Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
3

Apple Watch

Väntans tid är över

Smarta klockor har varit en branschsnackis i ett par år, men mottagandet har varit svalt. Nu hänger allt på Apple. Är det intelligenta armbandsuret här för att stanna eller har tiden runnit ut? Vi har testat Apple Watch.

Ett armbandsur som är kopplat till mobiltelefonen och fungerar som en extra skärm? Idén är långt ifrån självklar och handen på hjärtat har vi sett den realiseras flera gånger förut. Men å andra sidan visste vi inte att vi ville ha smarttelefoner och surfplattor innan Apple gav sig in i leken.

Och visst är det en sedvanligt sakral upplevelse att öppna kartongen. Byggkvaliteten är klanderfri och när det kommer till designen gör Apple Watch slarvsylta av konkurrensen. Känslan av att bära ett blinkande rymdskepp på armen infinner sig aldrig, och att även den större modellen på 42 millimeter ser bra ut på smala handleder är en positiv överraskning.

applewatch_white

Notiser, notiser, notiser
En förutsättning för att din Apple Watch ska fungera är att du har en Iphone i fickan. En väldigt stor den av Apple Watch-upplevelsen kretsar kring notiser och till en början får du upp alla notiser som annars hade visats på telefonen. Eftersom folk i din omgivning kommer att bli irriterade för att du tittar på klockan hela tiden kommer du att vilja stänga av de allra flesta, men när det ramlar in larviga nonsensuppdateringar är det skönt att kunna trycka bort dem utan att behöva ta upp telefonen. När du har klockan på ljudlöst påkallar den din uppmärksamhet genom vibrera diskret.

Bra träningsfunktioner
Om man å andra sidan hör till skaran som inte vill bli avbruten stup i kvarten är det svårare att komma på vad man faktiskt ska ha klockan till. Om du tycker om att röra på dig kan träningsfunktionen vara ett incitament och då kan du glädja dig åt att puls, hastighet och rörelse dokumenteras med imponerande precision. Dagliga träningsmål ska uppfyllas och att fylla staplarna blir snabbt en kul utmaning i vardagen. Tyvärr har den ingen funktion för att kartlägga sömn.

Annons

Klockan använder sig av telefonens gps för att lära sig hur snabbt du springer, men när den väl har kalibrerats kan du lämna telefonen hemma på löprundan. I och med att klockan har två gigabyte inbyggt minne kan du även slänga in lite musik och ansluta ett par bluetooth-hörlurar. Har du tänkt dra nytta av träningsfunktionerna är sportarmbandet ett absolut måste, men att växla mellan två armband är föredömligt enkelt.

applewatchsilver

Långa väntetider
Apples prylar har sällan varit helt slipade från start och efter några veckors användning är det bara att konstatera att även Apple Watch har sina skavanker. Apples egna appar fungerar ofta bra, men tredjepartsstödet är i dagsläget en besvikelse. De appar som finns lyckas sällan ta vara på klockans fördelar, utan framstår istället som nedbantande och kryptiska versioner av sina fullvuxna syskon. Att allting körs genom telefonen gör dessutom att väntetiderna bli onödigt långa. Om man ändå ska stå och stirra på ett hjul som snurrar kan man väl lika gärna ta upp mobilen?

Hej Siri!
När det ringer går det naturligtvis att svara på klockan och prata i den inbyggda mikrofonen. Det är en kul finess, men när man skulle använda det i praktiken är en helt annan femma. Att diktera text och prata med Siri fungerar också bra, även om man känner sig lite fånig när man gör det bland folk.

En dags batteritid kan låta lite, men eftersom tanken är att du ska lägga klockan på den magnetiska plattan när du går och lägger dig finns det ingen som helst anledning att klaga. När dagen är slut brukar brukar batteriet brukar det vara 20-40 procent kvar beroende på hur vi har använt den under dagen och efter några veckors användning har vi inte varit med om ett enda missöde.

apple-watch-trio

Mer kul än nödvändigt
Nej, du behöver sannolikt ingen Apple Watch. Men det behöver inte betyda att du inte vill ha en. Om man väljer att betrakta klockan som ett kul men onödigt tillbehör kan man dock ställa sig frågande till den höga prislappen. Den billigaste modellen går lös på 4000 kronor, medan modellen vi har testat, med boett i rostfritt stål och safirglas, kostar 7000 kronor. Vill man dessutom ha ett snyggt armband får man slanta upp ytterligare.

Apple Watch har inte övertygat oss om de smarta klockornas förträfflighet, men den har inte heller gjort det motsatta. Vad som händer i framtiden får tiden utvisa, men vi fortsätter att vara försiktigt optimistiska.

Läs även
Asus Vivowatch – Långlivad fitnessklocka

Läs även:
Pebble Time Steel
LG Watch Urbane

Nyckelfakta
 • Arbetsminne: 512 MB
 • Lagringsutrymme: 8 GB (2 GB för musik)
 • Batteritid: Upp till 18 timmar
 • Skärm: 1,32 / 1,5 tum
 • Upplösning: 272 x 340 / 312 x 390 px
 • Mått: 33,3 x 38,6 x 10,5 mm (38 mm) / 35,9 x 42 x 10,5 mm (42 mm)
 • Vikt: 25 / 30 g
Dagens bästa priser på Pricerunner
 • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Apple Watch

Smarta klockor har varit en branschsnackis i ett par år, men mottagandet har varit svalt. Nu hänger allt på Apple. Är det intelligenta armbandsuret här för att stanna eller har tiden runnit ut? Vi har testat Apple Watch.


3
Vi diggar
 • Designen
 • Byggkvaliteten
 • Många funktioner
Vi dissar
 • Priset
 • Användbarheten
 • Ingen kartläggning av sömn
Visa kommentarer / Kommentera nu
Apple Watch - Väntans tid är över
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17