Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Nästan utan begränsningar

Asus UL30

Netbooken (eller mini-pc:n) är varken det senaste eller det coolaste i datorvärlden längre. På senare tid har det börja växa fram ett nytt segment; bärbara som är slimmade, strömsnåla, hyggligt snabba och framför allt – prisvänliga.

Diskret lyx
Asus UL30 är precis en sådan dator. Det första som fångar min uppskattande blick är tjockleken och den snygga designen. UL30 mäter knappt 2,5 centimeter på det tjockaste stället och det borstade aluminiumlocket gör mycket för den lyxiga känslan man faktiskt känner när man håller i den, trots det förehållandevis låga priset. Undersidan, däremot, är i svart plast. På det hela taget är UL30 en snygg och välbyggd bärbar, som passar företagsanvändaren likaväl som privatanvändaren.

Extra tyngd ger ”låång” batteritid
Vikten på 1,7 kilo känns för det här segmentet i det översta laget. Det finns konkurrenter som väger 1,5 kilo och i jämförelse är skillnaden påtaglig. Att 1,7 kilo känns tungt visar inte minst på hur långt utvecklingen har kommit. I UL30:s fall beror det på det kraftiga batteriet som enligt uppgift ska klara 12 timmar. Men som alltid ska man ta tillverkares batteritider med en nypa salt, eftersom deras mätningar inte speglar verklig användning. Med det trådlösa nätverket igång, tiotalet tabbar i webbläsaren, ordbehandlare, Spotify och något extra program igång klarar du minst 7 timmar – vilket är en högst imponerande siffra! Vanligtvis jobbar man inte så effektivt hela tiden, att den faktiska tiden kan sträcka sig uppåt nio timmar!

En trogen arbetshäst
Asus har utrustat UL30 med den nya dubbelkärniga och strömsnåla processorn från Intel. Man ska inte låta sig avskräckas av den låga klockningen; processorn bygger på modern arkitektur och tillsammans med fyra Gigabyte snabbt arbetsminne och nya Windows 7 klarar datorn det mesta – bortsett från rent professionella uppgifter och spel.

UL30 imponerar med rapp prestanda. Jag har hårdkört den med flera program samtidigt, tittat på hd-film vid sidan av och ändå visar mätaren att den har en del kräm kvar att ge.

Annons

Den 13,3 tum stora led-skärmen återger fina färger, inte minst tack vare den blanka ytan. 16:9-formatet lämpar sig väl för filmer i och med att de svarta kanterna nästan eller helt försvinner. Nackdelen är de snäva betraktningsvinklarna; bildkvaliteten minskar avsevärt om du inte tittar direkt framför skärmen.

Mer eller mindre detaljer
Tangentbordet är suveränt, trots den låga profilen är det bland de bästa, bland bärbara, som jag har skrivit på. Musplattan kräver lite tid att vänja sig vid, men när man väl gjort det så är den lättanvänd, och dessutom stöder den tvåfingersrullning.

Tre usb-portar är bra. Vga och nätverk är standard, extra plus för hdmi-anslutningen.

Ännu har jag inte hört bra ljud komma från en liten bärbar. Så när jag skriver den här recensionen lyssnandes till Cirkus Kiev gör jag det i mina egna hörlurar. Alltså, lyssnar du mycket på musik eller ser på film är det inte bara att rekommendera, utan nästan ett måste, att köpa hörlurar eller högtalare.

Avsaknaden av Bluetooth är en ganska stor sak idag, som kan vara avgörande för inte minst företagskunder.

En fin bärbar
Asus UL30 är en lyckad kombination. Den är snygg och slimmad (om än lite tung), den har extremt lång batteritid och prestandan är fullt godkänd. Är du på jakt efter en bärbar följeslagare kan ditt sökande mycket väl vara över med Asus UL30.

Nästan utan begränsningar

Netbooken (eller mini-pc:n) är varken det senaste eller det coolaste i datorvärlden längre. På senare tid har det börja växa fram ett nytt segment; bärbara som är slimmade, strömsnåla, hyggligt snabba och framför allt – prisvänliga.


4
Vi diggar
  • Extremt bra batteritid
  • snygg
  • välbyggd
  • slimmad
  • tillräcklig prestanda
  • tangentbordet
Vi dissar
  • Saknar bluetooth
  • lite tung
  • snäva betraktningsvinklar
Visa kommentarer / Kommentera nu
Nästan utan begränsningar - Asus UL30
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17