Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
3

Recension: Metroid Prime: Federation Force

80-talsklassikern tillbaka i ny tappning

När Metroid Prime: Federation Force visades upp startade kränkta fans en namnlista för att få det nedlagt. Men 20 000 underskrifter räckte tydligen inte. Nu är spelet här – och vi har satt ett betyg.

Om du ägde en Nintendo-spelkonsol under andra halvan av 80-talet är sannolikheten stor att du spelade Metroid. Sedan dess har serien gett oss många fantastiska spel, men också några riktigt usla sidospår.

Jämför priser på Metroid Prime: Federation Force

Att fansen reagerade med total avsmak när Metroid Prime: Federation Force utannonserades är med andra ord inte så konstigt. Allt från flerspelarupplägget till den löjliga karaktärsdesignen andades ”uselt sidospår”. Att bärbara Nintendo 3DS lämpar sig lika bra för förstapersonsskjutare som en brödkavel lämpar sig för tandborstning var inte heller någon tröst.

Metroid-Prime--Federation-Force_sikte

Avgränsade banor

Det färdiga resultatet är inte fullt så bedrövligt som vi befarat. Det bästa med spelet är att vi faktiskt får ett tjugotal banor som både är varierade och lämpar sig väl för upp till fyra spelare.

Annons

Till skillnad från andra spel i serien är det inte mycket utforskande att tala om. Banorna är ganska korta och man behöver sällan grubbla över hur man ska ta sig vidare. Skjutande varvas med enklare problemlösning av typen: dra i spaken, putta ner bollen i hålet eller leta efter nyckeln. Om du inte har några fysiska vänner att spela med kan du spela med andra online.

Metroid-Prime--Federation-Force_snow

Svårstyrt och frustrerande

Mindre kul är den horribla styrningen. När jag försöker undvika att bli träffad samtidigt som jag låser fast siktet på en fiende och finlirar med hjälp av gyroskopfunktionen sker det så krampaktigt och onaturligt att jag på allvar undrar om mina händer någonsin kommer att bli dem samma igen. Speciellt plågsamt blir det när jag spelar själv, utan vänner. Svårighetsgraden är nämligen väldigt ojämn, och att nöta ner de mest seglivade bossarna på egen hand kan i värsta fall ta 10-15 minuter.

Det är också värt att påpeka hur lite Metroid spelet känns, trots att man har petat in Samus Aran i handlingen. Nu känns det mer som en medioker förstapersonsskjutare som lika gärna hade kunnat heta ”Federation Force”. Och det är kanske lika bra det. När nästa fullskaliga Metroidspel släpps är det här ett stickspår som vi helst vill glömma.

Info
 • Genre Shooter
 • Format 3DS
 • Antal spelare 4
 • Utvecklare Next Level Games
Dagens bästa priser på Pricerunner
 • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Recension: Metroid Prime: Federation Force

När Metroid Prime: Federation Force visades upp startade kränkta fans en namnlista för att få det nedlagt. Men 20 000 underskrifter räckte tydligen inte. Nu är spelet här – och vi har satt ett betyg.


3
Vi diggar
 • Kul samarbete
 • Stor variation
 • Ser okej ut
 • Fotbollsminispelet Blast Ball
Vi dissar
 • Hopplös styrning
 • Sega bossar
 • Ojämn svårighetsgrad
Visa kommentarer / Kommentera nu
Recension: Metroid Prime: Federation Force - 80-talsklassikern tillbaka i ny tappning
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17