Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Ny Playstation 3

Den 1 september släppte Sony den nya slimmade versionen av Playstation 3. De flesta nyheterna är av godo – men tyvärr får vi svenskar knappt ta del av den utannonserade prissänkningen.

PS3 Slim presenterades på Gamescom i Tyskland för två veckor sedan. Men ryktena om en slimmad version hade florerat ute på nätet sedan maj fyra månader tidigare. Detta efter att en mobilbild på skalet dykt upp från en fabrik i Kina.

Nu när PS3 Slim finns i handeln, vad är då fördelarna och nackdelarna?

Fördelar:

  • Storleken. Slim är 34 % mindre (6,5 cm) på höjden än den förra versionen. Vidare är den 3,5 cm mindre på bredden, medan den blivit 1,5 cm djupare.
  • Strömförbrukningen. Den kanske viktigaste förbättringen. Sony har lyckats nästan halvera PS3 Slims strömförbrukning med föregående version. En välkommen nyhet för storspelare som kan se fram emot lägre elräkningar. Sänkningen av strömförbrukningen har åstadkommits främst genom att man tillverat kretsarna i 45 nm-teknik, jämfört med 90 nm i tidigare versionen.
  • Design. Nya Slim har fått ett matt utrymme som är mindre benäget att dra till sig damm och fingeravtryck. Den förra versionen andades kanske mer lyx.
  • Bravia Link. Har man en tv från Sony kan man använda tevens fjärrkontroll till att styra Slim med, istället för den lite klumpiga handkontrollen.
  • Bitstream. Detta är något som audiofilerna hjulrullar över. PS3 läser som bekant okomprimerade ljudformat som Dolby TrueHD och DTS-HD Master Audio från Blu-ray-skivor för bästa ljudupplevelse. Dessa spår erbjuder med rätt ljudsystem en dynamik i ljudet som kan jämföras som mellanskillnad mellan en knappnål som landar på golvet och en atombombsexplosion. Den förra versionen avkodade båda ljudspåren och skickade dem i PCM till förstärkaren via hdmi. Nu kan PS3 Slim skicka signalen i bitstream istället, vilket betyder att en modern förstärkare kan ta emot originalsignalen som finns på skivan och avkoda den till PCM helt själv. Detta leder till bättre ljud bättre då dedikerade ljudavkodare alltid är bättre än mjukvarubaserade diton. Många oinitierade användare har uttryckt sin glädje över faktumet att de ser TrueHD eller DTS-HD Master Audio lysa på sin relativt nya förstärkare.

Nackdelar:

Annons
  • Möjligheten att installera ett annat operativsystem såsom Linux har tagits bort. Detta för att dra ner på kostnader enligt Sony. Dock så kommer dom med Fat behålla möjligheten. Detta är alltså inte firmwarelåst på något sätt.
  • Fortfarande ingen bakåtkompabilitet. Inkluderingen av denna funktion kan anses vara en viktig anledning till att uppgradera till Slim, hävdar vissa som fortfarande vill spela klassiker som God of War, ICO eller Shadow of the Colossus. Det ska dock sägas att det mer än i ett år nu har ryktats om att bakåtkompabilitet kommer att komma i en framtida firmware. Sony själva förnekar detta och menar att det inte behövs längre då det finns så många spel till PS3.
  • Ingen reell prissänkning. Det rekommenderade priset i Europa är 299 Euro för både Slim och den äldre varienten. I själva verket ligger priserna från 3 500 kronor.

Den halverade strömförbukningen hos PS3 Slim är den enskilt största nyheten, och skäl nog att välja Slim framför den förra versionen.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Ny Playstation 3 - Spel, Nyheter
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17