Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Apple tar ton

Musiktjänst och nya operativsystem lanserade

Apple hade lanseringsgalej igår. Nya versioner av operativsystemen OSX och Ios avslöjades, men det som alla väntat på var musiktjänsten Apple Music.

”Alla” visste redan att den skulle komma, men under gårdagen kunde Apple berätta nyheten själv. En musiktjänst kallad Apple Music ska lanseras, tänkt att konkurrera med Wimp, Spotify, Deezer och de andra.

Apple Music kommer att innehålla musik för streaming och även musikvideor, en radiostation och en funktion man kallar Connect, som ska ge artister en möjlighet att dela med sig av extramaterial som bootlegs, demos och bilder. Apple Music ska också ha smak-intelligens och kunna lära sig vad du gillar och rekommendera andra, liknande låtar.

Priset för Apple Music ska landa på 10 dollar i månaden (motsvarande 85 kronor) för en enkellicens, eller 15 dollar för en familjelicens med upp till sex användare. Det senare är samma pris som Spotify i USA, som dock bara tillåter två simultana användare.

Apple Music släpps den 30 juni, i inledningsvis 100 länder. Om Sverige är ett av dem vet vi ännu inte.

Annons

Nytt OSX
macbook ElCapitan SafariNotes
Apple passade också på att avslöja nya versioner av sina operativsystem för datorer och Iphone/Ipad, OSX och Ios.

OSX 10.11 får smeknamnet El Capitan och ett stort antal prestandaförbättringar. Metal är en ny mjukvara för grafikkretsarna, som redan implementerats i Ios men nu förs över till stationära och bärbara datorer. Metal ska ge en rejäl skjuts på just grafiksidan.

OSX 10.11 får också kollektivtrafik-nät inlagda i kartorna, samt ett rejält utvecklat Spotlight-sök, som låter användaren söka med ett mer mänskligt och naturligt språk. En betaversion av El Capitan släpps i sommar och den skarpa versionen landar till hösten.

… och Ios
ios 9 transit maps
Även Ios får en väntad uppdatering, till version 9. En av de mest intressanta nyheterna är att Apple ska ha förbättrat strömhanteringen och därmed ska uppdaterade Iphone få längre batteritid.

Ios 9 ska vara mindre utrymmeskrävande vilket många med 16 gigabyte-mobiler säkert uppskattar. Ios 8 var nämligen så stort att det ibland inte fanns plats att ladda ned det till sin Iphone eller Ipad.

Ios 9 får också ett stort antal nya funktioner, bland annat en migrationsfunktion för den som vill övergå från Android till Apple, utan att tappa kontakter, meddelanden och liknande.

En helt ny app kallad News ser dagens ljus. Det är en aggregator för olika nyhetsleverantörer och verkar påminna mycket om Flipboard och News 360. News låter användaren bokmärka och spara artiklar, och kan föreslå innehåll baserat på smak. Appens släpps inledningsvis på de engelskspråkiga marknaderna.

Sökfunktionen Siri förbättras också, med smartare och djupare sökningar. Nu ska dessutom sökningarna ske på mobilen och inte över nätet. Det, menar Apple, ska innebära bättre integritetsskydd för användaren.

Ios 9 lanseras sannolikt i september, samtidigt som nästa Iphone.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Apple tar ton - Musiktjänst och nya operativsystem lanserade Teknik, Dator, Ljud & Bild, Mobilt, Nyheter
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17