Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Blogguiden, del 1: Välj rätt bloggplattform

Idag finns det hundratusentals bloggar i Sverige. Många av dem innehåller bara en eller ett par bloggposter. Men frågan är om det beror på avsaknad av inspiration eller om de potentiella storbloggarna helt eneklt gett upp för att det är för krångligt? Digital Life lotsar dig genom Sveriges sju största bloggverktyg och berättar vilket som är bäst just nu.

Aftonbladet blogg
Det är snabbt, gratis och busenkelt att starta en blogg på Aftonbladet, när det fungerar som det ska. Om man vill komma igång med sitt bloggande snabbt och inte har några större krav på möjligheten att utvecklas i plattformen är Aftonbladet ett bra bloggalternativ. Plattformen är enkel och intuitiv även för nybörjare. De färdiga stillmallarna är enkla men väldigt snarlika. Variationen är liten. Aftonbladets styrka är dess starka communitykänslan, plus att sajten är Sveriges största webbplats och på det sättet kan ge dig lite extra trafik till din blogg.

Blogger
Blogger är gratis och världens största bloggplattform. Gränsnittet finns på svenska och är för det mesta lättanvänt och intuitivt. Om man har HTML-kunskap är Blogger relativt kraftfullt, dock är det behäftat med vissa tekniska begränsningar. Det är enkelt att skriva inlägg, ladda upp bilder och annan media. Dessutom är bloggadressen lätt att komma ihåg (t.ex. minblogg.blogspot.com). Det går även att koppla bloggen till eget domännamn mot en liten avgift. Dessutom finns det en mängd tilläggsprogram som är gratis. Integrationen med Google-ägda ”Adsense” och ”Analytics” är utmärkt. Det är väldigt enkelt att mobilblogga och stabiliteten på Blogger är nästintill oöverträffad.

Blogg.se
Med ca 150 000 aktiva bloggare är Blogg.se den största svenska bloggtjänsten. Den finns i två alternativ. En reklamfinansierad gratisversion och en reklamfri betalversion som kostar 59 kr/månad. Det finns ca 15 färdiga stilmallar som går att modifiera om man har grundläggande programmeringskunskaper. Det är lätt att publicera inlägg, men verktyget har ganska stora begränsningar. Blogg.se erbjuder sina medlemmar ett enkelt statistikverktyg och ett enkelt annonseringsverktyg. Du kan även koppla ditt eget domännamn till Blogg.se. 80 procent av alla som bloggar på Blogg.se är skrivna av modeintresserade unga tjejer.

Expressen blogg
Expressens bloggverktyg är gratis och minimalt, faktiskt i våra ögon alldeles för enkelt. I jämförelse med andra system så framstår gränssnittet som uråldrigt. Det finns i och för sig möjlighet att välja mellan ett tjugotal färdiga stilmallar, men där tar det stopp. Dessutom saknar mallarna variation och det finns ingen möjlighet att själv anpassa utseende med CSS (Cascading Style Sheets) eller i HTML. Expressens nuvarande plattform känns både gammal och väldigt primitiv och bör därför undvikas om du inte får betalt för att blogga där. Expressens bloggverktyg är i särklass sämst i hela testet.

Annons

Metro blogg
Metro.se är en Sveriges första riktiga bloggplattformar. Bloggen är smidigare än både Aftonbladets och Expressens motsvarigheter och liksom dem gratis. Dessutom finns det möjlighet att tjäna lite pengar eftersom Metro delar med sig av sina annonsintäkter till vissa bloggare. Gränssnittet är enkelt, snygg och propert, men liksom de flesta dagstidningsbloggarna så känns det som vissa grundläggande funktioner saknas. Det finns möjlighet att välja mellan ett tjugotal färdiga stilmallar och man kan även ligga till tilläggsprogram och länklistor i sidokolumnen med ett par knapptryck. Möjligheter att ändra bloggens utseende via CSS (Cascading Style Sheets) är begränsade. Metro är bra för nybörjaren.

Squarespace
Squarespace är en betaltjänst. För ungefär 50 kronor i månaden får du det i särklass snyggaste bloggverktyget på marknaden. Squarespace är främst utvecklat för grafiska designers som inte vill befatta sig med programmering. Bloggverktyget är det enda i testet som inte finns på svenska. Men eftersom systemet är unikt via sitt grafiska WYSIWYG-gränssnitt så har vi ändå valt att recensera det. Gränssnittet påminner närmast påminner om ett Desktop-publishingsystem blandat med ett traditionellt publiceringssystem. Systemet känns dock ofärdigt, ointuitivt och svåranvänt i vissa lägen. Om man kan leva med det så kan man bygga en enormt snygg blogg, men vägen dit kan vara en lång uppförsbacke. Systemet finns – liksom WordPress – som separat installation om man vill installera det på sin egen server. Det finns ett femtontal förinstallerade stilmallar som är enkla att redigera. Ett plus är att Squarespace har annorlunda finesser såsom forum och ett enkelt gränssnitt för läsarna att dela med sig av film, ljud och bild. En begränsning är att det saknas stöd för flera skribenter.

WordPress
Wordpress finns i två versioner. En gratisversion samt en version som man kan ladda ner och installera på sin egen webbplats. Flera svenska webbhotell erbjuder idag wordpress som gratisinstallation via ett par enkla knapptryckningar. Om du är duktig på CSS (Cascading Style Sheets), HTML och PHP är WordPress det kraftfullaste alternativet på marknaden då det är helt konfigurerbart och bygger på öppen källkod. Det finns tiotusentals gratis plugins, stilmallar och olika nyttiga verktyg till WordPress. Det finns i princip tilläggsprogram till allt. Störst frihet får man naturligtvis om man har en egen installation då det finns vissa begränsningar i gratisversionen. WordPress har en mycket kraftfull import/exportfunktion om du vill flytta din blogg. Det enda som verkligen saknas är en vettig inbyggd mobilbloggningsfunktion. Om man inte äger en iPhone får man blogga via e-post vilket är lite knöligt. Annonsering är inte tillåtet på gratisversionen. Användargränssnittet finns tillgängligt på flera språk, bland annat svenska. WordPress passar bra till företagsbloggar eller för mer avancerade privatpersoner. Prestandan avgörs av ditt webbhotell, men gratisversionen är bra, om än lite långsam emellanåt. Bloggverktygen uppdateras ofta och är i nuläget marknadens i särklass mest skalbara och kompletta bloggverktyg. Dessutom har WordPress marknadens bästa antispam-kommentarsvertyg i tilläggsprogrammet Akismet som till råga på allt dessutom är gratis.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Blogguiden, del 1: Välj rätt bloggplattform - Teknik, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17