Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
5

Recension: The legend of Zelda – Breath of the Wild

Landet långt, långt borta

The legend of Zelda: Breath of the Wild är pånyttfödelsen för en serie som under många år verkat ganska nöjd med att leva efter ramar som skapades för snart trettio år sedan. Varje del har känts mer förutsägbar och gett mindre frihet, tills nu.

Det känns lustigt att ta de första trevande stegen i Breath of the Wild. Inget är riktigt som det brukar. Jag vaknar i en slags högteknologisk kokong av en röst som jag inte kan placera var den kommer ifrån. Naken och frusen kliver jag upp ur det kalla vattnet och får veta att jag sovit i hundra år och att det är dags nu. Att världen gått under och att jag på något sätt är utvald. Det är också allt jag får veta när jag omtöcknad och kisande tar mig ut ur den grotta som varit min gravkammare i ett århundrade. Jag springer i gräset till klippkanten och inser att jag befinner mig högt upp med utsikt över vad som måste vara den mest storslagna vyn jag någonsin sett i serien. Jag ser den majestätiska vulkanen Death Mountain, Hyrules slott och ändlösa vidder av skogsdungar och ängar. Hela denna värld bara ber om att utforskas, upplevas och älskas.

Jämför priser på The Legend of Zelda – Breath of the Wild (Prisjakt).

Min dödlighet

Breath of the Wild innehåller inga pekpinnar, det håller dig aldrig i handen eller försöker styra din upplevelse. Det är utlämnande och svårt, utan tvekan det svåraste i serien sedan 1986, men också det mest belönande. Hyrule är en plats som kräver min respekt och den kan ta mitt liv vilken sekund som helst om jag är vårdslös. Vapen har begränsad livslängd och går sönder efter en tids användande, vilket leder till att jag måste hushålla hårt med resurserna i början. Allt är ett potentiellt hot och till och med vädret kan leda till min omedelbara död om jag inte skyddar mig. Börjar det regna mitt i en bergsbestigning måste jag avbryta eftersom klipporna blir hala och dödliga. Denna utsatthet ger en ständigt närvarande nerv.

Fri som vinden

Nintendo har slutligen hittat modet att bryta med arvet i vad som utgör grunden för serien. Borta är systemet som bygger på en övervärld med grottor, där bossar leder till förmågor som kan nå nya delar av världen. Istället finns ett enormt antal (120!) mindre grottor att utforska utöver de fyra huvudplatserna. Även de klassiska föremålen och den linjära historien är utbytta. Ovissheten som uppstår gör att varje ny del av världen känns unik, spännande och oförutsägbar. Och den känslan, att inte kunna på förhand veta vad som väntar mig är något jag upplever alldeles för sällan i spel numera.

Annons

Köp The Legend of Zelda – Breath of the Wild hos NetOnNet.

Det vackraste jag vet

Inget spel Nintendo gjort hittills är i närheten lika vackert och sofistikerat som Breath of the Wild. Det är en fantastisk och detaljrik värld som på många sätt påminner om den legendariska japanska animationsstudion Studio Ghiblis filmer. Designen känns genomtänkt och konsekvent och allt har mening i den mytologi som spelet skapar. Femtio timmar in i spelet hittar jag fortfarande nya platser och varelser att beundra.

Breath of the Wild är det första spelet på decennier som faktiskt känns som ett Zeldaspel. Det släpper handen till dig och försöker inte visa hur du ska ta dig till målet, det får du ta reda på själv. Denna respekt, att faktiskt utmana dig att hitta dina egna äventyr skapar det mest spännande, engagerande och unika äventyr hittills i serien. Jag skulle bli väldigt förvånad om något annat spel ligger på toppen när vi summerar 2017 – för detta är precis vad spelmagi handlar om.

Läs även
Test: Playstation VR
Playstation VR: 13 spel betygsatta
Test: HTC Vive

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Info
  • Genre Äventyr
  • Antal spelare 1
  • Utvecklare Nintendo

Recension: The legend of Zelda – Breath of the Wild

The legend of Zelda: Breath of the Wild är pånyttfödelsen för en serie som under många år verkat ganska nöjd med att leva efter ramar som skapades för snart trettio år sedan. Varje del har känts mer förutsägbar och gett mindre frihet, tills nu.


5
Vi diggar
  • Frihet framför allt!
  • Vackert som en Ghiblifilm
Vi dissar
  • Fetch quests är fortfarande irriterande
  • Kommer inte på något mer
Visa kommentarer / Kommentera nu
Recension: The legend of Zelda – Breath of the Wild - Landet långt, långt borta
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17