Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Thief

Ett liv bland skuggorna

Ibland dyker det upp spel som bryter mönster, utmanar konventioner och förändrar saker i grunden. Thief var just ett sådant spel, och med en nystart som väntar runt hörnet är det hög tid att återupptäcka serien som aldrig varit rädd för mörkret.

Ursprunget

Att idéer utvecklas, tar snirkliga omvägar och transformeras innan de når fram är inte ovanligt, och just därför kan vi köpa bilden av hur den aspirerande speldesignern Ken Levine i mitten av 90-talet gick i tankar på att kombinera sina två favoritspel Castle Wolfenstein och Diablo – och hur det färdiga spelet kunde bli Thief.

Konceptet

Idéerna om kommunistzombier och riddare skrotades, och fram växte någonting nytt. The Dark Camelot blev The Dark Project, ett spel som allt mer började fokusera på smygande i förstapersonsperspektiv. En stor inspirationskälla var ubåtsspelet Silent Service, ett spel där spelaren som höll sig gömd under ytan alltid hade det strategiska övertaget.

thief_spy

Hjälten

Han har kallats spelvärldens första antihjälte, och visst är Garret en man av tvivelaktig moral och dunkla motiv. Som föräldralöst barn i The City tvingades han stjäla för att få mat, och när chansen att gå med i The Order of the Keepers dök upp tog han den. Men någon fullföljd utbildning blev det inte, istället hoppade han av för att satsa på sin karriär som mästertjuv.

Världen

Thief-serien hade inte varit någonting utan den mytomspunna staden The City och dess mörka gränder. Med filmer som Brazil och De förlorade barnens stad som inspiration rörde man sig fritt mellan medeltid, steampunk, viktoriansk arkitektur och modern teknik. Resultatet är lika trollbindande som det är obehagligt.

Annons
thief_climbing

Spelen

Thief: The Dark Project (1998)
I debutspelets upptakt blir Garret kontaktad av den excentriske adelsmannen Constantine som lejer honom för att stjäla den mystiska juvelen The Eye från sekten Order of the Hammer. Uppdraget visar sig vara svårare än väntat och snart är han indragen i en kamp mellan ont och gott.

Såhär i efterhand råder det inga tvivel om att Looking Glass Studios hade gjort någonting storartat. Bara en sådan sak som att ljud och ljus implementerades i spelmekaniken gav upphov till ett nytt spelsätt där tålamod och eftertanke premierades.

thief_darkproject

Thief II: The Metal Age (2000)
Många spelare klagade över att det första spelet i slutändan handlade mer om att dräpa övernaturliga varelser än att stjäla saker, och när det var dags för en uppföljare tog man åt sig av kritiken.

För att försäkra sig om att smygandet och tjuvandet skulle komma i första hand vände man på steken och designade banorna först och handlingen sedan. Med fler prylar till sitt förfogande, smartare fiender och tajtare kontroll överträffade spelet sin föregångare, men det var ingenting som kunde rädda Looking Glass Studios från den oundvikliga konkursen.

thief_thedarkproject

Thief: Deadly Shadows (2004)
Efter konkursen var seriens framtid höljd i dunkel, men delar av utvecklingsteamet hade gått vidare till företaget Ion Storm, och det dröjde inte länge innan man bestämde sig för att återuppliva varumärket.

Resultat blev Thief: Deadly Shadows till Xbox och pc. Spelet hade snyggare grafik och ett smidigare rörelsemönster, och genom att återgå till ett mer storydrivet upplägg knöt man an till det första spelet. Samtidigt var det någonting som saknades, och såhär i efterhand är spelet betraktat som seriens svagaste del.

thief_deadlyshadows

Avtrycket

Även om Thief-serien aldrig har fått uppmärksamheten den förtjänar går det inte att förringa dess betydelse. Warren Spector och Ken Levine, som båda var involverade i det första spelet, gick vidare och utvecklade sina respektive spelklassiker Deus Ex och Bioshock, och spelen som inspirerats av Thief är oräkneliga. Hitman, Assassin’s Creed, Splinter Cell, Dishonored är bara några av dem.

Återuppståndelsen

Tio år har gått sedan Thief: Deadly Shadows, och nu är det dags att börja om, i en värld som är både ny och ruskigt välbekant. Garret är tillbaka, men den här gången har man valt att dra ett streck över händelserna i de tidigare delarna för att berätta en ny historia för en ny generation spelare.

thief_bow

Med Eidos Montreal (Deus Ex: Human Revolution) bakom rodret litar vi på att Garrets nya äventyr är i trygga händer. I spelets inledning återvänder han till The City efter en tids frånvaro bara för att inse att den tyranniska Baron har den pestdrabbade staden i sitt våld. Garret ser ingen annan möjlighet än att slå läger i stadens klocktorn för att planera sitt nästa steg.

Nedanför honom väntar en öppen värld, fylld av sidouppdrag och äventyr i det bäcksvarta mörkrets namn.

thief_fire

Thief släpps till pc, Playstation 3, Playstation 4, Xbox 360 och Xbox One den 28 februari.

Dagens bästa priser på Pricerunner
  • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner
Visa kommentarer / Kommentera nu
Thief - Ett liv bland skuggorna Spel, Förhandstittar
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17