Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
3

Recension: EA Sports UFC 3

Ambitiös men spretig fighting

EA Canada siktar högre än någonsin med UFC 3. Med en mängd olika spellägen och fightingstilar att bemästra finns oändliga möjligheter, vilket även blir spelets svaghet.

EA Sports UFC 3 är den tredje titeln från EA Canada med ambitionen att skapa den mest träffsäkra UFC-simulatorn hittills. Bland nyheterna sticker framförallt det utvecklade karriärläget ut, även kallat G.O.A.T. (Greatest of All Time). Här du får chansen att bygga din egen karaktär och slå dig fram hela vägen från garagegymmet till att stå högst upp på UFC-tronen. För att ta dig till toppen måste du lära dig bemästra ett tekniskt utmanande spel där mängden rörelser och kommandon lätt kan skapa svindel.

Förutom karriärläget kan du bygga det starkaste laget i spelläget Ultimate Team, spela snabba matcher med en kompis eller utmana spelare över hela världen online. EA Sports UFC 3 är ett minst sagt maffigt spel som ger mycket spel för pengarna, men hur väl står sig de olika delarna vid en djupare titt?

Träffsäker känsla med välutvecklat karriärläge

Personligen har jag aldrig brunnit för sporten. Inte mer än att ha spanat in best of-klipp på Youtube där jag till både förtjusning och förskräckelse bevittnat den ena brutala knockouten efter den andra. UFC är ett trollbindande spektakel, en “fulsport” som blivit en av världens största. Just denna storhet och känsla fångar UFC 3 med bravur i karriärläget, G.O.A.T.

Karriärläget handlar inte bara om vad som händer i ringen, det involverar även effektivt och modernt vikten av sociala medier, att bygga hype, att träna riktigt hårt och att lära sig rörelser som överraskar sin motståndare. Skippar du dessa bitar blir det mindre pengar i kassan och förlorade fighter.

Annons

De har dessutom bjudit in UFC-kommentatorerna Joe Rogan och Jon Anik att kommentera spelet som skapar ytterligare autencitet. Även UFC-presidenten Dana White har lånat ut sin röst och peppar dig genom din karriär.

Stel och krånglig fighting

Om känslan är på topp så hittas bristerna i ringen. MMA är minst sagt svårt att fånga i ett spel, det är trots allt en mix av samtliga fightingstilar i världen. EA Canadas ambition märks tydligt i den otroliga mängden tekniker som kan behärskas, som dessutom varieras beroende på vilken karaktär du väljer.

Det gör också att det blir väldigt spretigt och krångligt, i synnerhet när det kommer till takedowns, grappling och submission. Väl nere på marken gäller det nämligen att vara väldigt flink i fingrarna för att få till ett snyggt flöde. Oftast slutar det att det står still när du väl hamnat på marken och ett frustrerande knapptryckande för att få till en effektiv kombination tar vid. Istället för att intensiteten ska öka avtar den snabbt.

Då känns slagen och sparkarna i stående läge desto mer spännande. Med rätt tajming kan du snabbt få till en knock out. Tänk bara på att spela strategiskt då varje slag, i synnerhet de som blockeras, suger kraft från din stamina-mätare och gör dig ännu mer mottaglig för att drabbas av en motattack från din motståndare.

Ultimate Team är svagt och poänglöst

Om karriärläget känns ambitiöst och spännande, så är Ultimate Team poänglöst och moraliskt tveksamt. Spelläget går ut på att bygga det starkaste laget, bestående av allt från tungviktare till lättviktare. Ditt lag bygger du helt enkelt upp av att gå matcher, antingen online eller offline och får därigenom pengar för att uppgradera dina karaktärer. Eller så kan du helt enkelt använda riktiga pengar för att köpa dig till framgång. Som ni förstår blir spelläget poänglöst när du inte behöver förtjäna dina vinster, utan bara betala dig fram till toppen.

EA Sports UFC 3 är ett ambitiöst spel som trots sitt fullmatade innehåll inte lyckas hela vägen. Vi gillar känslan och atmosfären, men kräver ett mer koncentrerat och tajtare fighting-läge för att bli golvade.

Läs även
Test: Playstation VR
Playstation VR: 13 spel betygsatta
Test: HTC Vive

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Sportklockor
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: 3 nya spelmöss
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Info
  • Genre Fighting
  • Format PS4, Xbox One
  • Antal spelare online 2
  • Utvecklare EA Canada

Recension: EA Sports UFC 3

EA Canada siktar högre än någonsin med UFC 3. Med en mängd olika spellägen och fightingstilar att bemästra finns oändliga möjligheter, vilket även blir spelets svaghet.


3
Vi diggar
  • Engagerade karriärläge
  • Mängder med fightingstilar
  • Stark UFC-känsla
Vi dissar
  • Krångligt grappling- och submission-läge
  • Orättvist Ultimate Team-koncept
Visa kommentarer / Kommentera nu
Recension: EA Sports UFC 3 - Ambitiös men spretig fighting
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17