Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

10 tips som ökar trafiken till din blogg

Och hur du tjänar pengar på den

När du väl startat din blogg uppstår ofta två frågor. Hur får jag folk att läsa? Och kan jag tjäna några pengar på att skriva? Det finns ett par enkla knep på saker som du kan göra för att hitta läsare – och för att läsarna ska hitta dig.

Jag har själv drivit fyra av Sveriges 50 största bloggar. Under min bloggkarriär har jag lärt mig ett par bra knep för att generera trafik. Och med trafik kommer annonsintäkter. Här kommer mina 10 bästa tillvägagångssätt för att skaffa läsare.

1.Registrera dig på olika bloggtjänster

Idag finns det en uppsjö bloggtjänster som kategoriserar och listar bloggar efter ämne, storlek och popularitet. Den största drivs av Aftonbladet och heter ”Bloggportalen”. Där kan man registrera sig för att komma med på deras topplistor. Dessutom listar Bloggportalen de mest länkade bloggarna och presenterar blogginlägg som kommenterar (och länkar till) nyheter i de stora dagstidningarna. En annat stort bloggregister man bör registrera sig på är ”Bloggtoppen” som listar de största bloggarna inom olika områden. Ta även en titt på ”Bloglovin” som är en prenumerationstjänst vilken samlar blogginlägg från läsarnas favoritbloggar i en lista. Dessutom listas de populäraste bloggarna på Bloglovins förstasida. Syns du där får du garanterat trafik.

Annons

2. Skapa en bloggring

Samla alla dina bloggkompisar i en ”bloggring”. På så sätt kan ni lyfta fram varandras bloggar. Ett bra tips är att gå samman och göra ett schema så att alla i bloggringen påbörjar en prenumeration av en specifik blogg på Bloglovin under samma dag. På så sätt kommer den placera sig på förstasidan och deras lista över de populäraste bloggarna. Vilket förhoppningsvis ger massor av nya läsare och prenumeranter.

3.Se till att en stor bloggare länkar till dig

Genom att få de riktigt stora bloggarna att länka till dig kan du öka din trafik enormt. Det finns flera sätt att uppnå detta. Ett är att skriva en kommentera med en länk till din egen blogg. Ett annat är att länka till dem. Du kan antingen smickra dem eller kritisera dem. Få dem att reagera och länka så får du garanterat läsare. Att retas lite kan vara gynnsamt, för alla stora bloggare håller koll på sina inlänkar.

4. Uppdatera ofta och var konsekvent
Försök vara konsekvent i det du skriver på bloggen och ha ett tema. En spretig blogg som handlar om allt och ingenting är svår att få grepp om för läsaren som därför ofta tröttnar och inte återkommer. Ett vanligt fel när man plötsligt får mycket trafik på sin blogg är att man låser sig och får svårt att skriva. Se därför till att förbereda innehåll som du snabbt kan publicera om du får plötsliga besökstoppar. En levande blogg behåller läsare bättre än en som uppdateras sällan.

5. Håll koll på trafikkällorna

Genom att installera ett statistikverktyg på Bloggen som exempelvis Google Analytics (dygnsredovisning) eller ewebcounter (redovisning i realtid) kan du enkelt få en översikt varifrån din trafik kommer. Om någon länkar till dig ser du detta och kan göra en gentjänst genom att länka tillbaks. Länkkärlek genererar alltid trafik. Både kort- och långsiktigt.

6.Registrera dig på en stor bloggplattform

De flesta av de svenska morgon- och kvällstidningarna har egna bloggplattformar som även har vissa communityfunktioner. Vissa av dessa – som Metrobloggen – listar de mest aktiva bloggarna på förstasidan. Blogg.se betalar dessutom ett tiotal av sina största bloggare en fast månadssumma. Betalningen varierar baserat på antalet läsare, men ligger mellan ett par tusenlappar till tiotusentals kronor.

7. Kommentera och länka till nyheter

Tjänster som till exempel svenska Twingly sorterar och listar trender inom de viktigaste diskussionerna på svenska bloggar. Kommer du med på deras listor kan du räkna med att få en trafikökning. Åtminstone kortsiktigt.

8.Koppla din blogg till Twitter och Facebook

Så fort du skrivit något bra på din blogg ska du så klart marknadsföra detta i andra digitala kanaler. Skriv ett kort inlägg på Twitter med en länk till det samt uppdatera din statusrad på Facebook med en länk. Det ger massor av trafik relativt enkelt.

9.Låt dina läsare marknadsföra dig

”Pusha” är en tjänst där läsarna bestämmer vilka bloggar som är läsvärda. Genom att lägga till en liten knapp på din blogg kan dina läsare enkelt ”pusha” ditt inlägg och på så sätt berätta för andra användare av tjänsten att det du skrivit är intressant. Glöm inte heller att pinga din blogg vilket gör den synlig. Om du pingar ditt inlägg och länkar till sajten ”Intressant.se” så kommer blogginlägget hamna på deras förstasida. Om du har tur hamnar det även på bloggsajten ”Knuff.se” där folk kan knuffa ditt inlägg om tillräckligt många tycker att det är läsvärt.

10.Skaffa dig din egen domän

Ett eget domännamn till bloggen är alltid enklare att komma ihåg än en konstig adress i stil med ”www.blogg.se/~jagsomintehar-mittegetdomän135245”.

Tjäna pengar på din blogg

När du väl fått upp en ansenlig trafikmängd på din blogg (och nej, 200 läsare om dagen ger inga pengar) så finns det flera bra sätt att tjäna pengar på den. Det finns flera annonsnätverk som du kan bli medlem hos. Enklast är det om du har ett tema på bloggen och mycket trafik. I dagsläget är det populäraste nätverket Google Adsense. Ett annat är det svenska annonsnätverket ”Tailsweep” som liksom Google Adsense betalar ut ersättning baserat på antal besökare och klick. Metrobloggen betalar också ut en liten summa pengar per unika besökare per dygn. Om du är riktigt duktig kanske du till och med kan få möjlighet att bli toppbloggare på en stor portal som Aftonbladet, Expressen, Spotlife, Finest, Blogg.se eller Glife. Då är det individuella avtal om ersättning som gäller.

Men det viktiga är inte att tjäna en förmögenhet på sitt bloggande, utan att skriva något som berör. Och hur du lyckas med det finns det inga listor i världen som kan förklara. Så sätt igång och skriv nu. Och skriv med hjärtat. För då kommer läsarna. Det lovar jag!

Några onlineresurser

Visa kommentarer / Kommentera nu
10 tips som ökar trafiken till din blogg - Och hur du tjänar pengar på den Teknik, Guider
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17