Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Recension: The Evil Within 2

Survival horror i en öppen värld

The Evil Within 2 bjuder på utmanande survival horror i en öppen värld där faror lurar bakom varje hörn.

När The Evil Within släpptes 2014 var det Shinji Mikamis stora comeback till survival horror-genren som han en gång skapade med Resident Evil (1996). Spelet levde inte upp till de skyhögt ställda förväntningarna då det möttes av kritik för föråldrad grafik, klumpig kontroll och låg skräckfaktor. The Evil Within 2 har kanske inte riktigt kommit ifrån originalets brister, men har däremot utvecklat en öppen värld full av spännande uppdrag och en mer engagerande story.

Jämför priser på The Evil Within 2 till PS4, Xbox One och PC här (Prisjakt).

Rädda dottern, rädda världen

I inledningen till The Evil Within 2 möter vi huvudpersonen Sebastian, djupt nedsjunken i whiskyglaset. Med ett ryck vaknar han upp från en traumatisk mardröm, orsakad av minnet från när hans dotter brann inne. När han öppnar sina ögon får han syn på en välbekant person som berättar att Lily, Sebastians dotter, fortfarande är vid liv. Lily är i själva verket kidnappad av den mystiska organisationen Mobius. Det visar sig att hon utnyttjats som en stabiliserande kärna i ännu ett STEM-program där 1000-tals andra medvetanden har sammanlänkats. Världen inuti STEM har förstås spårat ur snabbt och Lily är fast i en förfallen mardrömsvärld. Även om Sebastian vet precis vilket helvete han ger sig in på tvekar inte en sekund att koppla in sig när chansen dyker upp att han kan rädda sin dotter. Han vaknar upp i småstaden Union och märker att mycket känns bekant.

Semi-öppen värld med innehållsrika sidouppdrag

Skräckspel brukar i regel bestå av trånga utrymmen och strikt bandesign. På så sätt skapas en klaustrofobisk känsla och en känsla av att du inte kan kontrollera när nästa hot flyger framför dig.

Annons

The Evil Within 2 har skapat en mer öppen värld än originalet. Sidouppdragen förmedlas via din radiosändare när du vrider och vänder på frekvenserna för att hitta kryptiska meddelanden. Till skillnad mot många spel med sidouppdrag, så bjuder dessa nästan uteslutande på innehåll som är värt att utforska. Vapenarsenalen utökas och fantasifulla monster som du annars hade missat dyker upp. Dessutom får du bra hjälpmedel i att nysta upp mystiken som omger handlingen. Skräckkänslan får sig en liten törn emellanåt, men på det stora hela är det ett mycket välkommet tillskott.

Gör dig beredd på en rejäl utmaning

The Evil Within 2 är otvivelaktigt ett survival horror-spel och det är verkligen en stor utmaning att försöka hålla sig vid liv. Vapenarsenalen är bred medan ammunitionen nästan alltid lyser med sin frånvaro. Du får chansen att uppgradera varje vapen du lägger beslag på och även här rekommenderas att du tänker en extra gång för att kunna ta dig igenom spelet helskinnad. Varje dödat monster ger ifrån sig en grön sörja som du kan använda för att uppdatera Sebastians förmågor som att smyga snabbare eller leverera mer avancerade smygattacker. Varje konfrontation måste noga avvägas om den är värd kulorna.

Du kan välja mellan tre olika svårighetsgrader; Casual, Survival och Nightmare. Skillnaderna mellan de tre är främst svårighetsgraderna på fienderna, tillgång till ammunition och om du vill ha aim assist eller inte. En utmaning får du, oavsett vad du väljer.

Läcker monsterdesign men alldeles för sällan

De vanligaste fienderna du stöter på är “The Lost”, det som är kvar av invånarna i Union och de kan närmast beskrivas som hetsiga zombies. Till en början bjuder de på skräck, men efter några timmars flitigt spelande blir de mest enerverande, korkade parasiter som mest skapar en känsla av att de stannar upp spelandet under uppdragen.

Men, när vi väl får ställa oss öga mot öga mot någon av spelets större, fantasifullt designade monster, så glänser The Evil Within 2. De är djupt skrämmande och måste alla bemästras på sina unika sätt där vapenarsenalen bör användas omsorgsfullt och taktiskt.

The Evil Within 2 är ett väldigt bra survival horror-spel som ger mycket spel för pengarna, utmanade upplägg och innehållsrika sidouppdrag. Till nästa del hoppas vi att Shinji Mikami jobbar lite hårdare med att hålla skräckfaktorn på en jämnare nivå.

Läs även
Test: Playstation VR
Playstation VR: 13 spel betygsatta
Test: HTC Vive

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Info
  • Genre Skräck
  • Format PS4, Xbox One, PC
  • Antal spelare 1
  • Utvecklare Tango Gameworks

Recension: The Evil Within 2

The Evil Within 2 bjuder på utmanande survival horror i en öppen värld där faror lurar bakom varje hörn.


4
Vi diggar
  • Stämningsfulla miljöer
  • Variationen av sidouppdrag
  • Fantasirik monsterdesign
Vi dissar
  • Sinande skräckfaktor
  • Enerverande fiender
Visa kommentarer / Kommentera nu
Recension: The Evil Within 2 - Survival horror i en öppen värld
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17