Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Recension: Destiny 2

Ödet har gett oss ett nytt kapitel i Destiny-sagan

Det pirrade till lite i magen hos många fans när Bungie meddelade att de höll på med en uppföljare till succén Destiny, och det verkar faktiskt som att de orkade leva upp till förväntningarna. Destiny 2 är snyggare och bättre på nästan allt jämfört med föregångaren.

Det välbekanta tornet finns inte längre och jordens sista stad har fallit. The Traveler ligger risigt till och det är upp till dig, som den ende kvarvarande Guardian, att tillsammans med andra spelare rädda mänskligheten från de brutala Ghaul som invaderat galaxen.

Jämför priser på Destiny 2 här (Prisjakt).

En storydriven multiplayervärld

Föregångaren fick en hel del kritik för den tunna storyn. Det mesta gick ut på att göra uppdrag om och om igen för att, om man hade tur, lyckas få ett visst vapen eller del man behövde till sin rustning. Mystiken fanns där, och det fanns många teorier om vad spelet egentligen handlade om. Men i Destiny 2 är det stort fokus på handling och jag kan bara hålla med om det flera andra spelare sagt att det känns som att Destiny introducerade oss till spelvärlden, och att det är nu, i Destiny 2, som historien börjar på riktigt.

Destiny är fortfarande Destiny

Det känns som att komma hem igen när man kliver in i Destiny 2. Även om mycket är uppdaterat och ändrat känner man igen sig. På gott och ont. Nästan allt är bättre, men efter kampanjen hamnar man, precis som i föregångaren, i en öppen värld där det inte är helt självklart vart man ska ta vägen. Och du pratar aldrig själv. Istället är det din Ghost, en sorts flygande robot, som sköter allt prat åt dig vilket ibland kan bli både irriterande och löjligt. Men snart vänjer man sig och tar snabbt på sig rollen som världens enda hopp till räddning. Visserligen tillsammans med hundratals andra Guardians, som också är världens enda hopp till räddning. Just den biten i handlingen är lite svår att få ihop.

Annons

Köp dig vacker

En av de tråkiga sakerna med Destiny 2 är att Bungie fallit i “in-game purchases”-fällan. Det betyder att när andra kämpar för att hitta saker genom att spela svåra uppdrag kan du köpa dig framgång. Det är ingenting man är tvungen att köpa för att kunna spela vidare, men ändå gnisslas det lite tänder bland spelarna. Det man kan köpa är nämligen nästan uteslutande sådant som försvinner efter en användning, och Bungie kommer antagligen ha sugit en hel del extra slantar ur sina spelare efter några månader.

Livet börjar efter 20

När du spelat igenom den maffiga, men kanske lite korta, inledande kampanjen har du nått level 20 och det är då det roliga börjar på riktigt. Tillsammans med dina vänner och andra spelare är det dags att utforska världen och göra uppdrag för att ta er framåt i historien. Och vid sidan om storyn är fortfarande en viktig del för många Destiny-spelare att samla på sig speciell utrustning och kläder för att få vissa bonusar och ett visst utseende på sin karaktär, eller ”docka”, som utvecklarna på Bungie kallar dem.

Fantastisk bandesign

Det sägs ju att bra design är något som inte syns, men i Destiny 2 är det istället något av det som imponerar allra mest. Bungie har överträffat sig själva när det gäller såväl grafiskt utseende som variation och tempo på banorna. Intensiva kaosartade partier där fiender bokstavligen fyller hela skärmen blandas med problemlösning och utforskande där man ibland gör bäst i att skjuta ner sina fiender på avstånd med prickskyttegeväret.

Allt handlar om ljuset

Efter kampanjen stiger man inte längre i level utan istället handlar det om att samla på sig den mystiska kraften Light, och därigenom få nya egenskaper. Den påverkar både vad du tål och vilka färdigheter du klarar av att använda. Och spelet är en tydlig strid mellan ljus och mörker, det goda och det onda, vilket också flera gånger lyfts i dialoger och inte minst om du lyssnar noga på vad din Ghost pratar med dig om.

Ta med dig kompisarna

Det är ingen tvekan om att Destiny spelas bäst ihop med vänner. Det går att spela de flesta uppdrag ensam, men det brukar krävas mycket skicklighet och tålamod för att lyckas. Det finns ett inbyggt system som grupperar dig med andra spelare om du önskar, men att sitta med kompisarna och prata taktik och heja på varandra är oslagbart och det som lyfter spelet.

Forma ert Fireteam

De tre klasserna Warlock, Titan och Hunter har alla sina unika egenskaper och färdigheter. Du kan också styra över hur de utvecklas när du samlar på dig Light vilket ger dig möjlighet att forma din egen unika karaktär som passar just din spelstil och som kompletterar kompisarna så att ni blir ostoppbara tillsammans.

Se fram emot många timmars speltid

Destiny 2 kommer, precis som föregångaren, växa allt eftersom Bungie publicerar mer uppdrag och material, och redan nu finns mycket att göra. Förutom alla uppdrag och äventyr inträffar det då och då publika händelser som spelare som råkar vara i närheten kan hjälpas åt att lösa. Tillsammans med vännerna kan ni ge er på “Strikes” och “Raides” och samarbeta tre eller sex spelare för att lösa uppdragen. Det finns också ett matchläge där två lag slåss om att vinna mot varandra.

Ett fantastiskt spel

Om du spelade förra spelet tvivlar jag inte en sekund på att du redan har köpt tvåan och spelar ihop med kompisarna för fullt. För dig som inte kommit i kontakt med Destiny-världen tidigare kan jag varmt rekommendera Destiny 2 om du gillar shooters, en bra story och att spela tillsammans med andra. Det är på snudden att jag vill sätta högsta betyg, men när jag spelar är det ändå något som gnager som gör att jag inte kan älska det rakt igenom. Det är självklart högst personligt, och jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är. Kanske är det bara jag som börjar bli gammal.

Läs även
Test: Playstation VR
Playstation VR: 13 spel betygsatta
Test: HTC Vive

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Info
  • Genre Äventyr, Rollspel, Onlinerollspel, Action
  • Format PS4, Xbox One, PC
  • Utvecklare Bungie

Recension: Destiny 2

Det pirrade till lite i magen hos många fans när Bungie meddelade att de höll på med en uppföljare till succén Destiny, och det verkar faktiskt som att de orkade leva upp till förväntningarna. Destiny 2 är snyggare och bättre på nästan allt jämfört med föregångaren.


4
Vi diggar
  • Bandesignen
  • Grafiken
  • Ljudeffekterna
  • Storyn
Vi dissar
  • Ofta otydligt vad man ska göra
  • En stum karaktär
  • "Muspekarstyrning” på konsol
Visa kommentarer / Kommentera nu
Recension: Destiny 2 - Ödet har gett oss ett nytt kapitel i Destiny-sagan
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17