Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Bit för bit

Wii U

Nintendos nya spelkonsol har landat på butikshyllorna och vi har testkört den.

Namnet
Med sin förra konsol ville Nintendo att alla skulle vara med och spela. De ville skapa en vi-känsla framför tv:n och att de lyckades blev plågsamt tydligt när miljontals spelare kände att företaget hade övergett dem. Den här gången har man lagt till ett “U” (som i ”you”) för att visa att de tänker på dig också.

Första intrycket
Vårt första intryck av hårdvaran är att den ser ut som en något mer avlång Wii med rundade kanter och att den stora Gamepad-kontrollen väger mindre än vad den ser ut att göra. Att få plugga in en Nintendo-konsol med en hdmi-kabel känns lika befriande som att det går att använda en helt vanlig usb-hårddisk för att utöka lagringsutrymmet.

Prestandan
Vi har fortfarande inte bestämt oss för om Wii U är den sista konsolen i den nuvarande konsolgenerationen eller om det är den första i nästa. Innan spelmakarna vant sig vid att programmera för konsolen är det svårt att säga hur spelen kommer att se ut, men i nuläget verkar den erbjuda samma prestanda som Xbox 360 och Playstation 3. Med tanke på att de konsolerna har ganska många år på nacken är det något av en besvikelse.

Kontrollen
Förutom allt man kan önska när det kommer till analoga spakar och axelknappar är kontrollen utrustad med rörelsesensor, kamera, stereohögtalare, skakfunktion, tillbehörsanslutning, pekskärm, nfc-funktionalitet, mikrofon, gyroskop och accelerometer. För den inspirerade utvecklaren som tycker om att prova nya saker är möjligheterna med andra ord oändliga!

Annons

Nackdelen är att batteriet måste laddas efter drygt tre timmars spelande.

Spelen
På släppdagen får vi spel som New Super Mario Bros U, Mass Effect 3, Nintendo Land, Zombi U och Batman: Arkham City. Runt hörnet väntar storspel som Ninja Gaiden 3: Razors Edge, Call of Duty: Black Ops 2 och Assassin’s Creed 3. Att konvertera spel till formatet är med andra ord inga problem, så om Wii U blir framgångsrik har utvecklarna ingen anledning att ignorera konsolen. Är du skeptisk till Gamepaden är det bara att inhandla en Wii U Pro Controller.

Recension: Nintendo Land 

Skärmen
Hur den extra skärmen används är helt upp till utvecklaren. New Super Mario Bros U använder skärmen för att spegla tv-bilden (vilket innebär att du kan stänga av tv:n och spela “portabelt” närhelst du vill) medan Call of Duty: Black Ops 2 ger medspelaren en egen skärm i co-op.

Spel som Zombi U och Batman: Arkham City använder skärmen för att på olika sätt förhöja spelupplevelsen med hjälp av rörelsekänslighet, snabbknappar och kartor.

Bakåtkompatibiliteten
Om du redan har ett Wii med en massa spel där hemma kan du glädja dig åt att ”nästan alla” Wii-spel även går att spela på Wii U. Dina Virtual Console-spel kan du föra över med hjälp av ett sd-kort, men tyvärr kan du inte längre spela dina Gamecube-spel. Även när det kommer till tillbehör och handkontroller är Wii U helt bakåtkompatibel.

Falluckorna
Det värsta som kan hända när du har köpt ditt Wii U är att du kommer att behöva fler handkontroller. Inte nog med att det i framtiden kommer att dyka upp spel som stöder fler än en Gamepad – för att få ut det mesta ur spelen behöver du en rejäl uppsättning Wii Remote Plus-kontroller och Nunchuk-tillsatser. Dels för att det är kul att spela tillsammans med vänner, dels för att det även i fortsättningen kommer att dyka upp spel som bara stöder de gamla tillbehören.

Nintendo räknar kallt med att alla som köper Wii U redan har en Wii hemma, men om du är ny i svängen kan det bli en dyr historia.

Gränssnittet
Gränssnittet i Wii U påminner väldigt mycket om det till Wii, men nu kan du välja om du vill se det på tv:n eller på Gamepaden. Det ser helt okej ut, men under vår tid med konsolen har vi noterat att det är en hopplöst seg upplevelse och att laddningstiderna är onödigt långa. För att komma åt alla funktioner måste du ladda ner en systemuppdatering.

Framtidsutsikterna
I USA sålde Nintendo 400 000 enheter under första dagen och även om det var 200 000 färre enheter än föregångaren bådar det gott inför framtiden. Med bra prestanda, möjligheter till onlinespel och dubbla analoga spakar finns det inga hinder för utvecklare som vill satsa på formatet. Frågan är vad som händer när Microsoft och Sony uppdaterar sina konsoler?

Visa kommentarer / Kommentera nu
Bit för bit - Wii U Spel, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17