Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Bugatti Chiron

Årets bilsnackis extrem på alla vis

Bugatti är kända för sina extrema sportbilar. Nu har de visat upp en ny modell, med 1500 hästkrafter, diamanthögtalare och en prislapp på 20 miljoner kronor.

Hur långt har du till närmsta matbutik? 100 meter? 1 kilometer? 5? Det spelar ingen större roll, med en Bugatti Chiron är du där på nolltid.

Enligt Bugatti själva ska bilen, som visades upp på bilmässan i Geneve nyligen, accelerera från 0 till 100 kilometer i timmen på under 2,5 sekunder. Toppfarten tros ligga på andra sidan 400 kilometer i timmen.

Sök och jämför nya bilar här.

Under huven på den två ton tunga sportbilen sitter en 16-cylindrig motor på 8 liter. Det är fyra gånger så många cylindrar som i en normal personbil – och fyra gånger motorvolymen. Motorn utvecklar 1500 hästkrafter och hur många liter den drar per mil – ja, vem vet.

Annons

Surf och Batman

Bugatti Chiron har låg profil och en säregen design där bakre stänkskärmar, taket och kjolarna lackats i en mörk färg som omfamnar den ljusare motorhuven och dörrarna som en surfar-våg. Baktill är det lite Batmobile-stuk, med kantiga, centralt monterade avgasrör.

Om utsidan andas sport och racing är insidan rena rama Rolls-Royce. Det vill säga 100 procent läder, kolfiber och andra lyxmaterial. Det ska enligt uppgift även medfölja en matchande uppsättning läderbagage för de lite längre körningarna.

Högupplösta skärmar visar all relevant data och information under färd och den (analoga) hastighetsmätaren går till 500 kilometer i timmen, vilket gör att 110 på tavlan ligger ungefär där 40 brukar ligga i en vanlig bil.

Läs även: High tech-bilar en trend på CES

bugatti chiron topview

Högtalare av diamant

I dörrarna sitter högtalare med diskanter av diamant, levererade av Accuton. Poängen med diamantmembran är att de (tydligen) har mycket låg distorsion och kan återge frekvenser långt över vad vi definierar som högupplöst ljud. Tekniken används bland annat av välkända högtalartillverkaren Bowers & Wilkins i deras 800-serie, som börjar på 80.000 kronor paret.

Bugatti planerar att tillverka 500 stycken Chiron. Över 100 sägs redan vara sålda och priset ligger på dryga 20 miljoner kronor styck.

Läs mer om Chiron på Bugattis hemsida.
Sök och jämför nya bilar här.
High tech-bilar en trend på CES

Visa kommentarer / Kommentera nu
Bugatti Chiron - Årets bilsnackis extrem på alla vis Teknik, Ljud & Bild, Nyheter
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17