Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Recension: Yakuza 6 – The Song of Life

Draken med ett samvete

Efter en tid i fängelse återvänder Kazama Kiryu till Kamurochos neontäkta gator för att leta efter sin adoptivdotter.

Varje gång jag startar en ny del av ganstersagan Yakuza (Ryu ga Gotoku i Japan) slås jag av hur nära det delar DNA med den odödliga klassikern Shenmue. De båda blandar japansk såpopera om hämnd med brutala slagsmål och en vansinnigt detaljerad återspegling av den japanska vardagsmiljön. Varje gathörn i stadsdelen Kamurocho, vilken är en spegling av Tokyos gangsterområde Kamukicho, är fylld med små butiker, arkadhallar och restauranger. De flesta av dem går att besöka och det ger en genuin känsla av att livet är på riktigt.

Klassiskt RPG

För dem som inte känner till serien är Yakuza 6, likt sina föregångare, i grunden ett klassiskt japanskt rollspel. Det finns en stor stad att utforska, strider som ger erfarenhetspoäng och uppgraderingar samt tonvis av utrustning att köpa. Du är fri att utforska staden och dess utbud på egen hand samtidigt som en tydlig berättelse driver spelet framåt.

Välskriven berättelse

Just berättelsen är vad som alltid varit Yakuzas starkaste kort och även denna gång förvånas jag hur stark och medryckande sagan om Yakuzalegenden Kazama Kiryus öde är. Jag bryr mig om vad som händer karaktärerna och känner med dem, vilket är smärtsamt sällsynt i spelsammanhang.

Spelet låter sig ta tid för berättelsen att ta form och det är inte ovanligt med filmsekvenser på en halvtimme. Dialogerna och karaktärerna är välskrivna och det märks att serien blivit en långkörare med årliga utgivningar i hemlandet. Tyvärr är inte animationerna alltid på samma höga nivå vilket sänker inlevelsen, men Sega ligger inte heller riktigt på samma budgetnivå som utvecklarna Naughty Dog eller Santa Monica.

Annons

En reducerad upplevelse

Det känns som att mycket har fått stryka på foten i och med hoppet till Playstation 4 och en helt ny grafikmotor. Främst märks det på att det är en stad – istället för fem. Striderna är förenklade något sedan förra delen med färre kombos, och möjligheten att byta stil har tagits bort. Dessutom kontrollerar du endast en karaktär den här gången, istället för fem.

Detta betyder inte på något sätt att upplevelsen känns stympad, men den är inte heller särskilt utvecklad sedan sist. Yakuza 6 är en fortsättning på en berättelse om en av spelvärldens mest välskrivna karaktärer – i övrigt är allt annat bekant.

Läs även
Test: Playstation VR
Playstation VR: 13 spel betygsatta
Test: HTC Vive

Våra senaste jämförande tester
Bäst i Test: Trådlösa sporthörlurar
Bäst i test: 4 lcd-modeller under 15 000
Bäst i test: Sportklockor
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: 3 nya spelmöss
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Info
  • Genre Rollspel
  • Format PS4
  • Antal spelare 1
  • Utvecklare SEGA

Recension: Yakuza 6 – The Song of Life

Efter en tid i fängelse återvänder Kazama Kiryu till Kamurochos neontäkta gator för att leta efter sin adoptivdotter.


4
Vi diggar
  • Dramatiskt manus som berör
  • En levande stad att förlora sig i
Vi dissar
  • Reducerad spelvärld jämfört med tidigare
  • Striderna blir ytliga efter ett tag
Visa kommentarer / Kommentera nu
Recension: Yakuza 6 – The Song of Life - Draken med ett samvete
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17