Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
5

Recension: Sekiro – Shadows die twice

Döden är bara början

Sekiro följer samma sadistiskt utmanande spelupplevelse som Bloodborne och Dark Souls gav oss. Den här gången förflyttar vi oss till feodala japan och bekantar oss med Wolf, en enarmad livvakt med en protes full med överraskningar.

Utvecklaren From Software har de senaste åren gjort sig kända för att skapa marknadens mest hänsynslösa spel. De är mörka, hopplösa och obarmhärtigt svåra – men samtidigt rättvisa och väldigt belönande när du väl bemästrar dem. Sekiro tar det arvet vidare, men gör det lite mer tillgängligt med en lägre tröskel och en tydligare story. Tro för den delen inte att det saknar utmaningar.

Ljudlösa attacker

Livvakten Wolf skiljer sig mycket från utvecklarens tidigare protagonister. Han kan ljudlöst smyga sig på sina fiender och har en praktisk protes med många funktioner, bland annat en änterhake som ger dig friheten att snabbt plocka höjd för att fly en strid, eller placera dig strategiskt för nästa attack.

Förmågan att snabbt och smidigt ta dig över stora ytor ger en en stor känsla av frihet och uppmanar dig hela tiden att utforska den frodigt designade världen. Det finns alltid alternativa vägar att ta sig till målet och skulle fienderna vara för utmanande går det alltid att gå runt dem.

Varje strid räknas

Självklart är striderna en av spelets mest centrala delar. Beståndsdelarna är få men noga utvecklade. Du spelar med ett och samma svärd genom hela spelet, det finns inga alternativa vapen att hitta eller köpa under spelets 50 timmar långa resa. Ändå blir ingen strid tråkig i Sekiro. Det bygger på minutiös precision och belönar skicklighet. Alla fiender har möjligheten att döda dig på en attack och det är ofta en halvtimme mellan varje möjlighet att spara spelet. Blinka en gång och du kan vara död – och det gäller även dina intjänade belöningar.

Annons

Det finns en möjlighet att undvika döden och återupplivas på plats. Du får en chans och den kan användas för att besegra en svår fiende, eller att ta en strategisk reträtt och behålla din loot. Om förmågan används för mycket blir människor i din närhet sjuka, så det gäller att vara strategisk.

Nästan perfekt

När jag överlevt ett tjugotal fiender genom att tålmodigt eliminera dem ljudlöst från dolda klippavsatser och smugit mig på ovetandes patrullerande vakter genom högt gräs känner jag mig som en oövervinnlig krigare. Men runt hörnet väntar en fiende som besegrar mig inom loppet av tio sekunder och skickar tillbaka mig en halvtimmes speltid. Jag biter ihop tänderna, svär och slår kontrollen i plankgolvet. Sedan andas jag ut och tänker att den här gången kommer jag klara det. Efter fjorton försök på samma bana har jag lärt mig.

Läs även
Recension: Bloodborne – Överträffar alla förväntningar
Recension: Dark Souls 3 – Värdigt ärevarv utan överraskningar
Test: Playstation VR
Playstation VR: 13 spel betygsatta
Test: HTC Vive

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: True Wireless-hörlurar
Bäst i Test: Trådlösa sporthörlurar
Bäst i test: Träningsarmband
Bäst i test: Sportklockor
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: 3 nya spelmöss

Info
  • Genre Action
  • Format PS4, PC
  • Antal spelare 1
  • Utvecklare From Software

Recension: Sekiro – Shadows die twice

Sekiro följer samma sadistiskt utmanande spelupplevelse som Bloodborne och Dark Souls gav oss. Den här gången förflyttar vi oss till feodala japan och bekantar oss med Wolf, en enarmad livvakt med en protes full med överraskningar.


5
Vi diggar
  • Hårt men rättvist
  • Känslan av frihet
Vi dissar
  • Många skadade handkontroller
Visa kommentarer / Kommentera nu
Recension: Sekiro – Shadows die twice - Döden är bara början
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17