Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Ett modernt kulturarv

Street Fighter

Kanske är fightinggenren den mest fundamentala i det fenomen vi kallar digitala spel. Tanken att göra upp med varandra, mäta sin styrka och att stå segrande efteråt kommer alltid att locka nya spelare. Idag hålls gigantiska världsmästerskap i Street Fighter och en hel subkultur lever för sig själv på Youtube där spelare från hela världen visar upp sig i matcher som vinns på hundradelsmarginaler.

1987 var Capcom ett relativt litet bolag med några blygsamma succéer bakom sig i de numera klassiska spelen 1942 och Commando. De började intressera sig för en ny genre som nalkats i arkadhallarna, där du som spelare tilläts göra upp med en kompis i ringen. De hittills mest lyckade spelen var Konamis Yie-Ar Kung Fu och International Karate, vilka fick stå som förebilder för Capcoms nya spel.
Titeln till spelet hämtades från Sonny Chibas Clash! Killer Fist från 1974, fast med den amerikanska titeln Street Fighter.

En blygsam debut
Street Fighter släpptes som arkadspel 1987 och rönte relativt blygsamma framgångar, trots att det för sin tid var ett relativt kompetent spel med många intressanta idéer. Det imponerande upplägget gav två spelbara karaktärer att välja på, en japansk kampsportskämpe med namn Ryu och hans amerikanska sparringpartner Ken. Tillsammans reste de världen över för att möta tio exotiska motståndare. Ryu och Ken var identiska att spela med och hade tre typer av slag och sparkar att välja på. Mer intressanta var de tre kraftfulla specialattackerna som gav ett nytt flyt till spelet, vilket andra spel saknade. Här introducerades den idag världsberömda “Hadouken” som bestod av ett uppladdat kraftklot som sköts ut från Ryus och Kens händer. Idag framstår tyvärr den första delen som ett totalt ospelbart tidsdokument, men det är intressant att se hur klassiker en gång startat.

En ny start
Det dröjde fem år för Capcom att satsa på en uppföljare, men när den väl anlände 1992 tog den världen med besked. Street Fighter II är idag Capcoms bäst säljande spel genom tiderna och har konverterats till nästan samtliga konsoler och diverse datorer på marknaden från 90-talet och framåt. Här introducerades åtta helt nya spelbara kombattanter från hela världen som samtliga hade unika och personliga specialattacker. Utöver dessa fanns fyra bossar som visade sig beroende på hur du klarat dig igenom spelet.

Grafiken var bortom konkurrens och den tidigare stolpiga kontrollen hade putsats till perfektion som fortfarande idag är lika lättillgänglig som djup. Trots spelets vansinnigt finputsade produktion släpptes två nya versioner redan året därpå under epitetet “Champion edition” och “Hyper fighting”. 1993 konverterades Street Fighter II även till Super Nintendo (SNES) som är den mest framgångsrika versionen av spelet.

Annons

Vi tar det en gång till…
Under den andra hälften av 90-talet gjordes flera försök att följa upp den framgångsrika historien, vilka egentligen kan reduceras till tre spel: Street fighter EX, Street Fighter Alpha och Street Fighter III. Samtliga begåvades med ett antal uppgraderingar, som vid det här laget började bli till en vana från Capcom. Men utgåvorna drog åt sig en alltmer smalare och mer avancerad publik.

Det senaste decenniet har stjärnorna från Street Fighter medverkat i en uppsjö filmer och spelkonstellationer och det starkast lysande exemplet är mötet med sina gamla ärkerivaler SNK i “Capcom vs SNK”. Man kan påstå att Street Fighter bär ansvar för den våg av 2D-fightingspel som släpptes under andra hälften av 90-talet och det har tveklöst placerat sig i historien som en av de största spelserierna i världen. De senaste åren har sjärnstatusen svalnat något på grund av de parodiskt många utgåvor som släppts. Med Street Fighter 4 har Capcom valt att ta serien tillbaka till början igen. Frågan är om det räcker för att återta forna glansdagar?

Visa kommentarer / Kommentera nu
Ett modernt kulturarv - Street Fighter Spel, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17