Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

CES 2016

Senaste nytt från världens största teknikmässa!

Lenovo Thinkpad X1 Yoga

Första bärbara datorn med oled-skärm

Oled-tekniken, som karaktäriseras av sin oöverträffade svärta och sina klara färger, har har vi framförallt sett i lyxiga tv-apparater tidigare, men nu är den första bärbara datorn med oled-skärm här. Lenovo Thinkpad X1 Yoga är en slimmad liten sak med 14-tumsskärm på 2560 x 1440 pixlar. Som namnet antyder går det att vrida bak tangentbordet så att datorn förvandlas till en (ganska klumpig) surfplatta. Vill du skriva eller rita använder du den kapacitiva pekpennan som följer med.

Det råder inga tvivel om att Lenovo Thinkpad X1 Yoga är en intressant dator, men om man vill vara först med ny teknik får man vara beredd att betala. Enligt uppgift ska priset för oled-versionen ligga runt 1650 dollar.

Lenovo-Thinkpad-X1-Yoga

LG G6

Lyx-tv i en egen klass

LG har en ny monster-tv på väg ut, som ser ut att få prestanda och pris i extremklassen. Modellen heter G6 och har såklart allt det godis man kan förvänta sig av en topp-tv idag. Oled-panel med UHD-upplösning (4k), hypertunn profil, stöd för hdr och en rejäl soundbar inbyggd i basen är höjdpunkterna. Soundbaren ska dessutom gå att vinkla för bästa ljud beroende på om du har tv:n på väggen eller på en bänk.

LG G6 släpps i två storlekar, 77 och 65 tum, och kommer att kosta från cirka 150.000 kronor för 65-tummaren till runt en halv miljon (!) för 77-tummaren. Prisskillnaden ska framförallt bero på kraftiga kostnadsökningar i produktionen av storlekar över 70 tum.

Annons

Den större LG G6 är antagligen mer av en snackis-produkt (mission accomplished). 55 tum är för övrigt den mest populära tv-storleken i Sverige idag, så finns utrymme på kontot är det säkert många som kan tänka sig en 65-tummare också.

LG-G6-

Spela från soffan med Bulldog och Lapdog

Spännande nyheter från Corsair

Allt fler väljer att sitta i soffan och spela med en kraftfull speldator kopplad till tv:n. När spelen är kompatibla med en vanlig handkontroll fungerar det alldeles utmärkt, men så fort tangentbord och mus ska plockas fram blir det krångligare. Corsair vill lösa problemet med hjälp av en duo som de kallar Bulldog och Lapdog.

Bulldog är en maxad speldator som med lätthet skulle kunna förväxlas med en modern spelkonsol. Lapdog är i sin tur en robust tangentbordshållare med inbyggd sladdförvaring och ordentlig musyta. Tangentbordshållaren är ergonomiskt utformad för att du ska kunna ha den i knät när du spelar. Det verkar lovande, men hur bekvämt det är i längden vågar vi inte uttala oss om.

Priset för tangentbordshållaren blir 89 dollar (199 dollar om du vill ha ett tangentbord till). För ett tomt Bulldog-chassi får du betala 299 dollar (priset för den kompletta datorn kommer senare).

Klicka här för att anmäla dig om du vill bli meddelad när produkterna får ett lanseringsdatum.

Corsair

Steelseries Rival 700

Gamingmus med extra allt

I mars växer Steelseries Rival-familj. På CES visade man upp värstingen Rival 700, en mus som tar formen från föregångaren och lägger på lite extra för den som regelmässigt väljer prylen med flest features på kartongen. Den stora grejen är att musen har en konfigurerbar oled-skärm på sidan. Är det onödigt? Ja kanske, men det är också ganska kul. Här kan du till exempel välja att visa dpi-läge eller makroinställningar. Andra detaljer som är snudd på lika banbrytande är den utbytbara sensorn och den inbyggda vibrationsmotorn som ger haptisk feedback.

Steelseries Rival 700 kommer att säljas för en dryg tusenlapp.

