Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Playstation 4 utannonserad

Tio saker du behöver veta

Framtiden närmar sig med stormsteg och innan året är slut har vi fått en ny spelkonsol på tv-bänken. Det här är allt du behöver veta om Sonys kommande monstermaskin.

Natten till torsdag bänkade sig spelentusiaster från hela världen framför sina datorer för att följa det direktsända evenemanget Playstation Meeting i New York. Även om Sony inte hade sagt det rakt ut var det ingen hemlighet att de hade för avsikt att visa upp sin nya spelkonsol Playstation 4 och mycket riktigt dröjde det inte många minuter innan PS4-logytypen avtäcktes.

Spelen kommer att se grymt snygga ut
Många utvecklare har klagat på att det är krångligt att utveckla spel till Playstation 3 på grund av dess Cell-processor. Den här gången har man satsat på Intels x86-arkitektur i form av en 64-bitars AMD-processor med åtta kärnor. Andra godbitar under huven är 8 gigabyte arbetsminne av supersnabb GDDR5-typ och AMD Radeon-grafik.

Spakarna sitter där de ska
Det enda vi har fått se av hårdvaran är än så länge handkontrollen Dual Shock 4. Har man spelat någon av Sonys tidigare konsoler kommer man att känna igen sig, men nyheterna finns där i form av en beröringskänslig styrplatta, en share-knapp, uttag för headset och en tillhörande sensor som kan läsa av kontrollens position i rummet.

Annons
ps4controlle

Du kommer att kunna spela i molnet
Redan när Sony för en tid sedan köpte upp den molnbaserade speltjänsten Gaikai började vi ana att nästa Playstation skulle kunna strömma spel på ett eller annat sätt, och mycket riktigt drar Playstation 4 nytta av den nya tekniken. Bland annat ska du kunna provspela spel innan du bestämmer dig för att köpa dem, hoppa in och ta över handkontrollen i dina vänners spel och dela med dig av ditt eget spelande via molnet.

Gaikai-LOGO

Den kommer inte att döda andrahandsmarknaden
Den som har hängt med i nyhetsrapporteringen har knappast undgått de skrämmande ryktena om att Playstation 4 skulle kräva konstant internetuppkoppling och att spelen skulle vara bundna till en maskin. Av allt att döma är så inte fallet, även om Sony gärna vill att vi ska vara uppkopplade för att kunna ta del av uppdateringar. Det verkar inte heller som att Sony kommer att kräva registrering av spelen, så den som gillar att köpa begagnade spel kan dra en lättnadens suck.

Den kan rendera gamla människor
I takt med att vi som växte upp med tv-spel blir äldre är det ett rimligt antagande att vi får fler spel som riktar sig till den äldre publiken, förslagsvis med hjältar som är lättare för den äldre generationen att relatera till. När spelskaparen David Cage äntrade scenen hade man kanske kunnat vänta sig ett häftigt klipp från hans kommande spel Beyond: Two Souls, men istället fick vi ett sanslöst välanimerat gubbansikte. Vi väljer att se det som ett tecken på spelbranschens mognad.

Spelutbudet är redan imponerande
Efter avtäckningen var det många som var besvikna över att det var mycket snack och lite verkstad, men med listan framför sig är det bara att konstatera att förvånansvärt många spel utannonserades. Killzone: Shadow Fall såg ut som ett snyggare Killzone, Watch Dogs var precis lika snyggt som på fjolårets E3-mässa, Halo-skaparnas nya projekt Destiny har potential att bli någonting alldeles speciellt och Braid-mannen Jonathan Blows nya spel The Witness lovar gott. Frågan är vem som ska hurra för att Blizzard håller på att konvertera Diablo 3 till konsolen?

killzone

Konsolen kan se ut hur som helst, men vi gissar att den är svart
Många blev besvikna för att Sony valde att inte visa upp den fysiska spelkonsolen. Var det för att bygga hype? Var det för att de skulle kunna dra ut på sina avslöjanden? Sanningen verkar vara att Sony själva inte vet hur den färdiga konsolen kommer att se ut, någonting Sonychefen Hiroshi Kawano bekräftade i en purfärsk intervju med spelsajten 4Gamer.

Den kan strömma spel till Playstation Vita
Den bärbara spelkonsolen Playstation Vita är knappast känd för sitt enorma spelbibliotek, men med Playstation 4 kan vi mycket väl få en anledning att damma av den. Tanken är nämligen att du ska kunna strömma Playstation 4-spel till skärmen på din Playstation Vita. Hur många spel som kommer att stödja funktionen vet vi inte, men vi gillar tanken på att inte behöva vara bundna till tv:n.

PSVita

Den kommer inte att vara bakåtkompatibel
Hur viktig möjligheten att kunna spela gamla spel på sin nya konsol går att diskutera (förra generationens spel har en tendens att kännas gamla och trista i skuggan av det nya), men det känns alltid lite tråkigt när bakåtkompatibiliteten slopas. I och med att Playstation 4 bygger på en annan arkitektur än sin föregångare är det bara att säga hej då till klassikerna.

Om allt går som det ska spelar vi Playstation 4 innan årets slut
Vi vet fortfarande ingenting om vad konsolen kommer att kosta, men av hårdvaran att döma är det ingenting för de tunnaste plånböckerna. Just därför känns det väldigt lämpligt att konsolen ska lanseras under det fjärde kvartalet 2013. Årets julklapp kanske?

holidayrelease

Visa kommentarer / Kommentera nu
Playstation 4 utannonserad - Tio saker du behöver veta Spel, Feature, Nyheter
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17