Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Recension: Kingdom Hearts 3

Fantastiskt men förvirrade

En otrolig story genom Disneys hjältefyllda världar gör nästan 14 års väntan värt det. Kingdom Hearts 3 levererar det de mest inbitna fansen längtat efter – och lite mer.

För den oinvigde kan Kingdom Hearts och dess universum verka krångligt, oinbjudande och rent av skrämmande. Spelidén som bygger på att Disney-figurer slåss i hack ‘n slash-manér tillsammans med japanska Square Enix-figurer är precis lika galen som den låter. Men det är också precis just det som är så härligt.

Slåss tillsammans med Disneyvärldens hjältar

I Kingdom Hearts 3 får du kontroll över huvudkaraktären Sora, som tillsammans med Kalle Anka och Janne Långben ger sig på äventyr för att rädda världen från mörkrets krafter. Spelet har varit enormt efterlängtat och de mest inbitna fansen har sett fram emot det i över ett decennium. Under tiden mellan Kingdom Hearts II och Kingdom Hearts 3 har en uppsjö av spel, såsom Kingdom hearts 2.5 eller 2.8 stuckit emellan och tillfört nya pusselbitar till storyn.

På så sätt har historien blivit lång och komplex. Men när nu Kingdom Hearts 3 (som är det tolfte spelet i serien) kommit känner jag att det ändå inte är överdrivet komplext. Jag ska vara ärlig och säga att jag både en och två gånger fick ta till mig en internetsökning för att förstå relationerna mellan vissa av spelets figurer, men jag tycker inte någon som är intresserad av spelet ska skrämmas av att det kan verka som en allt för avancerad story. Det är en bra historia som finns gömd under skalet – men det kan vara en god idé att läsa en summering innan du plockar upp Kingdom Hearts 3 för första gången.

Hack ‘n slash som funkar – men är lite för lätt

Spelet utspelar sig i en kaskad av olika Disney-scener och filmreferenser. Sida vid sida med Hercules slåss jag i antika Grekland eller ombord på ett skepp i Pirates of the Carribbean. Spelmekanismen är bra och det blir en actiontyngd spelstil som jag tycker i mångt och mycket väldigt snabbt blir hetsig. Det är väldigt mycket rätt fram. Spring till dina fiender och förgör dem med snygga kombos på handkontrollen.

Annons

Striden förs både på marken och i luften och det finns så kallade “Attractions” i spelet – inspirerade av olika berg-och-dalbanor från Disneys nöjesparker som gör spelet helt galet. Färg och form och blinkande ljus överallt. I ett spel där jag skulle vilja styra mer och ordentligt över min karaktär blir jag ofta förpassad till att trycka på de knappar som känns bäst.

Det går snabbt att sätta sig in i hur spelet fungerar. Och allt eftersom man kommer längre in i storyn förbättras vilka attacker som går att använda och vilka man får strida tillsammans med. Jag spelade spelet på normal svårighetsnivå och känner dock att det aldrig blev något rejält motstånd. Kanske är det bara jag som är för duktig på spel med 12-årsgräns. Eller så hade det suttit fint med fler utmaningar.

Knyter an på ett bra sätt

Det känns som att Kingdom Hearts III träffar rätt. Framförallt i hur spelet följer upp många av de frågor som fansen har väntat att få svar på. Och det kanske är just dem som spelet kommer vara absolut bäst för. De som var yngre när de tidigare spelen kom ut, som vuxit upp med Kingdom Hearts och som njuter av varje sekund – oavsett hur bra eller dåligt det går. För de andra som inte är lika engagerade är Kingdom Hearts III fortfarande ett bra spel – väl värt spela, om man läser en sammanfattning av storyn först.

Läs även
Test: Playstation VR
Playstation VR: 13 spel betygsatta
Test: HTC Vive

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: True Wireless-hörlurar
Bäst i Test: Trådlösa sporthörlurar
Bäst i test: Träningsarmband
Bäst i test: Sportklockor
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: 3 nya spelmöss

Info
  • Genre Action
  • Format PS4, Xbox One
  • Åldergräns Från 12 år

Recension: Kingdom Hearts 3

En otrolig story genom Disneys hjältefyllda världar gör nästan 14 års väntan värt det. Kingdom Hearts 3 levererar det de mest inbitna fansen längtat efter – och lite mer.


4
Vi diggar
  • Grafiskt snyggt
  • Härlig action
Vi dissar
  • Lite enformigt
  • Krånglig story
Visa kommentarer / Kommentera nu
Recension: Kingdom Hearts 3 - Fantastiskt men förvirrade
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17