Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Amazon öppnar konceptbutik utan kassor

Har strävan efter effektivitet ingen gräns?

E-handelsjätten Amazon har öppnat en ny konceptbutik där man tagit bort köer och kassor. Tanken är att man ska plocka på sig varorna och helt enkelt gå ut ur affären sen. System av samordnade sensorer ska registrera vad kunderna gör.

Det blir som en självscanning fast två steg till. Det är ännu lite svårt att veta exakt hur den tekniska lösningen ser ut, men ser man på några av Amazons patent inom området rör det sig om något sådant här: sensorer på hyllorna registrerar vad kunderna tar och hur de rör sig i butiken. Alla varor har RFID-taggar, alltså sådana som finns i de flesta busskort, men i Amazons fall fungerar de på längre håll än ett par centimeter som busskort oftast gör. Systemet bygger också på att kunden redan har ett konto kopplat till butiken, och i första skedet är den nya konceptbutiken bara öppen för anställda på Amazon.

Syftet är att öka bekvämligheten för kunderna, men samtidigt är systemet förstås ett steg mot en ökad automatisering av detaljhandeln.

Även i Sverige görs det försök med helt automatiserad handel. Den butik utan personal som öppnades i Viken fick dock stänga efter ganska kort tid. Men inte på grund av dålig efterfrågan, utan för att entreprenören bakom projektet fick ägna all ledig till åt att svara på teknikfrågor från andra som ville öppna liknande butiker runt om i världen.

Annons

När allt fler verksamheter automatiseras sätts avvägningen mellan ekonomi och vad vi som människor egentligen vill jobba med på sin spets. Många människor drömmer ju faktiskt om att starta en butik och kunna försörja sig på att förse sin kundkrets med goda råd och fina, utvalda varor. Och ett samhälle kan samlas runt en butik som ett gemensamt nav.

Så länge samhällsekonomin hänger ihop någorlunda kommer automatisering inte att möta något starkt motstånd, men om exempelvis arbetslösheten ökar kraftigt till följd av automatiseringen kommer samhället att behöva betala lönerna för de som friställts. Meningarna är delade angående vad som händer sen: blir robotar och datorprogram så effektiva att det blir möjligt för oss alla att leva gott på deras produktion, eller försvinner robotarnas vinster in i de stora företagen.

Om robotarna blir tillräckligt effektiva kanske kunderna till slut tycker att det är för tråkigt i butikerna där det inte längre finns någon personal. Men visst, sätt dit lite kafé-möbler så kanske kunderna organiserar sig själva runt diskussioner och rådgivning om varorna. 🙂

Läs även
Test: Playstation VR
Playstation VR: 13 spel betygsatta
Test: HTC Vive

Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Visa kommentarer / Kommentera nu
Amazon öppnar konceptbutik utan kassor - Har strävan efter effektivitet ingen gräns? Teknik, Nyheter
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17