Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Recension: Doom (2017)

Underhållande övervåld i bärbart format

Slaktfesten på Mars är minst lika kul att spela på Nintendo Switch som på andra format, om du kan se förbi den nedbantade grafiken.

Har du aldrig spelat Doom tidigare är versionen till Nintendo Switch ett ypperligt tillfälle att få uppleva det fartfyllda övervåldet det levererar. Som tidigare är det ett actionpackat äventyr som snarare tar sin inspiration från den gamla skolans förstapersonsskjutare än dagens AAA-titlar.

>>> Köp Doom (2017) på Spelbutiken.se

Behornade djävlar och andra bestar från helvetet

Här gäller det att vara i ständig rörelse och skjuta vilt med den varierade arsenalen för att inte bli mosad av argsinta demoner med raketgevär till händer, behornade djävlar eller andra bestar från helvetet.

Skillnaden är att du kan spela det i sängen, på flygplanet eller varhelst du vill den här gången, men också att det verkligen inte är den snyggaste eller billigaste versionen du kan få tag i.

Annons

En mindre imponerande demonslaktarsimulator

Under min första timme med Doom snurrade mest besvikna tankar runt i skallen. Jag förstod att det inte skulle se lika bra ut som på de andra konsolerna, men skulle det verkligen vara så här fult? Jag var helt enkelt inte beredd på de lågupplösta och grötiga texturerna, den lägre bilduppdateringen och den bristande ljudkvaliteten.

”Det är visserligen bärbart, men snyggt är det inte. Vad snackar alla om?”, tänkte jag.

Efter en stund lossnade dock de gnagande tankarna. Doom är fortfarande lika underhållande, fartfyllt och så där parodiskt groteskt att springa in i ett rum fyllt med demoner och få ner dem en efter en med målsökande missiler, laserkanonen eller en redig smocka i ansiktet.

När jag väl kommit in i demonslakten tänkte jag inte längre på att det är en mindre imponerande version rent grafiskt. Åtminstone inte under en stor del av upplevelsen.

Ett bärbart litet kraftmonster

Den grafiska nedgraderingen är inget problem när man väl vänjer sig, men versionen är inte helt utan skavanker. Personligen har jag nästan enbart spelat det i bärbart läge, då det verkligen inte gör sig särskilt bra på en modern tv. Där blir det ännu tydligare att ett och annat fått kapats för att få plats på den lilla plastkassetten.

På förhand trodde jag att den lägre bilduppdateringen skulle vara ett problem eftersom att Doom är ett så pass snabbt spel, men i själva verket gör det inte särskilt mycket. Dock händer det att bilduppdateringen går under 30 bilder i sekunden när det sker väldigt mycket på skärmen samtidigt, vilket gör att man slits ur illusionen en aning. Dock är det imponerande i sig att spelet ens fungerar på Switch.

Ljudbugg med hög skräckfaktor

De främsta tekniska problemen har jag dock hittat i ljudet. Vid ett flertal tillfällen har ett dånande tut kommit från ingenstans och skrämt vettet ur mig. Andra gånger har ljudet blivit märkbart försvagat eller försvunnit från den ena ljudkanalen. Bethesda verkar medvetna om problemen, så förhoppningsvis gör de något åt dem i en kommande uppdatering.

Doom på Nintendo Switch ser jag helt enkelt som en bärbar version av spelet, med förståeliga grafiska begränsningar. Kan du se förbi problemen är det en fröjd att kunna spela Doom på den långa tågresan eller i sängen.

>>> Köp Doom (2017) på Spelbutiken.se

Läs även
Test: Playstation VR
Playstation VR: 13 spel betygsatta
Test: HTC Vive

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Sportklockor
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: 3 nya spelmöss
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Info
  • Genre Shooter
  • Antal spelare 1
  • Utvecklare Id Software

Recension: Doom (2017)

Slaktfesten på Mars är minst lika kul att spela på Nintendo Switch som på andra format, om du kan se förbi den nedbantade grafiken.


4
Vi diggar
  • Doom ens fungerar på Switch
  • De smidiga kontrollerna
Vi dissar
  • Den bristande ljudkvaliteten
  • Den låga bilduppdateringen
Visa kommentarer / Kommentera nu
Recension: Doom (2017) - Underhållande övervåld i bärbart format
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17