Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
3

Recension: Mafia III

En våldsorgie utan Mafia-känsla

Bländande grafik, en fantastisk story och ett strålande röstskådespeleri förstörs av ensidiga uppdrag och dålig artificiell intelligens. Mafia III är ett bra spel, men långt ifrån så bra som vi hade hoppats.

Välkommen till 60-talets USA, komplett med svängig musik, snygga bilar, rasmotsättningar och gangsterliv. Utvecklarna Hangar 13 beskriver i spelets början att de valt att presentera tiden som den faktiskt var, och vi blir obekvämt påminda om likheterna med vad som håller på att hända igen i världen. Mafia III utspelar sig i New Bordeaux, en idyllisk mellanstor stad i södra delarna av USA. Men under den turistvänliga ytan döljer sig rasism, knarklangning, prostitution och gängkrig.

Jämför priser på Mafia III här.

Mafia III har en fantastisk story

Vi får följa Lincoln Clay som precis kommit hem från Vietnam. Genom flera olyckliga händelser är det nu hämnd som driver honom. Han tar sig fram genom staden och lämnar travar med lik efter sig. Hangar 13 ger oss en gripande historia där spelandet blandas med detaljrika filmklipp med fantastiskt röstskådespeleri. Stundtals lutar vi oss tillbaka och glömmer att det faktiskt är ett spel vi har framför oss. Men ju längre vi spelar kommer filmerna mer och mer sällan och till slut känns det som att de försvinner helt.

mafia-iii_explosion

Omotiverat våldsamt

Efter nostalgiska minnen av första spelet i serien ville jag så gärna tycka om Mafia III. Men redan efter några sekunder skjuter jag utan förvarning huvudet av en försvarslös bakbunden vakt. Några minuter senare blir jag uppmanad att göra ett “tyst avslut” av en annan vakt och dödar honom genom att krossa hans huvud med en ugnslucka så att metallen ekar genom byggnaden. Redan här vet jag var Hangar 13 lagt nivån och med en dålig känsla i magen spelar jag besviken vidare. Jag hade hoppats på ett intelligent spel med djup men Hangar 13 ger mig istället omotiverade mängder våld och sex. Många av uppdragen rör sig bland nakna eller halvnakna kvinnor och en av bedrifterna är att samla på Playboytidningar, som man sedan kan bläddra igenom i sin “collection”-meny. Jag har ingenting emot varken våld eller naket i spel, men så som det presenteras i Mafia III blir det mest omotiverat och irriterande.

Annons

Fler spelrecensioner
Gears of War 4
Fifa 17
World Of Warcraft Legion

En öppen värld, nästan

När utvecklarnas omogna försök att chockera lugnar ner sig blommar spelet faktiskt ut. Storyn är helt lysande men känslan av den öppna värld vi blivit lovade vill aldrig riktigt infinna sig. Stadsdel för stadsdel öppnar upp sig och vi kan göra fler uppdrag. Men det enda vi egentligen gör, med några få undantag, är att åka med bil till de olika uppdragen för att skjuta och slåss.

mafia-iii_skyline

Färgstarka karaktärer, men korkade invånare

De personer och karaktärer som man möter och som ingår i historien är väldigt välgjorda. De har en personlighet och de känns realistiska. Men i övrigt lämnar den artificiella intelligensen en del att önska. Invånarna kan stå och stirra rakt in i en vägg, stå och prata i grupp dag efter dag, och snällt stå och ta emot smällen om du råkar sladda upp på trottoaren med bilen. Gangsters som egentligen inte har en aning om vem du är börjar skjuta på dig så snart du kommer i närheten och poliserna reagerar tvärtom. De bryr sig knappt om dig oavsett vilka lagöverträdelser du gör mitt framför näsan på dem. Men har du väl lyckats fånga deras uppmärksamhet har du snart halva poliskåren efter dig. Det är tydlig skillnad på hur folk reagerar på stan, och inne i de områden där de olika uppdragen utspelar sig.

mafia-iii_skott

Våldsamt och enformigt

Mafia III är egentligen inte ett dåligt spel, men det hade potential att bli så mycket bättre. Hangar 13 har gjort misstaget att fokusera på häftiga och våldsamma effekter istället för smart AI och en levande öppen värld. Storyn är helt fantastisk men tyvärr dras spelet ner av enformiga uppdrag och att det i slutändan mest handlar om att åka bil och skjuta knarklangare och bordellägare.

Läs även
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: Träningsarmband

Info
 • Genre Action
 • Format PS4, Xbox One, PC
 • Antal spelare 1
 • Utvecklare Hangar 13
Dagens bästa priser på Pricerunner
 • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Recension: Mafia III

Bländande grafik, en fantastisk story och ett strålande röstskådespeleri förstörs av ensidiga uppdrag och dålig artificiell intelligens. Mafia III är ett bra spel, men långt ifrån så bra som vi hade hoppats.


3
Vi diggar
 • Storyn
 • Grafiken
 • Röstskådespeleriet
 • Lyfter frågan om rasism
 • Musiken
 • Soluppgångarna
Vi dissar
 • Styrningen
 • Repetitiva uppdrag
 • Korkade invånare
 • Korkade poliser
 • Snedvridet fokus sex och våld
Visa kommentarer / Kommentera nu
Recension: Mafia III - En våldsorgie utan Mafia-känsla
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17