Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Androidminstingen

Sony Ericsson X10

MiniSony Ericssons andra Androidmobil kan skryta med att vara världens minsta och bevisar att en fullutrustad smartphone inte längre behöver vara i tegelstensformat.

Kompakt läckerbit
X10 Mini är förbluffande liten och kompakt. När man ser en så här liten mobil förväntar man sig en utskjutbar knappsats, men allt den har att komma med är pekskärmen på ynka 2,55 tum. Alla jag visat upp den här skönheten för har drabbats av kärlek vid första ögonkastet och det gäller för min egen del också. Byggkvaliteten håller mycket hög klass och den känns gedigen. Att man lyckats använda den kapacitiva pekskärmstekniken i den här lilla skärmen imponerar och den reagerar mycket bra med utmärkt precision. För att få den så kompakt som möjligt har man fått kompromissa med batteriet som inte är löstagbart.

Hård bantningskur
För att få gränssnittet att fungera på den lilla skärmen har man gjort ganska omfattande ändringar i Androidsystemet. Hemskärmarna har fyra gemensamma ikoner i hörnen för de vanligaste funktionerna, och varje hemskärm kan bara innehålla en widget. Programmenyn är nu uppdelad i flera sidor och man kan själv bestämma inbördes ordning på ikonerna. Gränssnittet är snyggt och fungerar bra men att endast kunna ha en widget och de fyra fasta programikonerna på varje hemskärm känns onödigt begränsat i längden.

En något bantad version av Timescape finns med som visar alla de senaste händelserna. Allt från statusuppdateringar via Facebook och Twitter till inkomna meddelanden, e-post och missade samtal. Precis som i X10 är det snyggt men i slutänden inte speciellt överskådligt. Mediascape har fått lämna plats till en mer traditionell mediespelare som gör ett bra jobb.

Textinmatning sker med ett virtuellt t9-tangentbord vilket känns lite tråkigt. Det går dock fint att installera ett qwerty-tangentbord som exempelvis ”Scandinavian Keyboard” via Android Market som fungerar oväntat bra trots den lilla skärmstorleken. Men det är inte helt utan sidoeffekter, skriver du ett sms till exempel så får du svårt att överskåda resultatet på grund av det större tangentbordet.

Annons

Hygglig prestanda
Man skulle kunna tro att en så här liten smartphone skulle leda till en trött historia, men faktum är att X10 Mini känns riktigt rapp för det mesta. Tyvärr levereras den liksom storebrodern X10 med Android 1,6 – men en uppgradering till 2,1 är utlovad till fjärde kvartalet.

Unikt smartphoneformat
Till skillnad från X10 som kändes något gammal och utkonkurrerad redan vid lansering så känns X10 Mini unik och något av en fullträff. Priset och storleken kan göra denna till en riktig storsäljare.

Specifikationer
 • Mått 83 x 50 x 16 mm
 • Vikt 88 gram
 • Skärm Kapacitiv pekskärm: 2,55", 240 x 320 px
 • WIFI 802,11b/g
 • GPS Google maps
 • Kamera 5-Megapixelkamera med af och ledblixt
 • Minneskortplats Micro SD (upp till 16GB)
Köp på

Hitta bästa pris: Pricerunner

Köp på: Phonehouse

Androidminstingen

MiniSony Ericssons andra Androidmobil kan skryta med att vara världens minsta och bevisar att en fullutrustad smartphone inte längre behöver vara i tegelstensformat.


4
Vi diggar
 • Liten och kompakt
 • prisvärd
 • hyfsad prestanda
Vi dissar
 • Android 1
 • 6
 • gränssnittet något överdrivet bantat
Visa kommentarer / Kommentera nu
Androidminstingen - Sony Ericsson X10
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17