Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Recension: Unravel Two

Det var en gång två garnnystan

Unravel Two är precis som föregångaren ett av de vackraste och mysigaste plattformsspelen du kan spela. Det är ett fantastiskt trevligt återseende som tyvärr tar slut alldeles för fort.

Du är det lilla röda garnnystanet från förra spelet men den här gången spolas du upp på stranden vid en övergiven fyr någonstans i den svenska skärgården. Överraskande nog visar det sig att du inte är ensam, ett annat litet nystan kryper fram ur sitt gömställe och tillsammans ger ni er av för att utforska ön.

Fantastisk grafik och ljud

Vi tyckte redan att första Unravel var vackert och utvecklarna Coldwood Interactive gör oss inte besvikna den här gången heller. Unravel Two är bedårande att titta på och tonerna från svensk folkmusik ger den perfekta atmosfären i spelet. Vi ler igenkännande åt den bekanta naturen och de svenska djuren och vägskyltarna.

Spelet glittrar på två

Den stora nyheten i Unravel Two är att du nu är två garnnystan som sitter ihop med varandra. Garnet mellan dem används hela tiden för att lösa pussel och övervinna svårare passager på banorna. Det fungerar riktigt, riktigt bra och är en av spelets storheter. Om du spelar ensam växlar du mellan vilket nystan du styr, men om du har möjlighet så rekommenderar vi verkligen att du bjuder hem en kompis så ni kan spela tillsammans. Det tar spelet till en helt ny nivå.

Var är pusslen?

I det förra spelet tyckte vi inte att pusslen riktigt höll måttet och därför hoppades vi på att Unravel Two skulle vara en mognare uppföljare med smartare pussel att lösa. Bandesignen är väldigt bra, smart och varierande, men tyvärr kan vi konstatera att det nya spelet är betydligt mer actionbetonat. Vi fick snabbt vifta bort tanken på en lugn och mysig stund med klurig problemlösning. Tvärtom är det istället ofta rena dexterity-bonanzan där allt handlar om att tajma hopp och garnsvingande för att ta sig förbi monster eller dödligt glödande kol.

Annons

Härlig men tunn story

Unravel 2 är ju i grunden ett helt vanligt plattformsspel så kanske ska man inte kräva någon direkt handling. Men hela stämningen i spelet bygger på känslan av att det finns en bakomliggande anledning till allt och det hade varit fantastiskt trevligt om det inte bara varit en känsla. Nu handlar allt om att ta sig fram längs banorna och i bakgrunden utspelar sig, precis som i förra spelet, gamla minnen som med lite god vilja kan beskrivas som en tunn handling i spelet.

Kort – men extra utmaningar förlänger nöjet

En av de få besvikelserna med Unravel Two var att det var alldeles för kort. Det behövdes inte många timmar för att springa igenom de sju nivåer som utgör grunden i spelet. Då är det tur att det finns 20 extra utmaningar som blir upplåsta allt eftersom du klarar nivåerna. Här hittar vi också några av de bästa och klurigaste pusslen och de kan lösas i lugn och ro. Synd bara att de inte kunde bli en del av grundspelet.

Slutligen

Vi tycker att det är synd att spelet är så actionbetonat och trots en del andra skavanker kan vi ändå inte låta bli att älska Unravel Two. Speciellt om man spelar det ihop med en kompis. Vi lämnar det med en gnagande känsla av besvikelse över att grundspelet tog slut för fort, vilket ändå visar på hur mycket vi faktiskt tycker om det. Vi hade gärna spelat mer, mycket mer.

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: True Wireless-hörlurar
Bäst i Test: Trådlösa sporthörlurar
Bäst i test: 4 lcd-modeller under 15 000
Bäst i test: Sportklockor
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: 3 nya spelmöss
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Info
  • Genre Platform
  • Format PS4, Xbox One, PC
  • Utvecklare Coldwood Interactive

Recension: Unravel Two

Unravel Two är precis som föregångaren ett av de vackraste och mysigaste plattformsspelen du kan spela. Det är ett fantastiskt trevligt återseende som tyvärr tar slut alldeles för fort.


4
Vi diggar
  • Vacker grafik
  • Stämningsfull musik
  • 20 extra utmaningar
  • Älgarna
Vi dissar
  • För kort
  • Stressen
  • Få pussel
Visa kommentarer / Kommentera nu
Recension: Unravel Two - Det var en gång två garnnystan
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17