Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
5

Recension: Skyrim VR

Känn dig omsluten av äventyret

Skyrim VR till HTC Vive bjuder på en spelupplevelse så närvarande att du nästan kan känna vinden blåsa i håret.

Bethesda Game Studios har äntligen släppt Skyrim VR till PC. Vi har spelat på HTC Vive och bokstavligen tagit steget in i Tamriel för att leva livet som drakdräpande äventyrare. Trots små skavanker är Skyrim VR ett av de bästa och mest ambitiösa VR-spelen i skrivande stund.

Vad är Skyrim?

Om du missat originalet så är Skyrim ett av världens populäraste fantasyrollspel. Det ingår i spelserien Elder Scrolls som är känd och älskad för sin öppna värld full av äventyr. Som spelare väljer du själv vart du vill gå, vilka uppdrag du vill göra och vilken roll du ska spela i historien. Kämpar du för de goda med svärd och sköld? Struntar du i befolkningens världsliga gnabb och fokuserar på dina studier inom magi? Eller ansluter du dig kanske till stadens tjuvar och livnär dig på inbrott och att tömma adelns fickor? Valet är ditt.

Originalet anpassat till Virtual Reality

Det är svårt att förklara hur det är att kliva in i den virtuella versionen av Tamriel. På ett sätt är det samma spel som vi är vana vid, men ändå inte. Det är en rak VR-anpassning av spelet vi redan känner och älskar, och om du är en erfaren Skyrim-spelare kommer du inte hitta så mycket nytt. Det är säkert tjugonde gången som jag tar mig igenom det första äventyret i Bleak Falls Barrow, men den här gången är jag där på riktigt och VR-upplevelsen ger en helt ny dimension till spelet.

Annons

Stå inte still

Du väljer om du vill flytta runt i världen genom att teleportera dig korta avstånd eller att glida framåt. Varianten att glida gav mig omedelbart åksjuka så för mig är det teleportering som fungerar bäst. En av styrkorna med HTC Vive är att du kan gå omkring inom din definierade spelyta. Det ger helt nya möjligheter som att du kan titta runt hörn, huka dig ner för att smyga eller kliva åt sidan för att ducka undan inkommande projektiler.

Du slåss på riktigt

Bethesda har verkligen lyckats med styrningen. Handkontrollerna spåras bra och alla rörelser känns väldigt naturliga vilket gör att du har full kontroll över vad du gör i världen.

Tar du fram bågen så siktar och skjuter du precis som du hade gjort i verkligheten. Väljer du istället att kasta besvärjelser är det bara att sträcka fram händerna och grilla motståndarna med dina eldklot. Men den bästa känslan upplevde jag ändå med svärd och sköld. Tajma inkommande hugg och parera med skölden för att följa upp med svärdet. Det här är något som måste upplevas för att man ska förstå hur bra det är.

Peka och aktivera

En av de saker jag tyckte var lite synd är att man inte utnyttjar alla möjligheterna som VR och handkontrollerna ger. Till exempel kan du inte ta tag och dra i spakar och kedjor utan det fungerar likadant som i originalspelet. Peka på objektet du vill interagera med och tryck på knappen på handkontrollen. Jag förstår att det hade krävts väldigt mycket arbete att få till de här funktionerna, men det är ändå synd att det inte gjordes. Det hade skapat den kompletta känslan av närvaro. Förhoppningsvis nästa gång.

Håll ordning på händerna

Om du går omkring med draget vapen måste du tänka på var du har händerna. Om du rör handen för fort tolkas det nämligen som att du slår med svärdet. Något som mer än en gång ställde till det för mig och med en halv stadsvakt jagandes efter mig var det bara att pausa och ladda in senaste sparningen.

Alla expansioner på köpet

Om du köper Skyrim VR får du också med alla expansioner som släppts till spelet. Expansionerna Dawnguard, Hearthfire och Dragonborn ger dig många äventyr och extra speltimmar att se fram emot.

Behöver du Skyrim VR?

Det beror på. Om du gillar äventyrsspel i fantasymiljö och redan har ett HTC Vive eller någon annan VR-utrustning är det ingen tvekan. För förhållandevis lite pengar har du en fantastisk spelupplevelse framför dig. Om du älskar Skyrim men inte har ett HTC Vive kanske det här faktiskt är anledningen du väntat på för att investera i systemet. Jag kan inte nog rekommendera Skyrim VR – om du har pengarna och tiden att lägga ner på upplevelsen vill säga.

Läs även
Test: Playstation VR
Playstation VR: 13 spel betygsatta
Test: HTC Vive

Våra senaste jämförande tester
Bäst i Test: Trådlösa sporthörlurar
Bäst i test: 4 lcd-modeller under 15 000
Bäst i test: Sportklockor
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: 3 nya spelmöss
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Info
 • Genre Rollspel
 • Antal spelare 1
 • Utvecklare Bethesda Game Studios

Recension: Skyrim VR

Skyrim VR till HTC Vive bjuder på en spelupplevelse så närvarande att du nästan kan känna vinden blåsa i håret.


5
Vi diggar
 • Virtual Reality
 • Känslan
 • Striderna
 • Musiken
 • Närvaron
 • Äventyren
Vi dissar
 • Åksjukan
 • Att slåss av misstag
Visa kommentarer / Kommentera nu
Recension: Skyrim VR - Känn dig omsluten av äventyret
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17