Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
3

Recension: Unravel

Trassligt äventyr i lingonskogen

På sommarens E3-mässa stal Coldwood Interactive showen med sin charmiga pusselplattformare Unravel. Nu är spelet här, men lever det upp till hypen?

Recension Unravel. Det var kärlek vid första ögonkastet. Från ingenstans dök den decimeterhöga garnfiluren Yarny upp för att visa att den norrländska skogen kan vara lika hänförande, mystisk och full av liv som de mest storslagna av spelvärldar. Och det var inte bara vi svenskar som gick ingång på den otippade inramningen. Tvärt om blev Unravel en av de stora snackisarna på förra årets E3-mässa.

Läs även
12 spel att se fram emot våren 2016
Förtitt: Doom (2016)

Nu har spelet landat, och visst är det en estetisk fullträff. Framförallt har man lyckats plocka fram de där detaljerna som väcker minnen. För någon som fiskat krabbor under bryggor, stampat på röksvamp och tillbringat tid i marknivå i jakt på de godaste bären är det som att färdas tillbaka till barndomen.

unravel_veranda

Finurlig mekanik

Jag hade kunnat skriva hur mycket som helst om hur snyggt och behagligt Unravel är, men det finns ju spelmekanik också. Eftersom Yarny är väldigt liten blir minsta lilla sten ett hinder, och för att ta sig förbi alla dessa utmaningar måste han använda sitt garn. Garnet kan knytas fast i saker, det kan användas för att bygga broar och det kan användas för att svinga sig framåt.

Annons

På pappret är det både kul och nytänkande, men i praktiken är det tröttsamt och ganska frustrerande. Det tar en stund innan jag vill erkänna det för mig själv, men när jag för tredje gången på samma bana suckar och förbannar spelet för att det inte bara låter mig komma vidare till nästa fantastiska miljö börjar jag ana oråd.

unravel snow

Tröttsam problemlösning

Kanske är det extra tydligt eftersom jag just har tagit mig igenom hundratals väldesignade klurigheter i The Witness – men problemlösningen i Unravel är verkligen inte bra. För det mesta handlar det om att på måfå knyta ihop saker i hopp om att man ska råka göra rätt, och när lösningen väl finns där känns det mer som ett utmattat ”Jaha… okej?” än ett ”Ja! Jag är ett geni!”.

Det är verkligen synd att Unravel ska vara så besvärligt att ta sig igenom, för det är fortfarande ett spel som ingen – och jag menar verkligen ingen – bör missa.

Läs även
12 spel att se fram emot våren 2016
Förtitt: Doom (2016)

Info
  • Genre Äventyr
  • Format PS4, Xbox One, PC
  • Antal spelare 1
  • Utvecklare Coldwood Interactive

Recension: Unravel

På sommarens E3-mässa stal Coldwood Interactive showen med sin charmiga pusselplattformare Unravel. Nu är spelet här, men lever det upp till hypen?


3
Vi diggar
  • Galet vackert
  • Nyckelharpa och fiol
  • Yarny
Vi dissar
  • Problemlösningen
  • Kontrollen
  • Oförutsägbar fysik
Visa kommentarer / Kommentera nu
Recension: Unravel - Trassligt äventyr i lingonskogen
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17