Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Retro: Äventyr i det lilla

Nr 4 2013

I månades Retro går vi på upptäcktsfärd i förunderliga världar där vardagliga objekt är stora som hus, vattendroppar förvandlas till förrädiska sjöar och där minsta hålighet kan agera mystisk grotta.

Chip ’n Dale Res Cue Rangers (1991)
Ekorrarna Piff och Puffs Nintendo-äventyr är ett alldeles utmärkt plattformsspel för två spelare, och det går inte att blunda för att en stor del av charmen ligger i miljöerna. Från en bakgata bestiger vi elledningar för att sedan ta oss vidare till allt från storkök till kasinon. Att undvika läckande kranar, hoppa över puttrande grytor och trotsa bordsfläktar är lika kul som att kasta en köttig tomat i ansiktet på sin medspelare.chipndale

Bad Mojo (1996)
Löst baserad på Kafkas Förvandlingen berättar Bad Mojo historien om en man som förvandlas till en kackerlacka. Idag är det kanske svårt att se tjusningen med att styra en kackerlacka över en serie gryniga närbilder från en sunkig lägenhet – men på cd-rom-tiden var det en upplevelsen magisk. Idag är Bad Mojo snudd på ospelbart, men när det kommer till att porträttera skitiga vardagsmiljöer och ohygieniskt obehag är det fortfarande oöverträffat.

bad-mojo

Pikmin (2001)
När Mario-pappan och Nintendomannen Shigeru Miyamoto kavlade upp armarna för att ge den nya Gamecube-konsolen någonting unik hämtade han inspiration i sin egen fascination för trädgårdsarbete och insikter. Resultatet blev historien om den strandsatta rymdkaptenen Olimar och hans armé av charmiga Pikmin-varelser. Med en fantastisk känsla för detaljer skapades en värld lika mysig som fascinerande.

pikmin

The Legend of Zelda: The Minish Cap (2004)
När Capcom skulle ta den anrika Zelda-serien till Gameboy Advance kom någon på genidraget att ge den grönklädde hjälten en magisk mössa vars krympande egenskaper skulle låta honom utforska ytterligare ett lager av Hyrule. Genom att byta perspektiv kunde spelaren besöka den puttenuttiga Picori-rasen, ta sig igenom trånga passager och transportera frukt på bästa Pikmin-manér.

Annons
The-Legend-of-Zelda-The-Minish-Cap

Duke Nukem Forever (2011)
Trots en svindlande lång utvecklingstid på femton år var Duke Nukem Forever ett fiasko utan like, men det hade faktiskt en krympstråle och när hertigen själv förvandlades till en actionfigur blev spelet åtminstone fascinerande. Att tömma skottsalvor i råttor, åka radiostyrd bil mellan fiendernas fötter och slänga ur sig one-liners med heliumröst var ju nästan kul!

duke-nukem-forever

Visa kommentarer / Kommentera nu
Retro: Äventyr i det lilla - Nr 4 2013 Spel, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17