Mobiltelefonerna följer trenden att inkludera artificiell intelligens ända ner i hårdvaran. Den första telefonen med en speciell processor för AI är Huawei Mate 10 Pro som nyligen släpptes på den svenska marknaden.
Kraftfulla neurala processorer
Det som är speciellt med de nya processorerna är att de är särskilt anpassade för parallella beräkningar, alltså många beräkningar av samma sort som kan ske samtidigt. Ett typiskt exempel är bildbehandling, där man kan snabba upp exempelvis bildmanipulering avsevärt med en GPU (grafikprocessor) eller NPU (neural processor) – de processortyper som är speciellt anpassade för parallella beräkningar.
Förutom att de parallella processorerna redan nu är snabbare än vanliga processorer säger förespråkarna, exempelvis företaget Nvidia, att utvecklingstakten för parallellprocessorer kommer att fortsätta starkt, medan den för CPU-processorer kommer att avta.
Man brukar tala om Moores lag, som säger att antalet transistorer på en viss yta i en processor kommer att fördubblas vartannat år. Enligt Nvidia gäller det inte längre för vanliga datorer, men fortfarande ett tag för parallella processorer.
Läs Digital Lifes test av Huawei Mate 10 Pro här.
Bildbehandling utöver det vanliga
För den som har följt utvecklingen inom artificiell intelligens och machine learning de senaste åren har man kunnat se en fin uppvisning av nya tekniker. Ta som exempel “DeepDream” som fyllde webben med bilder med hundar och ögon.
Sen kom “Style transfer” där man kunde göra en bild av sig själv i Van Gogh-stil på några sekunder och “pix2pix” där systemet genererar något som ser ut som ett foto utifrån en streckteckning. Sen kom de fejkade Obama-videorna.
Fejkad, AI-genererad, Obama-video.
In i telefonen
En hel del av det här kräver förstås enorm beräkningskapacitet. Många av systemen fungerar så att man börjar med att slumpa ut punkter i en bild och ser om den liknar det man vill. Sen ”skakar man om” bilden och ser om den blev mer eller mindre lik det man vill efterlikna, och så håller man på så tills man har något som man är nöjd med. Det tar många tusentals försök innan man lyckas, även med små bilder.
Den här första fasen är inlärningsfasen, och det är främst den som tar mycket kraft för beräkningarna. När man väl har räknat fram hur man ska få en viss bild att likna en Van Gogh-tavla kan man ta sin beräknade modell och stoppa in den i en apparat med mindre beräkningskapacitet, som en smartphone som inte ännu kan mäta sig med de kraftfulla datorer man använder för AI-tillämpningar.
Men faktum är att telefonerna inte ligger så långt efter. NPU-processorn som finns i Huawei Mate 10 Pro har en beräkningskapacitet på 1,92 Teraflops. Det är lite mer än den första Playstation 4 som när den lanserades för fyra år sedan ansågs ha en väldigt kraftfull processor.

Framtidens AI-tillämpningar
Det är svårt att idag veta vad det kommer för nya tillämpningar av artificiell intelligens som kan flytta in i telefonerna ens inom ett halvår, när utvecklingen går så fort.
I många delar av världen finns det ingen infrastruktur för datorer, utan hela internet hålls igång genom smartphones. Det gäller bland annat många länder i Afrika. Där försöker man hela tiden hitta nya lösningar för att exempelvis diagnosticera sjukdomar. Med snabbare processorer och smarta program för att hitta mönster i bilder av tumörer eller data från blodprover kan man förvänta sig en snabbt förbättrad sjukvård med snabbare och säkrare diagnoser än man har idag.
Telefonerna har snabbt blivit kraftfulla beräkningsmaskiner och kommer att ta över mer och mer uppgifter framöver.
Läs Digital Lifes test av Huawei Mate 10 Pro här.
Mer info om Mate 10 Pro (Huaweis webbplats)