Drömmen om att kunna träda in i en virtuell verklighet genom att ta på sig ett par glasögon har hängt med sedan de första experimenten för mer än 50 år sedan. Sedan dess har vi sett flera mer eller mindre misslyckade försök att göra tekniken tillgänglig för konsumenter. Nintendos dunderflopp Virtual Boy är bara ett av alla exempel på hur illa det kunde gå för den som ville ge sig in i leken.
Jämför priser på Google Cardboard här.

Oculus Rift har banat vägen
Men så hände någonting. Startskottet för den senaste vr-hypen gick när företaget Oculus VR lanserade en Kickstarter-kampanj för ett nytt, revolutionerande headset. Kampanjen drog in ordentligt med pengar och snart hoppade flera tillverkare på tåget.
Men medan Oculus, HTC, Sony och de andra aktörerna satsar på avancerad teknik går Google en helt annan väg. Under sin utvecklarkonferens 2014 visade de upp en pappkonstruktion med det passande namnet Google Cardboard.
Läs även: Virtual Reality – HTC, Oculus och Sony satsar

Vr åt folket
Uppfinningen är lika enkel som genial. Istället för att ha en egen skärm använder Cardboard någonting de allra flesta redan har i sin ficka, nämligen en smarttelefon. Appar som stöder Cardboad delar upp bilden i två bilder som skickas till respektive öga efter att ha passerat varsin konvex lins. När du vänder på huvudet registreras huvudets rörelser av det inbyggda gyroskopet.
Tanken var dock inte att Google själva skulle stå för den storskaliga produktionen. Istället gjorde de det enkelt för tredjepartstillverkare att inspireras och göra sina egna Cardboard-modeller.
Läs även: Bäst i test – 9 Androidmobiler

Google Cardboard vinner på sitt låga pris
Oculus Rift kommer att kosta runt 7000 kronor, HTC Vive ryktas kosta det dubbla. Dessutom behöver du en riktig monsterdator för att kunna använda dem. Sonys Playstation VR ska visserligen vara billigare, men i dagsläget är det ändå svårt att se det som någonting annat än en nischprodukt.
Jämför priser på Google Cardboard här.
Googles papplösning kan naturligtvis inte erbjuda en upplevelse i paritet, men å andra sidan kostar den nästan ingenting. Färdiga kit som bara är att vika ihop finns att köpa för en dryg hundralapp, och om du väljer att göra ett eget kan du komma undan ännu billigare.
Ritningar och instruktioner hittar du här.
4 tips för en bättre Cardboard-upplevelse
1. Skruva ner förväntningarna.
När du sätter igång med Google Cardboard ska du inte ha för höga förväntningar. I dagsläget är tekniken är mer intressant än användbar.
2. Välj låda med omsorg
Det finns appar till både Android och Ios, och det är sällan petnoga med skärmstorleken. Däremot kan styrningen vara ett problem. Om du har en Iphone behöver du till exempel välja en Cardboard med en mekanisk arm som trycker på skärmen. Vissa Androidtelefoner kan istället använda den vanligaste lösningen som bygger på magnetism.
3. Ett par ordentliga hörlurar är ett måste.
Upplevelsen av att befinna sig i en annan värld förstärks av stereoljudet.
4. Plocka fram kontorsstolen.
För att se dig omkring behöver du ha utrymme att vända dig om. Korta stunder kan du stå upp, men för längre vr-stunder rekommenderas en snurrbar kontorsstol.
Tips: 10 appar att börja med
Med Google Cardboard kan du prova på virtual reality redan idag. Här är apparna som du bara måste testa.
Google Cardboard
Googles egna app är ett bra ställe att börja på. Ios-versionen är lite väl avskalad, men till Android finns det mycket att göra. Framförallt fungerar Google Cardboard som en hubb för dina kompatibla appar.
Ladda ned Google Cardboard till Android här. Och till Iphone här.

Youtube
Sedan en tid tillbaka har Youtube haft stöd för så kallade 360-gradersfilmer, och om du använder appen till en Androidtelefon finns det även Cardboard-stöd. 360-filmerna är såklart häftigast, men faktum är att Google låter dig se allting på Youtube genom Cardboard.
Sisters
Sisters är en virtuell skräckupplevelse som utspelar sig i ett rum och varar i några minuter. Allt du kan göra är att se dig omkring i rummet, men hur snabbt du än vänder dig kommer du alltid att ha känslan av att någonting läskigt händer bakom din rygg. Sisters är ett bra exempel på hur framtidens skräckspel kan se ut.
Ladda ned Sisters till Android här. Och till Iphone här.

Valfri filmspelare
Att använda Cardboard för att titta på film är faktiskt inte så dumt. Till Android är Googles egna VR Cinema for Cardboard ditt förstaval. Till Ios finns det mängder av appar att välja mellan, men om du vill slippa reklam avbrott i filmen får du räkna med att betala några kronor.
Ladda ned VR Cinema till Android här.
VRSE
Medan många vr-appar känns som hemmasnickrade hafsverk är VRSE en påkostad samlingssida för virtuellt berättande. Här kan du bland annat se dokumentärfilmer om kubansk dans, klipp från Saturday Night Live eller en exklusiv video med rockbandet U2. VRSE finns till Android och Ios.

Ladda ned VRSE till Android här. Och till Iphone här.
Jakku Spy
Lagom till premiären av The Force Awakens lanserades vr-tillägget Jakku Spy till den officiella Star Wars-appen. Det är egentligen inte mer än nio löst sammanhängande filmsnuttar. Men efter att ha hälsat på BB-8 ombord på Millenium Falcon, blickat ut över Jakkus sanddyner och beskådat en kraschad Star Destroyer på nära håll är det svårt att inte bli nyfiken på vad Industrial Light & Magics vr-division kan åstadkomma i framtiden.

Google Street View
Att traska omkring i Google Street View har väl de flesta gjort, men visste du att appen har stöd för Cardboard? Ta en promenad runt ditt hemkvarter, återupplev semesterorten du gillar eller välj en plats på måfå.
Zombie Shooter VR
Bristen på bra vettiga kontrollmetoder gör att ”riktiga” vr-spel är sällsynta. Mycket går såklart att lösa med hjälp av en trådlös handkontroll, men då går lite av känslan förlorad. Zombie Shooter VR löser problemet genom att låta dig skjuta zombier genom att stirra på dem.

Ladda ned Zombie Shooter VR till Android här. Och till Iphone här.
Cardboard Camera
Varför inte skapa en egen vr-upplevelse? Med Cardboard Camera kan du skapa 360-gradersbilder. Allt du behöver gör är att snurra ett varv, som när du tar en vanliga panoramabild.
Ladda ned Cardboard Camera till Android här. Och till Iphone här.
Valfri berg- och dalbana
Många av apparna för Cardboard är berg- och dalbanor och det är inte svårt att förstå varför. Berg- och dalbanan är ett utmärkt sätt att visa upp tekniken, och förhoppningsvis ge användaren det där suget i magen.
Läs även:
Nyhet: LG G5 – med modulär design
Banbrytande mobil med kameror i världsklass (sponsrad artikel)