Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
5

Recension: Uncharted 4: A Thief’s End

Vacker ändhållplats

Nathan Drakes sista äventyr är det perfekta och definitiva slutet på Uncharted. Inga lösa trådar eller oavslutade affärer lämnas öppna. Uncharted 4 är dramatiskt, gripande, explosivt och precis så tillfredsställande som du hoppats på.

Nathan är pensionerad och har dragit sig tillbaka till en lugn vardag som vanlig kille. Han har ett jobb i hamnen, är gift och bor i en villa i förorten. Äventyrets glansdagar känns långt borta och Nathan tackar motvilligt nej till erbjudande om att leta försvunna skatter i Malaysia, trots en trytande ekonomi. På vinden har han samlat minnen från äventyrets stordagar.

Jämför priser på Uncharted 4 här.

En kväll knackar hans bror Sam, som antagits ha varit död i 15 år, på dörren till Nathans nedslitna kontor. Ett pris är satt på Sams huvud och för att lösa skulden ber han Nathan om hjälp att hitta en förlorad och mytomspunnen piratskatt som varit försvunnen i 400 år.

Det är detaljerna som gör det

De första två timmarna är faktiskt den bästa inledningen jag spelat på flera år. Ja, förmodligen den bästa sedan The Last of Us, som skrevs av samma manusförfattare. Uppbyggnaden är stillsam och det ges gott om tid att introducera Drake som person, på ett sätt vi inte lärt känna honom tidigare. Det är detaljer som gör det och vardagen som Nate delar med Elena är den finaste jag sett i en megatitel hittills.

Annons

Snyggare än allt annat

Väl iväg på sitt äventyr tar tempot fart. Var inte orolig: trots att det är något glesare mellan striderna den här gången (vilket jag välkomnar) råder det ingen brist på häpnadsväckande, välregisserade actionscener. Vissa är så hisnande att jag finner mig sittande med ett dumflin i ansiktet, krampaktigt kramandes handkontrollen. Visuellt har jag svårt att hitta en titel på marknaden som kan mäta sig med Uncharted 4.

Om du bekantat dig med någon av de tidigare delarna i serien kommer du att känna igen de flesta spelmomenten. Klättra upp till toppen på en vägg, dra i en spak, flytta en låda och skjut några fiender från ett skydd. Under vissa partier öppnar landskapet upp sig och ger dig större ytor att utforska, ofta med hjälp av bil eller båt. Dessutom har du möjligheten att ta flera olika vägar för att nå ditt mål.

Det är lätt att kritisera utvecklaren Naughty Dog för att de inte ansträngt sig mer för att förnya serien, men de har förfinat sitt recept i snart tio år och det är säkert därför de väljer att avsluta serien här.

uncharted 4 drake rope bridge

Bäst i serien

Den sista och avslutande delen är den bästa i serien. Det är en värdig avslutning på en serie som har vuxit upp och som vågar låta karaktärerna ha personlighet, känslor och brister. Jag är djupt imponerad av Uncharted 4 trots att några av spelmomenten visar ålderstecken. Det lever upp till de omöjliga förväntningarna, fast inte på det sättet som jag hade väntat mig.

Läs  även
Recension: Dark Souls 3
Recension: Quantum Break

Info
  • Genre Äventyr
  • Format PS4
  • Antal spelare 1
  • Utvecklare Naughty Dog
Dagens bästa priser på Pricerunner
  • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Recension: Uncharted 4: A Thief’s End

Nathan Drakes sista äventyr är det perfekta och definitiva slutet på Uncharted. Inga lösa trådar eller oavslutade affärer lämnas öppna. Uncharted 4 är dramatiskt, gripande, explosivt och precis så tillfredsställande som du hoppats på.


5
Vi diggar
  • Fantastiska karaktärer
  • Gripande berättelse
  • Actionscenerna
  • Tokvackert!
Vi dissar
  • Striderna är inte längre så inspirerande
Visa kommentarer / Kommentera nu
Recension: Uncharted 4: A Thief’s End - Vacker ändhållplats
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17