Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Tillbakablick: Batman

Ingen kan ha undgått att den maskerade hämnaren står för månadens spelsläpp. I Arkham Asylum möter vi en läderlapp som vi aldrig mött förut – lite häftigare än den trikåförsedda tjockisen i tv-serien, lite töntigare än den mörke hämnaren från Christopher Nolans filmer. I Arkham Asylums kölvatten är det säkert många som är sugna på att backtracka lite äldre Batmantitlar, men det krävs en guide för att inte trampa snett. Digital Life listar de bästa och de sämsta.

1988: Batman: The Caped Crusader

Var otroligt snyggt när vi spelade det på Amiga i slutet av 80-talet. Med stora, detaljerade karaktärer och banor som slingrade sig genom karaktäristiska serierutor kändes det både fräscht och spännande. Men såhär i efterhand känns problemlösarupplägget som en enda stor uppvisning i dålig speldesign. Spelet är uppdelat i två separata äventyr, men vad gör det när inget av dem går att klara?

1990: Batman

Är förmodligen det mest klassiska Batmanspelet av dem alla. Spelet, som släpptes till Nintendos första konsol, är löst baserat på Tim Burtons film, något som främst märks i de stämningsfulla ”filmsekvenserna”. Spelkontrollen är långt ifrån perfekt, fiendeprogrammeringen är skrattretande trasig och plattformsmomenten är orättvist överjävliga. Men den fantastiska musiken, den dystra stämningen och känslan av att knäcka Jokerns intrikata attackmönster gör Batman till en riktig klassiker.

Släpptes till alla format som fanns tillgängliga och utförandet skiljer sig radikalt mellan de olika versionerna. Tveklöst bäst är Konamis spel till Super Nintendo – ett sidscrollande beat ’em up i samma skola som Double Dragon. Grafiken är riktigt tilltalande, med stämningsfulla snöfall, genomarbetade animationer och detaljerade fiender. Om man fortfarande älskar genren är det en pärla – men andra bör inte göra sig besvär.

2001: Batman: Gotham City Racer

2001 började minnet av Batman sakta tyna bort. En usel film några år dessförinnan hade ödelagt all coolhetsfaktor, och att Ubisoft ens kom på idén att återuppliva varumärket är förunderligt. I brist på inspiration, sunt förnuft och god smak snickrade de ihop Gotham City Racer, ett mediokert (batmo-)bilspel till Playstation. Om man spelar det 2009 är man faktiskt lite konstig.

Annons

2005: Batman Begins

Var inte bra på något sätt, trots att det fick god kritik på sina håll. Batman Begins känns som ett typiskt filmlicensspel med allt vad det innebär – det är framhastat, halvfungerande och ogenomtänkt. Hittar du det i en reaback så tänk inte ens tanken. Lägg tillbaka det och ta ett annat i blindo – risken att du skulle plocka upp ett sämre spel är nämligen minimal.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Tillbakablick: Batman - Spel, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17