Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
3

Recension: Horizon Zero Dawn

En vacker dystopi

Vidsträckta berg, djupa skogar och förlorad civilisation målar upp en fantastisk färgrik värld. Horizon är ett påkostat och efterlängtat storspel som många har sett fram emot.

Är vår tids fascination för postapokalyptiska berättelser rotad i oro för att världen faktiskt kommer att gå åt helvete så småningom? Är föreställningen om livet efter katastrofen ett sätt att hantera vårt katastroftänkande?

Horizon Zero Dawn är den nederländska utvecklaren Guerillas Games senaste spel och det ger deras bild av hur livet skulle kunna se ut på jorden tusen år fram i tiden. Då har våra sista städer fallit, tekniken till sist förgjort oss och naturen brett ut sig över det som tidigare var gigantiska metropoler. Människan har återvänt till en mer primitiv livsstil där hon tillber naturgudar och lever i små stammar. Maskinerna har skapat eget liv och efterliknar olika djur som häst, hjort och oxe, men även förhistoriska rovdjur.

>>> Köp Horizon Zero Dawn hos NetOnNet.

Läs även: Därför har robotdinosaurierna rövhål (Intervju med spelets utvecklare)

Annons

En levande värld

Världen i Horizon är verkligen enorm och jag blir fullkomligt övertygad om att den lever. Vinden suger tag i trädkronor och får högt gräs att vaja kraftigt samtidigt som regnet piskar den gyttjiga backen. Små vattendrag drar till sig flockar av törstiga djur och skymningen bär med sig tjock dimma som skymmer månljuset. Det är lätt att sugas in i den rika och häpnadsväckande världen.

En helt ok berättelse

Vi följer den unga kvinnan Aloy från hennes uppväxt som föräldralös och utstött ur byn till hennes resa för att upptäcka sitt förflutna och därmed ta reda på vad som hände med den förlorade civilisationen.

Historien gör sitt bästa för att driva spelet framåt, men det märks att Guerilla inte är intresserade att berätta en historia på samma sätt som till exempel Naughty Dog är numera. Skådespelarinsatserna varierar från usel till godkänd och det saknas ofta övertygande animationer i filmsekvenserna. Jag uppskattar att det okommenterat finns en tydlig kvinnlig rollfördelning på de flesta av spelets ledande roller. Allt från Matriarker (byns hövdingar) till ledande stamkrigare är starka kvinnoroller. Det är uppfriskande i en bransch som fortfarande är skamset mansdominerad.

Ett potpurri av kända spel

Spelmässigt får jag lite känslan av att Guerilla tittat på andra spel i branschen snarare än att skapa själva. ”Safe bet” helt enkelt. Horizon utspelar sig i en öppen värld med tydlig uppdragsstruktur, väldigt lik den vi sett i de senaste årens spel Ubisoft. Det är även tydligt att Tomb Raider stått modell för såväl materialsamling som uppgraderingar i färdigheter och utrustning. Överlag är striderna väldigt välgjorda men de känns sällan som en unik upplevelse. Mest tillfredsställande är det att jaga och fälla de stora maskinerna som kräver både planering och tålamod.

>>> Köp Horizon Zero Dawn hos NetOnNet.

Horizon Zero Dawn är det visuellt mest imponerande spelet på någon konsol just nu och det känns väldigt troligt att det kommer att bli Sonys nästa storserie. Världen och dess mytologi är platser jag längtar tillbaka till men tyvärr saknar både berättelse och spelupplägg personlighet som gör äventyret unikt.

Läs även
Test: Blue Microphones Yeti (mikrofon)
Test: Blue Microphones Lola
Test: Blue Microphones Mo-Fi (hörlurar med inbyggd förstärkare)

Läs även
Förhandstitt: Nintendo Switch
Test: Playstation VR
Playstation VR: 13 spel betygsatta
Test: HTC Vive

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Info
  • Genre Äventyr
  • Format PS4
  • Antal spelare 1
  • Utvecklare Guerilla games

Recension: Horizon Zero Dawn

Vidsträckta berg, djupa skogar och förlorad civilisation målar upp en fantastisk färgrik värld. Horizon är ett påkostat och efterlängtat storspel som många har sett fram emot.


3
Vi diggar
  • Makalös värld och mytologi
  • Starka kvinnor!
Vi dissar
  • Berättelsen övertygar inte
  • Saknar identitet i spelupplägg
Visa kommentarer / Kommentera nu
Recension: Horizon Zero Dawn - En vacker dystopi
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17