Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Bang & Olufsen 90 år

Vi utser fem ikoniska produkter

Få elektronikmärken har gjort så snygga produkter som danska Bang & Olufsen. Nu fyller företaget 90 år och vi firar genom att utse våra fem favoriter.

Danska Bang & Olufsen är sedan länge synonyma med lyx och spektakulär design. Många av deras produkter kan se ut som något från framtiden – fastän de är 30 år gamla. Vi har gått igenom rullarna ändå från 1950 och valt ut de bästa, snyggaste eller bara mest spejsade “Beo”-produkterna.

Bang & Olufsen Beosystem 2300

beolab 2500

Tillverkningsår: 1991 – 2000

Beocenter 2300 var urtypen för en produkt som fick folk att säga “wow”. Vertikalt monterad cd-spelare var som hämtat ur en science fiction-film 1991, och glasluckorna på fronten gled isär automatiskt när du höll fram handen. Otroligt coolt. Spelaren kunde också lära sig att permanent strunta i vissa spår som du inte gillade. Parad med aktiva högtalarna Beolab 2500 blev den Bang & Olufsen Beosystem 2300. Ljudet var förbluffande bra för att komma från ett kompaktsystem.

Bang & Olufsen Beosystem AV 9000

Tillverkningsår: 1992 – 1998

Bang & Olufsens första kompletta surroundsystem kom långt innan hemmabio blev hett. Det bestod av Beolab 8000 och 6000-högtalare, en Beovision AV9000-tv, en video samt en surroundprocessor. Det var Dolby Surround och Pro-logic från vhs-kassetter som gällde och högtalarna, designade av David Lewis, var tänkta att likna piporna i en kyrkorgel. Tv:n stod på ett spetsigt golfpegg-stativ som också rymde en center-högtalare. Förutom den numera omoderna bildrörs-tv:n är systemet fortfarande både snyggt och tidlöst.

Annons

Läs även
Topplista: 8 radioapparater – Stilikoner med bra ljud

Bang & Olufsen Beosound 9000

beosound 9000

Tillverkningsår: 1996 – 2011

Om du såg en tv-serie i början av 2000-talet såg du garanterat en Beosound 9000 skymta förbi. Ett bättre sätt att visa att karaktären hade pengar, klass och smak fanns inte. Vertikal cd-spelare fanns visserligen redan, men att ha en cd-växlare där läsaren åkte fram och tillbaka på en räls var genialiskt. För att inte tala om ett kul sätt att visa upp lite av sin cd-samling. Beosound 9000 kombineras ofta med högtalarna Beolab 5. Spelaren kan också stå på stativ.

Bang & Olufsen Beocom 2

beocom 2

Tillverkningsår: 2002 –

Telefonen som liknar en banan är en klassisk älska-den-eller-hata-den-produkt. Vad mer kan vi egentligen säga än att den är väldigt lång, har en märklig knappsats med bara två knappar i bredd och kommer i flera häftiga färger, däribland guld. Jo, kanske att den kostar 7.000 kronor och faktiskt fortfarande tillverkas, trots att många idag skippar hemtelefon. Även på begagnatmarknaden är Beocom 2 dyr.

Bang & Olufsen Beoplay A9

Tillverkningsår: 2013 –

Jämför priser på Beoplay A9 här.

beoplay a9

Trådlösa ljudsystemet Beoplay A9 är en lösning för dig som skippat cd-skivorna. Systemet stödjer bland annat Spotify Connect och har högtalare, förstärkare och streamingteknik inbyggt i en och samma enhet. Men även om den låter bra är det inte ljudet du kommer att minnas utan designen. Systemet är vansinnigt läckert, med en huvudenhet som liknar ett flygande tefat, där fronttyget kan bytas ut om du vill ha lite mer färg i rummet. De tre benen kan beställas i flera olika träslag. Det är inte helt enkelt att placera en A9, men den pryder verkligen sin plats. Priserna börjar på saftiga 20.000 kronor.

Minns du förresten Bang & Olufsen Serene? Mobiltelefonen som var kvadratisk och hade knappar placerade i en ring som en gammal nummerskiva. Den blev inte direkt någon hit. Men snygg var den, på ett udda vis.

b and o serene

Läs även: Tester av trådlösa högtalare

Audio Pro Addon T20 – Mångsidigt ljud som imponerar
Marshall Woburn – Hårdrockarens favorit
Polk Woodbourne – Trådlös allt-i-ett
Samsung Radiant 360 R7 – Välljudande kokong
Teenage Engineering OD11 – Ny teknik i retrokostym

Dagens bästa priser på Pricerunner
  • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner
Visa kommentarer / Kommentera nu
Bang & Olufsen 90 år - Vi utser fem ikoniska produkter Teknik, Feature, Ljud & Bild
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17