Steelseries-Rival-700

Böjd bjässe och 4k från AOC

Spektakulärt ska det vara

Om man ska tro tillverkarna kommer böjda spelskärmar att bli en vanligare syn under 2016. Men de ska inte bara vara böjda – de ska vara stora också. På CES passade AOC på att visa upp sin 35-tumsbjässe AOC C3583FQ, som förutom sin spektakulära utformning kan stoltsera med en uppdateringsfrekvens på 160 hertz. Upplösningen är 2560 x 1080 pixlar. Vem behöver vr-glasögon med en sån här på skrivbordet?

AOC passade även på att visa upp en 4k-skärm, men om du vill ha den upplösningen får du nöja dig med en alldeles rak 28-tummare.

AOC-C3583FQ

Toshiba Dynapad

Stor och lätt platta

Toshiba visade upp sin konvertibla surfplatta Dynapad redan på IFA i höstas. Nu är det klart med säljstart och det blir första kvartalet 2016.

Windows 10 har banat väg för massor av spännande, snygga hybriddatorer som kan böjas, vikas och förvandlas till laptops vid behov. Toshibas svar heter Dynapad.

Toshiba Dynapad är en intressant platta som kombinerar tunn profil med en stor skärm på 12 tum. Det gör den lika stor som en Surface Pro fast betydligt lättare. 580 gram väger den – med valbart tangentbord ungefär kilot.

Köper du till tangentbordet kan Toshiba Dynapad också användas som fullfjädrad arbetsdator tack vare att det är Windows 10 på insidan. Åtminstone sålänge arbetet inskränker sig till Office och surf och mail.

Skärmen har 1920 x 1280 pixlars upplösning vilket inte är särskilt högupplöst med dagens mått mätt, men inte alls dåligt för något i mellanklassen. En skärmpenna medföljer på köpet och kan användas för att rita, skissa och skriva anteckningar för hand.

Processorn är en Intel Atom och är ungefär i nivå med den vanliga, icke-Pro-versionen av Surface. Minnet går upp till 4 gigabyte och lagringen 64, med micro sd-plats för ytterligare utbyggnad.

Vad Dynapad kommer att kosta vet vi ännu inte, men den ska tydligen säljas via Windows Store, online.

Toshiba-Dynapad-
Läs även: Razer Blade Stealth – Ultrabook för spel

Dell Ultrasharp UP3017Q

Bordsskärm med oled-panel

Dell har skärmen för dig med riktigt höga krav på bildkvalitet. Vad sägs om oled-panel och 4k-upplösning?

Många som jobbar med bild kommer att köpa lotter den närmsta tiden. Dell har nämligen visat upp en ny 30-tumsskärm för de riktigt kräsna, till exempel filmskapare och fotografer. Priset landat på 5000 dollar, men då får du både oled-panel och 4k-upplösning, med 100 procent täckning av Adobes färgrymd.

Oled har fler fördelar gentemot den vanliga lcd-tekniken, framförallt en enormt bra kontrast och väldigt generösa betraktningsvinklar. LG är kungarna på oled på tv-sidan men hittills har vi inte sett några externa datorskärmar som använt tekniken.

Dell-Ultrasharp-UP3017Q

Asus MB169C+

Bärbar skärm med usb-c

Behöver du större skärm på resan? Asus har en smidig lösning, med få sladdar.

MB169C+ – det var länge sedan vi hörde ett mindre klatschigt produktnamn. Men Asus nya, bärbara skärm är en spännande produkt.

15,6 tum och full hd är specifikationerna, men det riktigt fiffiga är att skärmen är bärbar och kan drivas med bara en enda usb-c-sladd. Via den får den därmed både ström och bildsignal.

Vikten är på blygsamma 800 gram och tjockleken långt under en centimeter. Ett medföljande case skyddar skärmglaset och låter dig ställa vinkeln i två steg.

Asus MB169C+ har inget spikat pris, men torde landa på ungefär 300 dollar.

Asus-MB169C+

Ultra HD Bluray

Flera modeller presenterade på CES

Filmer på skiva är inte dött. På CES visar flera tillverkare upp bluray-spelare för ultra hd-film.

