Arvet från Lucas Arts
Pekbaserade äventyrsspel hade vi sett tidigare, men det var först på 90-talet som Lucas Arts tog genren till nya nivåer med spel som Monkey Island, Grim Fandango och The Dig. Spelen, som i stora drag gick ut på att lösa problem genom att kombinera olika föremål, älskades för sin underfundiga humor och sina minnesvärda karaktärer, men när den polygonbaserade 3d-grafiken slog igenom började intresset svalna. När The Escape From Monkey Island floppade valde man att i början av 00-talet lägga ner produktionen av sina tre kommande äventyr.
Om det inte hade varit för fansens kärlek hade sagan tagit slut där, men när ett gäng utvecklare från det nedlagda Sam & Max-teamet såg vilket intresse som fanns bestämde de sig för att fortsätta på egen hand. 2005 startade de Telltale Games.

En trög start
Efter att ha testat sin spelmotor i ett anspråkslöst pokerspel var det dags för äventyrsdebuten. Det episodbaserade Bone blev dock ingen större succé och de efterföljande CSI-spelen passerade tämligen obemärkt.
Det var först i och med återupplivandet av det gamla Sam & Max-varumärket som de började uppmärksammas på allvar. Sam & Max: Save the World var uppbyggt kring en säsongsmodell, med kortare episoder som gick att ladda ner via spelkonsolernas nedladdningstjänster. Den banbrytande modellen kom att bli Telltale Games signum, och snart följde ett nytt Monkey Island och en serie baserad på Tillbaka till framtiden.
Trots att många applåderade deras ambitioner uteblev succén och när det utskällda Jurassic Park: The Game släpptes i november 2011 såg det mörkt ut. Ingen kunde ana att företaget bara någon månad senare skulle komma att revolutionera genren.

The Walking Dead
Den första episoden var inte mer än okej, men under våren 2011 kom Telltales zombieapokalyps att överträffa såväl tv-serien som serietidningen det byggde på. Genom att slopa krystade pussel och satsa allting på relationsbyggande och karaktärsutveckling blev The Walking Dead en drabbande upplevelse som höll oss i ett järngrepp hela vägen till den känslosamma finalen. Telltale Games hade träffat mitt i prick, och plötsligt var The Walking Dead på toppen av otaliga årsbästalistor.
Nyligen hade säsong två premiär och nu väntar nya episoder med två månaders mellanrum.

The Wolf Among Us
Efter den monumentala succén med The Walking Dead hade Telltale Games hela världens ögon på sig, och nu var det dags att följa upp med ett spel baserat på serietidningen Fables. I den täta noir-deckaren The Wolf Among Us möter vi avdankade sagofigurer som Stora stygga vargen, Snövit och de tre små grisarna i en hård och skitig New York-miljö. Om de lyckas upprepa succén återstår att se, men efter den första episoden Faith vill vi definitivt ha mer.
Den femdelade säsongen hade premiär i slutet av 2013 och pågår under hela våren.

Framtiden?
Det råder inga tvivel om att Telltale Games har fyllt ett tomrum när det kommer till interaktivt berättande, och det lär bara vara en tidsfråga innan fler utvecklare hoppar på tåget. Tills dess kan vi, förutom nya säsonger av The Walking Dead och The Wolf Among Us, även se fram emot deras adaptioner av Game of Thrones och Borderlands. Båda är planerade till 2014.
Läs även: Årets mest efterlängtade – Det här är spelåret 2014