Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Apple Iphone 6

Är detta världens bästa telefon?

Det kan inte vara lätt att vara Apple. Det finns få företag det ställs lika höga krav på när det lanseras en ny produkt. Men de senaste åren har det mer och mer framstått som att de försökt hänga med i trender än att leda dem.

Designen känns inte direkt supermodern utan snarare som en uppdaterad version av den två år gamla Ipod Touch. Elegant? Javisst. Modern? Tveksamt. Det finns konkurrenter som klämmer in större skärmar med mindre sorgkanter och därmed mindre yttermått. De som använder samma formfaktor som Apple (med en stor ram ovanför och under skärmen) har börjat med framåtriktade högtalare, till exempel HTC One M8. Men på Iphone får vi även fortsättningsvis använda oss av ”kupade handen”-tricket för att rikta upp ljudet då högtalarna är monterade på undersidan.

iphone6_black

Ömtålig och repkänslig
Aluminiumskalet är ömtåligt, och redan efter några dagar har vi fått våra första repor. Iphone 6 är lätt och tunn och har försetts med runda kanter – baksidan av detta är att den blir ordentligt hal. Även frontglaset är rundat vilket ger en härlig premiumkänsla. Kvalitetskänslan är genomgående hög. Och den ligger bra i handen trots att den växt till sig betydligt.

Med tanke på hur tunn telefonen är och att ramen saknar förstärkningar finns det en viss anledning att vara lite extra varlig med den. Placering i bakfickan är inte att rekommendera. Frontglaset är inte så motståndskraftigt som vi hade önskat. I jämförelse med vissa av konkurrenterna – som har modeller som tål både vatten och stötar – ger Iphone 6 ett inte helt övertygande intryck.

Uthållig trots en stor skärm
Huvudattraktionen är så klart skärmen på 4,7 tum. Apple har insett att marknaden vill ha större skärmar och anpassat sig. Jämför man den med en Iphone 4 känns den enorm. Men jämför man med skärmar från ledande konkurrenter så känns det mest ”meh!”. Om man ser förbi pixeltäthet och andra meningslösa prestandasiffror som ett mänskligt öga inte kan uppfatta så är ips-skärmen likvärdig, eller bättre, än de flesta konkurrenterna. Kontrast, naturligt färgomfång och mättnad är i toppsegmentet, likaså betraktningsvinklarna.

Annons

En större skärm av ips-typ brukar ofta betyda försämrad batteritid, men Iphone 6 presterar någorlunda bra – vilket innebär att vi klarar en hel dags användande på en laddning.

iphone6_liggande

Konstig kutrygg
Kameran är i stora delar samma som förra årets modell. Upplösningen är 8 megapixlar, men man har förbättrat och framförallt snabbat upp autofokusen. En besynnerlig designlösning är att kameran sticker ut från baksidan. En lite hafsig utväg som förmodligen inte skulle passera salig Steve Jobs nålsöga. Vi hade gärna sett att man istället lagt till en extra millimeter för att slippa utsticket – då hade man även fått plats med ett ännu större batteri.

Kameran är trots en måttfull upplösning bland de bästa vi testat. Apple visar att megapixeltal inte är allt. Extra imponerade blir vi av bilder tagna i knepiga ljusförhållanden eller vid snabba rörelser. Man har även möjligheten att filma i slow motion i 240 bildrutor per sekund vilket ger oanade möjligheter bland annat vid sportutövning.

IOS 8 ett alldeles eget ekosystem
Operativsystemet av modell 8 kommer förinstallerat, och som vanligt är det tätt integrerat med telefonen. Har du andra Apple-prylar så fungerar allting utmärkt, men vill du ta ett steg utanför Apples eget ekosystem blir det genast svårare. IOS 8 känns som en ordentligt tillpustad uppdatering mot förra årets totala redesign och är fortfarande klassledande.

iphone6_gold

Helheten mer än summan av delarna
Iphone 6 känns inte som en designmässig fullträff. Trots det är den mer elegant än konkurrenterna. Byggkvaliteten är visserligen hög men den känns ömtåligare än föregångaren. Touch-ID är fantastiskt men det vande vi oss vid redan med förra årets modell, och är inte längre något som är unikt för Apple. Skärmen tillhör de bästa, men flera konkurrenter har tunnare ramkanter.

Varje enskild del i Iphone 6 är ”good enough”. Men det intressanta är att summan av delarna blir bättre än vad någon av konkurrenterna förmått att leverera.

Nyckelfakta
 • Processor: A6 64-bit + M8 rörelseprocessor
 • Skärm: 4,7”, 1334 × 750 pixlar
 • Kamera: 8 megapixlar
 • Inbyggt minne: 16/64/128 GB
 • OS: IOS 8
 • Mått: 67 × 138,1 × 6,9 mm
 • Vikt: 129 g
Dagens bästa priser på Pricerunner
 • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Apple Iphone 6

Det kan inte vara lätt att vara Apple. Det finns få företag det ställs lika höga krav på när det lanseras en ny produkt. Men de senaste åren har det mer och mer framstått som att de försökt hänga med i trender än att leda dem.


4
Vi diggar
 • Utmärkt skärm
 • Hög byggkvalitet
 • Grym premiumkänsla
 • Grym kamera
 • Otroligt tunn
 • Godkänd batteritid
Vi dissar
 • Högt pris
 • Utstickande kamera
 • Relativt tjocka skärmkanter
Visa kommentarer / Kommentera nu
Apple Iphone 6 - Är detta världens bästa telefon?
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17