Ultra hd (4k), hdr och andra bildtekniker kan sällan utnyttjas fullt ut. Inte minst på grund av bandbredds-begränsningar som gör att materialet måste komprimeras hårt. Det problemet slipper man med film på skivor.

Under CES har vi sett modeller från tre av de stora tillverkarna:

Samsungs heter UBD-K8500 och släpps i mars, för 500 dollar, vilket torde innebär ungefär 6000 kronor i Sverige.

Philips kommer också med en ultra hd-bluray, närmare bestämt BDP-7501, för 400 dollar. Den stöder, precis som Samsungs modell, både ultra hd och hdr, och kan såklart skala upp material med lägre upplösning.

Panasonics modell heter DMP-UB900 och har ungefär samma finesser som resten, men ett större fokus på ljud, med bra filstöd och fina komponenter för bästa ljudkvalitet. Priset ryktas bli kring 500 dollar.

UBD-K8500

Casio Smart Outdoor Watch WSD-F10

Android-klocka som varar länge

Casio har rutin på teknikspäckade klockor. Nu släpper man sin första modell med Android wear.

I över 30 år har Casio varit kungarna av stora, blaffiga och teknikspäckade klockor. Deras Pro-Trek serie har haft allt från gps till barometer. Nu kommer japanerna med sin första Android-klocka – Smart Outdoor Watch WSD-F10.

Själva kronan är i metall och finns i flera färger. Armbandet är i gummi och utseendet är inte det mest eleganta. Men det gör inget eftersom köparna såklart är friluftstyper snarare än styrelsemedlemmar.

Batteritiden med ”allt på” är en dag, vilket såklart inte håller måttet om du ska fjällvandra. Men med batterispar-läge på (svartvit skärm bland annat) ska klockan hålla i uppåt en månad på en laddning.

Casio WSD-F10 är vattentät ned till 50 meter och har alla de sensorer man kan förvänta sig, däribland kompass och barometer. Lanseringen sker i april och priset landar på 4300 kronor.

Casio-Smart-Outdoor-Watch-WSD-F10

Samsung Galaxy Tab Pro S

Stor platta med laptop-ambition

Samsung har en ny jätteplatta på gång. Tab Pro S har 12-tumsskärm och valbart tangentbordsfodral.

Somliga kallar Samsung Tab Pro S en Surface-klon. Det är den inte – Surface har en betydligt snyggare och mer praktisk design. Men med hybriddatorer i snart sagt alla tillverkares produktportföljer – och Ipad Pro från Apple – är det inte konstigt att Samsung vill vara med och leka också.

Tab Pro S har en 12 tums skärm vilket är väldigt stort för att vara en platta. Skärmstorleken är en kompromiss mellan extrem bärbarhet och användarvänlighet. För med det valbara tangentbordsfodralet kan Tab Pro S enkelt förvandlas till en enklare laptop.

Galaxy TabPro S_007_Dynamic_Black

Tangentbordet känns bra men tillåter bara två vinklar vilket gör Tab Pro S ganska opraktisk för skrivjobb. Den verkar heller inte vara lika stadig i knät som till exempel en Microsoft Surface. Nej, här krävs ett bord.

Läs testet av Microsoft Surface Pro 4 här.

Inuti sitter en Core M-processor vilket ger gott om kraft för kontorsgöra. Det gör också att vi slipper en fläkt som lever om. Upplösningen i skärmen är 2160 x 1440 pixlar – väldigt skarpt – och amoled-tekniken ger den där härliga kontrasten vi vant oss vid från Samsungs bättre mobila prylar.

Lagringen är på 128 gigabyte och portarna inskränker sig till en ynka usb-c, med en medföljande usb-hubb om det behövs fler portar.

Priset landar på 10500 kronor för wifi enbart, eller 12500 för wifi och 4g. Tangentbord medföljer inte i priset.

Honor 5x

En sämre – och bättre – Honor

Honor 7 var ett av 2015 års bästa mobilköp. Nu kommer en uppföljare som är både sämre och bättre.

