Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Android-guide: Styr din mobil med gester

Säg hejdå till hemknappen

En av de största nyheterna i Android 9 är gester – ett nytt sätt att navigera som ersätter de tre gamla skärmknapparna. Här går vi igenom hur gester funkar, hur du kommer igång och vad du kan göra med dem.

Ett nytt sätt att navigera

Android Pie (som version 9 heter) introducerar “gester”, som är ett nytt sätt att navigera i din telefon. Moderna smartphones är större än någonsin och utnyttjar dessutom skärmytan till max. Gester är ett sätt att anpassa navigationen till denna verklighet, och göra ditt mobilanvändande snabbare och mer effektivt.

De gamla goda skärmknapparna är borta och större skärmyta – med Gester påslaget. Bilden: Huawei P30 Pro.

Gester är “opt-in”, det vill säga avslaget från början. Om du föredrar tre knappar i botten kan du alltså fortsätta med det.

Så här kommer du igång med Gester

1. Klicka på kugghjulet för Inställningar
2. Välj System längst ner i listan
3. Klicka på Systemnavigering (tredje alternativet)
4. Välj Gester. Klart!
(Här får du också en snabb genomgång av grund-gesterna och kan välja om du vill ha Google assistant på eller av.)

Så funkar de fem centrala gesterna

Den nya navigationen bygger på en handfull grundläggande gester eller svepningar, som fungerar på mer eller mindre samma sätt oavsett vilken Android-mobil du har.

Annons

Vi har använt Huawei Mate 20 Pro och nya P30 Pro genomgående till den här guiden – med senaste mjukvaran av både Android 9 och Huaweis gränssnitt EMUI.

1. Hemknappen: Är du inne i en app och vill gå till hemskärmen, klickar du i normala fall på hemknappen. Med gester påslaget sveper du istället upp från botten av skärmen. Är du redan på hemskärmen kan du göra samma sak för att komma till förstasidan.

2. Bakåtknappen: Med gester i EMUI försvinner bakåtknappen, men funktionen är såklart kvar. För att gå bakåt på till exempel en webbsida, svep in från vänster. Detsamma gäller högersidan, om du vill gå framåt igen.

3. Multitasking: Vill du växla mellan öppna appar är knappen för detta borta, och ersatt med en gest snarlik den för hemskärmen. Svep upp från botten och håll kvar fingret lite längre, så visas alla öppna appar.

4. Appförslag: För en lista över de mest använda apparna, svep snabbt ned från någonstans på din hemskärm. Vilka appar som visas styrs av telefonens AI.

5. Enhandsläge: Svep upp från nedre vänster eller höger hörn på skärmen för att gå in i enhandsläge, vilket ger dig en miniatyr av hela skärmen så att du lättare kan göra allt med bara höger, eller vänster, tumme. För de gånger du faktiskt inte kan använda båda händerna.

Multitasking: Svep upp från botten och håll kvar fingret lite längre, så visas alla öppna appar.

Huawei introducerar nya knoggester

Huaweis gränssnitt EMUI har ett flertal egna gester inbyggda, som bygger på skärmknackningar med knogen. De kan slås på och av i systeminställningar, under menyn Smart assistans / Rörelsestyrning.

Skärmbild – Hel, del eller rullande

Hel skärmbild: Knacka med en knoge två gånger för att fånga det som syns på skärmen.
En del av skärmen: Knacka en gång och dra sedan en ruta (eller ett hjärta eller annan figur) på skärmen för att spara en bild på bara det du önskar.
Rullande skärmbild: Knacka utan att släppa, och skriv ett “S”. Nu scrollas skärmen nedåt och hela sidan fångas som en skärmbild. Ett bra sätt att spara en lång webbsida.
Skärminspelning: Knacka två gånger med två knogar för att starta en skärminspelning. Allt som sker på skärmen spelas nu in, inklusive ljud om du vill kommentera det du gör. Du stoppar inspelningen på samma sätt som du startar den, med två knack.

Det går att ta en skärmbild som bara är en del av skärmen.

Snabbstarta dina favoritappar

Du kan knacka och dra en bokstav på skärmen för att starta en app. Fyra bokstäver finns inprogrammerade: C för kamera, E för Chrome, M för musik(spelare) och W för väder. Du kan även byta ut dessa mot vilka andra appar du vill.

Split screen – två appar sida vid sida

Knacka med en knoge och dra ett streck horisontellt över skärmen för att starta delat skärmläge, där två appar kan köras samtidigt på skärmen. Observera att detta bara fungerar inuti en app, inte på hemskärmen.

Phone Clone – Enklare än någonsin att byta till Huawei

Phone Clone är en app för att underlätta migrationen till din nya Huawei-mobil. Den fungerar både för Androd och Iphone, så du behöver inte oroa dig för att förlora data när du byter till din nya Huawei-mobil.

Phone Clone fungerar utan wifi, så du kan göra överföringen var som helst. Ladda hem appen och synka enheterna med en qr-kod. Därefter väljer du vad du vill överföra: kontakter, bilder, videor, meddelanden med mera. Resten sköter sig självt.

Här laddar du ner Phone Clone till Android. Till Iphone, klicka här.

Dataöverföringen går väldigt fort tack vare att enheterna är ensamma på nätverket, så det hela går på några minuter även om du har mycket innehåll att kopiera.


Samtliga exempel i den här guiden är gjorda med Huawei P30 Pro och Mate 20 Pro (läs vårt test här).

Huawei P30 Pro, med den högst rankade mobilkameran enligt det oberoende mätinstitutet DxOMark.

Jämför priser på Huawei P30 Pro här (Prisjakt).

Jämför priser på Huawei Mate 20 Pro här (Prisjakt).

Visa kommentarer / Kommentera nu
Android-guide: Styr din mobil med gester - Säg hejdå till hemknappen Teknik, Feature, Mobilt
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17