Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Välkommen till en dyster värld

Fallout 3

200 år har passerat sedan kärnvapenkatastrofen utplånade USA. I valv 101 föds din karaktär som beslutar sig för att söka upp sin far. Välkommen till Fallout 3 – ett enormt, stundom blodigt, och missuppfattat rollspel.

Svampmoln
2066 startades ett krig mellan USA och Kina som 2077 eskalerade och utplånade USA med flera svampliknande moln. Fallout 3 utspelar sig 200 år efter kärnvapenkatastrofen och det är i valv 101 som du föds. När din karaktärs fader (Liam Neeson) lämnar valvet och dig beslutar du dig för att lämna det trygga livet i valv 101 och söka efter honom. Väl ute ur valvet möts du av ett fientligt och sönderbombat Washington D.C.

Att spela Fallout 3 rätt
Fallout 3 är fortfarande ett RPG och många kommer helt enkelt spela Fallout 3 ”fel”, som ett FPS. Jag kommer på mig själv att jag sitter och svär över att mina fiender tar 30 skott innan de dör, men det är då VATS (Vault-Tec Assisted Targeting System) kommer in. Strider du i realtid bygger du upp actionpoäng som kan användas i VATS. Striden pausas och beroende på vapen avgör poängen hur många skott du kan avlossa mot fienden. Fallout 3 är stundtals riktigt blodigt och spelet har spelet 18-årsgräns. Det finns en härlig arsenal av vapen i spelet. Du börjar med luftgevär och timmarna senare avfyrar du en mini nuke.

Vad vill du bli när du blir stor?
Fallout är ett rpg (role playing game) och du har möjlighet att påverka din karaktär och dennes omgivning. Du kan hela tiden hålla koll på din statistik via din Pip-boy 3000, som är meny-systemet för att hantera dina vapen, uppdrag, status och kartor. Förutom att placera ut de vanliga experience-poängen på egenskaper du vill förbättra (t.ex. laservapen och bryta lås.) väljer du även en huvudsaklig egenskap (perk) som din karaktär får behärska.

Har storleken betydelse?
Fallout 3 är enormt stort och Washington med utkanter ser läckert ödelagt ut i all sin post-apokalyptiska prakt. Inomhusmiljöerna är ofta snygga men tyvärr lider Fallout 3 av variationsbrist. Jag hade önskat lite mer färg, bättre animationer och större variation i designen. Animationerna är sällan riktigt bra och tredjepersonperspektivet är uruselt. Äventyret kan sträcka sig upp till 80 timmar med alla sidouppdrag och bjuder på många härliga upplevelser. Bortsett från några störiga moment, och ljud och grafik som kanske inte står sig riktigt 2008 är Fallout 3 ett riktigt trevligt rpg med en härlig atmosfär.

Annons

Välkommen till en dyster värld

200 år har passerat sedan kärnvapenkatastrofen utplånade USA. I valv 101 föds din karaktär som beslutar sig för att söka upp sin far. Välkommen till Fallout 3 – ett enormt, stundom blodigt, och missuppfattat rollspel.


4
Vi diggar
  • Helheten
  • hållbarheten
  • atmosfären
  • VATS
Vi dissar
  • Sparfunktionen
  • grafik
  • ljud och animationer
Visa kommentarer / Kommentera nu
Välkommen till en dyster värld - Fallout 3
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17