Huawei träffade helt rätt med Honor 7, den välbyggda och högpresteranda mobilen som släpptes i höstas. Kompetenta mobiler finns det gott om, men ”grejen” med Honor 7 var priset på under 4000 kronor.

Läs testet av Huawei Honor 7 här.

Nu kommer Honor 5x, en ännu billigare mobil på precis under 3000 kronor. Det man framförallt förbättrat sedan sist är batteritiden, som var en av få om inte svaga så åtminstone mindre exceptionella egenskaper hos Honor 7.

Huawei-s-Honor-5X

Inuti sitter ett 3000 milliampere-timmar stort batteri, en Snapdragon 615-processor (mellanklass) och 3 gigabyte minne. Kameran i Honor 7 var en 20 megapixlare från Sony som tog jättefina bilder, men den har här fått ge vika för en 13 megapixlare av okänt ursprung.

Byggkvaliteten är som vanligt mycket hög, men vi föredrar Honor 7:s matta finish framför 5x:s glansiga. Fingeravtrycksläsaren är förresten kvar på baksidan och det gillar vi – Honor har den bästa lösningen för fingeravtryck som vi testat.

Honor 5x släpps i mitten av februari och kommer att kosta 3000 kronor. För amerikanarna blir det för övrigt den första Honormobilen, då märket inte lanserats i USA tidigare.

Huawei Watch Ladies

Hey laaadiiiiies

Huawei kvinno-fierar sin snygga smartklocka Watch. Smalare armband och Swarowski-kristaller är receptet.

2015 skulle smartklockor plötsligt se ut som vanliga klockor. Huawei var en av tillverkarna som lyckades bäst. Deras Watch var både lyxig och snygg (och dyr). Nu släpper man en ny, lite upphottad variant och det är kvinnor man siktar in sig på.

Läs testet av Honor Watch här.

Watch Ladies edition har smalare armband för att bättre matcha kvinnors handleder. Armbanden har dock samma fäste som standardversionen och kan bytas ut hos vilken urmakare som helst.

Huawei-Watch-Ladies

För den som vill “blinga” lite exta finns en specialversion framtagen i samarbete med Swarowski, där urtavlan har en ring av kristaller. Vi har känt och tittat på den i Huaweis mässbås på CES och den är faktiskt inte så smaklös som det kan låta.

5500 kronor kommer den kristallprydda klockan att kosta, den utan kristaller blir tusenlappen billigare. Släppdatum blir någon gång i mars. Huaweis svenska representanter Peter och Henrik berättade också att en version med mindre urtavla också är på väg. För den finns dock inga fler uppgifter.

Sony Hearon Wireless

Bose-utmanare för högupplöst musik

Sony utvidgar sin hörlursfamilj Hearon. Nya Hearon Wireless är heltäckande lurar med bluetooth – och bullerreducering.

Okej, så det kanske är lite tjatigt att alltid jämföra bullerreducerande hörlurar med Boses modeller. Men de sitter ju på var och varannan flygresenär av en anledning. När Sony nu ger sig in i leken är det med en vidareutveckling av Hearon som vi testade i senhöstas.

sonyhearon

Sony Hearon Wireless är en heltäckande lur med metallfinish och flera modiga färger. Den har stöd för högupplöst ljud vilket enkelt uttryckt innebär att den kan återge betydligt högre frekvenser än vad som finns på en vanlig cd-skiva. Så långt låter det som vanliga Hearon. Men det nya är såklart trådlös överföring, som sker via bluetooth. Om batteriet tar slut (det ska räcka nästan ett dygn) går det också att koppla in en vanlig sladd.

Hearon Wireless har också aktiv bullerreducering för att släcka ut motorbuller och liknande. Vårt snabba test i mässmontern visade att den fungerar alldeles utmärkt.

Sony Hearon Wireless släpps ”till våren” och kommer att kosta cirka 3100 kronor.

Visa kommentarer / Kommentera nu
CES 2016 - Senaste nytt från världens största teknikmässa! Teknik, Feature, Nyheter
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17