Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Xbox One och Playstation 4

Generationsskiftet är här

Tidigare i år visade Sony upp sin kommande spelkonsol Playstation 4 och nu har Microsoft spelat ut sin hand. Det här är vad vi vet om framtidens spelande.

Specifikationerna

Xbox One
Under huven sitter en åttakärnig AMD x86-64-processor på 1,6 gigarertz, 8 gigabyte ddr3-minne, Radeon-grafik, 500 gigabyte lagring och bluray-spelare.

Playstation 4
Här hittar vi en åttakärning AMD x86-64-processor på 1,6 gigahertz, 8 gigabyte gddr5-minne, Radeon-grafik och bluray-spelare.

Kommentar:
Konsolerna innehåller liknande komponenter, men Sony kan ha ett övertag med det supersnabba och svindyra gddr5-minnet. Båda konsolerna bygger på lättarbetad x86-arkitektur.

Utseendet

Xbox One
Vi tyckte faktiskt om Xbox 360 i sitt vita utförande men Xbox One är någonting helt annat. Det är tydligt att man har satsat på en diskret utformning som ska platsa bredvid din svindyra hemmabioförstärkare, men vi tycker bara att det är intetsägande och tråkigt.

Annons
Xbox-One-console-21

Playstation 4
I skrivande stund har vi bara fått se handkontrollen, men när Sony nyligen släppte en grumlig teaser inför sin E3-presentation tyckte vi oss kunna utläsa att även Playstation 4 kommer att bli en svart, fyrkantig låda.

Kommentar:
För varje konsolgeneration får vi lite lyxigare spelkonsoler som ser lite bättre ut på tv-bänken och kan klara av fler uppgifter. Vägen har gått från plastig leksak till exklusiv tekniklyx.

Namnen

Xbox One
Det är ingen långsökt gissning att Xbox 360 fick sitt namn för att Microsoft ville mörka det faktum att de var en 2:a när konkurrenten var en 3:a. Den här gången har man fastnat för One – för att markera att Xbox är allt i ett, och att du inte kommer att behöva något annat.

Playstation 4
Säga vad man vill om Sony, men tydligheten finns där. Med fyran signalerar de att ”vi har byggt tre oerhört framgångsrika spelkonsoler och nu gör vi det igen”.

Kommentar
Sony går på tydlighet och Microsoft går på skön stil och koncepttänk. Båda namnen känns självklara från första stund, och sådana blir aldrig klassiker.

Kontrollerna

Xbox One
Xbox 360 hade enligt många den bekvämaste handkontrollen och varför ändra på ett vinnande koncept? Den enda synliga förändringen är att man äntligen har förbättrat det digitala styrkorset.

Xbox-One-image-3-controller-front

Playstation 4
Designmässigt håller sig Dual Shock 4 till traditionen, men när det kommer till funktionerna är det tydligt att Sony har tänkt ett varv till. Beröringskänslig styrplatta, share-knapp och en sensor som kan läsa av kontrollens position i rummet är några av nyheterna.

controller004

Kommentar
Microsofts variant kan verka förutsägbar och tråkig, men då ska man tänka på att de även har Kinect på sin planhalva. Sett till bara handkontrollen är vi å andra sidan väldigt nyfikna på vad Dual Shock 4 kan innebära, men vi är övertygade om att båda konsolerna kommer uppmana till såväl viftande som finlir.

Spelen

Xbox One
Under Microsofts presskonferens lös spelen med sin frånvaro. För ordentliga utannonseringar får vi vänta till årets E3-mässa i början av juni. Några av de exklusiva titlar som nämnts är Forza Motorsport 5 och Cryteks förstapersonsskjutare Ryse.

image_forza_motorsport_5-22122-2721_0006

Playstation 4
På Sonys presentation var spelen i fokus. Utvecklare bjöds in för att prata om systemets förträfflighet och gameplay-filmerna avlöste varandra. Bland de största exklusiva titlarna hittar vi Killzone: Shadow Fall, Knack och Infamous: Second Son.

KZ4_Chase1

Kommentar:
En konsol är aldrig bättre än sina spel. Att stora titlar som Call of Duty: Ghosts, Watch Dogs och Assassin’s Creed 4 släpps till båda formaten råder det ingen tvekan om, men ofta är det de exklusiva titlarna som drar oss till en viss konsol.

Kameratillbehören

Xbox One
Många av oss blev besvikna när Microsoft släppte sin rörelsekamera Kinect av den enkla anledningen att den inte fungerade så bra. Den uppdaterade versionen ska inte bara vara mer exakt. Den ska även kunna se hur du vinklar dina leder och om dina händer är knutna.

Playstation 4
För alla som någon gång har försökt balansera PS Eye på tv:ns ovansida är det en glädjande nyhet att uppföljaren har blivit avlång. Den nya kameran har två linser för att kunna läsa av dig i tre dimensioner. Upplösningen är 1280 x 800 och video kan filmas med 60 bildrutor i sekunden.

Kommentar:
Vårt intresse för rörelsebaserade spel är inte överdrivet stort, men eftersom vi alltid har sett ouppfylld potential hos Kinect hoppas vi att tekniken är med oss den här gången.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Xbox One och Playstation 4 - Generationsskiftet är här Spel, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17