Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Recension: Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Donkey Kong är tillbaka, bättre och mer tillgängligt än någonsin

Ett förbisett spel med den älskade apan med den röda slipsen har fått en ny chans på Nintendo Switch och samtidigt välkomnat de mindre erfarna spelarna.

Donkey Kong Country Returns till Wii från 2010 var en rejäl återkomst för den slipsbärande apan och hans vänner, då det lyckades fånga känslan från klassikerna till Super Nintendo samtidigt som det tog serien flera steg framåt.

När uppföljaren Donkey Kong Country: Tropical Freeze släpptes till Wii U några år senare togs det emot med minst lika öppna armar, men då konsolen inte sålde särskilt bra var det många som missade det (däribland jag).

Det är lätt att säga att Nintendo är snåla när de släpper gamla spel på nytt till fullpris med en handfull nya inslag, men den här gången är jag faktiskt mest tacksam.

En apa på hal is

I spelets inledning blir vår hjältes födelsedagskalas avbrutet av en attack från en ond valross och hans armé av vikingapingviner, som fryser ner apornas ö och tar över den. Berättelsen är precis som vanligt inget som kommer vinna några priser, men den skapar en intressant premiss och motivation för Donkey Kong och gänget att ta sig framåt. Det är lite märkligt att se honom slåss mot en säl med vikingahjälm, men på något underligt vis fungerar det.

Annons

En hög svårighetsgrad med stödhjul

Donkey Kong: Tropical Freeze är utan tvekan ett utmanande spel. Banorna är dock så pass väl konstruerade och kontrollen så tajt att det sällan är spelets fel om du misslyckas. I jämförelse med Super Mario är Donkey Kong en mycket tyngre och långsammare hjälte, vilket gör att det blir en ganska annorlunda upplevelse. Det kan ta en stund att komma in i, men när man väl gör det är det en härlig utmaning som känns oerhört belönande att ta sig igenom. Den svårslagna ”bara en gång till”-mentaliteten var starkt närvarande under hela min resa.

Den höga svårighetsgraden är dock inte alltid till spelets fördel. Att många banor är låsta bakom hemliga vägar är visserligen ett bra sätt att belöna de mest hängivna spelarna, men jag tror att det samtidigt kan leda till att många missar dem.

Dock är Nintendo mästare på tillgänglighet, vilket de bevisar ännu tydligare med den här versionen. Precis som tidigare går det att köpa hjälpmedel som extraliv, men den här gången finns även Funky Mode. Här spelar du som Funky Kong och får fler hjärtan och mängder av färdigheter som gör resan lättare. Ett välkomnat inslag för de som känner sig hämmade av den ganska höga svårighetsgraden.

”Även om apan klär sig i siden, förblir den alltid apa”

På det tekniska planet finns det verkligen inte mycket att klaga på. Spelet tar ibland till intressanta och ibland riktigt imponerande grepp med perspektivet, musiken av David Wise är fantastisk och grafiken flyter på oerhört smidigt. Däremot känns det som att Retro Studios hade kunnat göra så mycket mer med presentationen. Nu känns själva designen mest oinspirerad och trist många gånger, i jämförelse med andra titlar av Nintendo.

Trots sina få brister går det dock inte göra mycket annat än att älska Donkey Kong Country: Tropical Freeze med sitt fantastiska plattformande, tajta kontroll och charm. Missade du spelet till Wii U och har en Switch finns det få anledningar att inte skaffa det den här gången.

Läs även
Test: Playstation VR
Playstation VR: 13 spel betygsatta
Test: HTC Vive

Våra senaste jämförande tester
Bäst i Test: Trådlösa sporthörlurar
Bäst i test: 4 lcd-modeller under 15 000
Bäst i test: Sportklockor
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: 3 nya spelmöss
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Info
  • Genre Platform
  • Format Nintendo Switch
  • Utvecklare Retro Studios

Recension: Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Ett förbisett spel med den älskade apan med den röda slipsen har fått en ny chans på Nintendo Switch och samtidigt välkomnat de mindre erfarna spelarna.


4
Vi diggar
  • Plattformsperfektionen
  • Fantastisk musik av David Wise
  • Utmaningen
Vi dissar
  • Den ibland hänsynslösa svårighetsgraden
  • Den oinspirerade grafiken
Visa kommentarer / Kommentera nu
Recension: Donkey Kong Country: Tropical Freeze - Donkey Kong är tillbaka, bättre och mer tillgängligt än någonsin
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17