Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Retro: Gamla skateboard-spel

Pixlade hjul och plastbrädor

I månadens retrohörna ser vi tillbaka på trettio år av högtflygande sensationer och nesliga praktvurpor.

Skate Boardin’: A Radical Adventure (1987)

När Pitfall-skaparen David Crane tog sig an skateboard-fenomenet blev det föga oväntat ett ”Pitfall på rullbräda”. Undertiteln lovade gott, men hur ”radical” var det egentligen att göra allt för att ta sig till skolan i tid? Spelets häftigaste feature var möjligheten att åka snålskjuts bakom bilar – precis som Marty McFly i Tillbaka till framtiden!

Skate-boardin

Skate or Die (1988)

Med en stor dos inspiration från Epyx populära Games-spel dukade Skate or Die upp ett smörgåsbord av olika grenar av varierad kvalitet (vissa var helt ospelbara medan andra bara var dåliga). Joust-läget, där två spelare kunde duellera i en poolramp och slå varandra med kanotpaddlar (eller var det jättestora tops?) var inte ett dugg kul, men det påminde oss i alla fall om kultfilmen Trashin’ – Gängkrig på rullbräda.

Skate-or-die

Top Skater (1997)

Under en kort tid i slutet av 90-talet var Segas arkadspel Top Skater det bästa du kunde spela i genren. Dessvärre var du tvungen att bege dig till en arkadhall – som förmodligen låg utomlands – för att spela det. Att stå på arkadmaskinens plastbräda och hålla i räckena kändes inte alls som att åka bräda på riktigt, men när man hade lagt i sina surt förvärvade slantar ville man gärna tro det.

top-skater

Thrasher: Skate n Destroy (1999)

Z-Axis skateboardspel släpptes samma år som Tony Hawk Pro Skater, och även om det fanns spelare som uppskattade den mer realistiska tolkningen föll det snabbt i glömska. Medan Tony Hawk lockade med höga farter och gravitationsföraktande galenskap handlade Thrasher om att i sakta mak rulla fram till en trottoarkant och i bästa fall göra en ollie utan att ramla. På soundtracket hördes oldschool-rap från legender som Gang Starr, Public Enemy och Sugarhill Gang.

Annons
Thrasher

Skate (2007)

I Tony Hawk-spelens kölvatten skulle alla från Solid Snake till Långben ställa sig på brädan, men få spel gjorde någonting för att ta genren framåt. Electronic Arts Skate var inget perfekt spel, men den innovativa kontrollen och den låga kameran fick spelet att skilja sig från mängden. Två uppföljare släpptes och nu ryktas det om att en fjärde del är på gång.

Skate

Läs även
Recension: Tony Hawk Pro Skater 5
Recension: Uncharted 4: A Thief’s End

Visa kommentarer / Kommentera nu
Retro: Gamla skateboard-spel - Pixlade hjul och plastbrädor Spel, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17