Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Recension: Doom

Helvetiskt underhållande

Med sitt senaste spel lyckas ID Software med den makalösa bedriften att uppdatera sin snart 25 år gamla klassiker utan att för ett ögonblick tappa bort spelets kärna – och det är precis lika underhållande nu som då.

Att 1993 års Doom lade grunden för den moderna förstapersonsskjutaren är ett obestridligt faktum. Samtidigt har det varit omöjligt att uppdatera serien för en modern publik utan att slarva bort allt vad varumärket står för. Fram tills nu.

Glöm det mörka skräckexperimentet Doom 3 och glöm den fåniga trailern från nedlagda Doom 4. 2016 års inkarnation tar oss tillbaka till rötterna i en fartfylld våldsfest som fullkomligen dryper av Dooms omisskännliga DNA. När jag hösten 1993 satt på pojkrummet och fantiserade om framtiden var det såhär den såg ut, och det är ett gott betyg.

doom_baron

En fartfylld våldsfest

I en förtitt av spelet skrev vi att Doom är – och alltid kommer att vara – en fartfylld actionrökare med spelmekanik från det förflutna och grafik från framtiden. Det där med grafiken stämde såklart, men att vi dessutom skulle få ett intressant och framåtskridande spelsystem hade vi knappast kunnat ana.

Medan andra spel belönar din feghet med hjälp av regenererande hälsomätare gör Doom det motsatta. Här blir du istället belönad för att spela vårdslöst, rusa fram till försvagade fiender och utföra köttiga ”glory kills” för att fylla på din hälsomätare. På förhand har det klagats på att de våldsamma animationerna skulle störa flytet men det kan vi verkligen inte hålla med om.

Annons
doom_skelett

Gott om innehåll

Kampanjen – som överraskande nog är spelets starkaste kort – tar oss till såväl mars som helvetet och klockar in på drygt 15 timmar. Äventyret bjuder inte på några varierade miljöer, någon intrikat berättad story eller kooperativt spelande – men lyckas ändå träffa som en hagelskur rakt i magen.

Flerspelarläget bjuder på en del intressanta grepp, men känns mer som en parentes i sammanhanget. Id Software ska också ha en eloge för den briljanta ban-editorn Snapmap som redan har bjudit på en uppsjö av mer eller mindre kreativa skapelser.

Info
  • Genre Shooter
  • Format PS4, Xbox One, PC
  • Antal spelare 1
  • Utvecklare Id Software
Dagens bästa priser på Pricerunner
  • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Recension: Doom

Med sitt senaste spel lyckas ID Software med den makalösa bedriften att uppdatera sin snart 25 år gamla klassiker utan att för ett ögonblick tappa bort spelets kärna – och det är precis lika underhållande nu som då.


4
Vi diggar
  • Fartfylld action
  • Glory kills
  • Tekniskt välgjort
Vi dissar
  • Aningen repetitivt
  • Ingen co-op-funktion
Visa kommentarer / Kommentera nu
Recension: Doom - Helvetiskt underhållande
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17