Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
2

Recension: Earth Defense Force: Iron Rain

Gigantiska myror i brallan

Iron Rain är den senaste delen i en lång serie som helt enkelt går ut på att mörda tusentals insekter, något som är lika underhållande som det låter.

När jag var liten var jag väldigt fascinerad av insekter och hade till och med böcker med detaljerade bilder och beskrivningar på de olika arterna. Jag tycker fortfarande att det är något väldigt intressant och häpnadsväckande med de där små hårda varelserna som springer runt därnere under våra skosulor, i en helt annan värld än vår.

Utvecklarna Yuke’s, som ligger bakom den långa serien Earth Defense Force, måste nog ha en liknande fascination för de små krypen. Den stora skillnaden är den att det istället är insekterna som trampar på oss här. Det är upp till dig att försvara jorden mot de mordiska myrorna, spindlarna och skalbaggarna med en arsenal av högteknologiska vapen.

Som en trist japansk b-film

Earth Defense Force: Iron Rain tar sin början när jorden redan är överväldigad av insekterna, men även utomjordingar som försöker utplåna mänskligheten. När allt ser som mörkast ut, träder du in som en anonym soldat från “The Earth Defense Force”, som utom alla odds lyckas stoppa ett rejält anfall från både krypen och rymdisarna.

Annons

Åtta år efter att du besegrade motståndet och blev dödligt skadad vaknar du upp från en koma. Insekterna och utomjordingarna finns dock fortfarande kvar, så det är bara att dra på sig stridsutrustningen och börja rensa.

Berättelsen är verkligen inget mer än en pajig ursäkt för att du ska få panga ohyra. Det osar billig japansk b-film om hela premissen, vilket hade varit tilltalande om det inte var så trist presenterat. Det finns inte mycket här som sporrar dig att fortsätta spela.

Ett parodiskt massmord

Rent spelmässigt är det en simpel historia. Uppdragen är relativt korta och går sällan ut på något mer än att du ska döda allt motstånd som dyker upp. De gigantiska krypen kommer ofta i stora och ibland ganska laggiga grupper och det är lätt att bli överrumplad om du inte är snabb med avtryckarfingret. De allehanda krypen faller till marken som furor och det skapas snabbt stora högar av stela kroppar stora som bussar runt omkring dig. Det blir snabbt kaotiskt och nästan parodiskt när du förlorar en bana för tredje gången, efter att ha blivit omkullknuffad av en fem meter hög myra eller överkörd av en ilsnabb skalbagge.

En billig godispåse, full med insekter

Earth Defense Force: Iron Rain (och serien i allmänhet) är en bra idé som tyvärr utvecklats med en snål budget. Det är lite som tv-spelens motsvarighet till snabbmat eller lösgodis, då det är riktigt gott de första tuggorna, men du blir snabbt ruggigt mätt och en aning trött på den ensidiga smaken. Det simpla upplägget är förvånansvärt underhållande trots det låga produktionsvärdet, men inte mer än som ett skapligt tidsfördriv som helst konsumeras i korta stunder.

Läs även
Test: Playstation VR
Playstation VR: 13 spel betygsatta
Test: HTC Vive

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: True Wireless-hörlurar
Bäst i Test: Trådlösa sporthörlurar
Bäst i test: Träningsarmband
Bäst i test: Sportklockor
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: 3 nya spelmöss

Info
  • Genre Action
  • Format PS4
  • Utvecklare Yuke’s

Recension: Earth Defense Force: Iron Rain

Iron Rain är den senaste delen i en lång serie som helt enkelt går ut på att mörda tusentals insekter, något som är lika underhållande som det låter.


2
Vi diggar
  • Hjärndöd underhållning
  • Häftiga insekter
Vi dissar
  • Billig grafik
  • Enformigt
Visa kommentarer / Kommentera nu
Recension: Earth Defense Force: Iron Rain - Gigantiska myror i brallan
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17