjar vid 999 dollar.

Dell-XPS-15
Dell XPS 15

Blue Satellite

Äntligen en trådlös hörlur från Blue
Mikrofontillverkarna Blue har den senaste tiden gett oss flera tunga hörlurar – och nu släpper de sin första trådlösa variant. Unikt med Blues hörlur Satellite är att den är utrustad med inbyggda förstärkare och två separata element i varje kåpa: Ett som tar hand om ljudet och ett som tar hand om brusreduceringen. Om du verkligen vill känna kraften i 44-millimeterselementen slår du på den inbyggda förstärkaren. Och för den som vill ha extra bas rekommenderas ON+-läget som har hängt med från tidigare Blue-hörlurar.

Läs även: Test: Blue Mo-Fi (hörlur med inbyggd förstärkare)

Blue-Sattelite
Blue Satellite

Hair Coach

Världens första smarta hårborste?
Knappt har vi vant oss vid smarta telefoner, smarta armband och smarta klockor innan nya produktkategorier får sin släng av smart-sleven. Sist ut är den smarta hårborsten Hair Coach som ger dig en förstklassig borstning med hjälp av bland annat mikrofon, gyroskop och accelerometer.

Borsten, som är ett samarbete mellan Kérastase och L’Oréal, kan bland annat lyssna sig till hårets kvalitet och använda de olika sensorerna för att kartlägga hur du tar hand om din kalufs. Om du borstar för hårt säger den ifrån genom att vibrera. Borsten kommunicerar med appen via bluetooth eller wifi. Priset ska enligt uppgift landa kring 200 dollar.

hair coach

Willow

Den smarta bröstpumpen
Den smarta hårborsten är inte det enda exemplet på att man snart kan sätta ”smart” framför i princip vad som helst. En annan snackis på mässan var den smarta bröstpumpen Willow, som bärs innanför bh:n – en enhet på varje bröst – och pumpar ut mjölken medan du gör annat. Engångspåsarna som samlar upp mjölken rymmer 12 centiliter och batteriet ska räcka för två dagars pumpande. Appen håller koll på mängden. Willow lanseras på den amerikanska marknaden i vår och där kommer den att kosta 430 dollar.

willow single pump willow inside bra

Honda Riding Assist

Håller balansen i låga hastigheter
Om du har svårt att hålla motorcykeln upprätt i låga hastigheter kan Honda ha lösningen för dig. Tekniken heter Honda Riding Assist och visades upp på CES. När du kör i under tre kilometer i timmen aktiveras systemet som med hjälp av flera små motorer håller motorcykeln upprätt och i rullning. En annan finess är att motorcykeln ska kunna följa efter ägaren i maklig hastighet när denne går framför.

100801_honda_riding_assist
Honda Riding Assist-motorcykel

Läs även: CES 2017 – Spelnyheter

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Visa kommentarer / Kommentera nu
CES 2017 - Heta nyheter från en av världens största teknikmässor Teknik, Feature, Nyheter
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17