Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Nintendo NES Classic Mini

Vad det är och varför du vill ha en

Till många julklappsjägares stora förtret har nostalgifesten Nintendo NES Classic Mini varit slutsåld sedan lanseringen i november. Men innan butikshyllorna fylls på igen vill du kanske veta vad det hela handlar om? Digital Lifes spelexpert Henrik Blomgren reder ut begreppen och tipsar om fem spel som gör det värt att ställa sig i kö för ett exemplar.

Först och främst. Vad är Nintendo NES Classic Mini?

Nintendo NES Classic Mini är en miniatyrversion av Nintendo Entertainment System, laddad med 30 av spelkonsolens bästa spel. Konsolen ansluts till tv:n med en hdmi-kabel och får ström via mini-usb. Även om själva basenheten är pytteliten är kontrollerna lika stora som när det begav sig, det vill säga den 1 september 1986. Om du vill spela tillsammans med en kompis behöver du köpa en extra handkontroll, men om det är till någon tröst kan du använda samma kontroll till Nintendos virtuella spelbutik på Wii och Wii U.

Nintendo NES Classic Mini

Några andra nyheter?

Javisst! Nytt är att du kan spara precis var du vill i spelen vilket är oerhört behändigt, i synnerhet om det är spel som saknade sparfunktion från första början. Sen gäller det att inte överanvända funktionen så att spelen blir för lätta, men det är upp till dig som spelare. Du kan också välja om du vill spela i widecreen, 4:3-format eller det supermärkliga läget ”pixel perfect” där varje pixel utgörs av en alldeles perfekt fyrkant.

Läs även
Test: Playstation 4 Pro
Test: Playstation VR
Playstation VR: 13 spel betygsatta
Test: HTC Vive

Hur är urvalet?

Samlingen innehåller både spel från Nintendo själva och från andra utvecklare som Konami, Capcom och Square. Det är absolut inte de 30 bästa spelen till konsolen, men det hade kanske varit för mycket att begära? Ungefär hälften av spelen är rent skräp som i bästa fall kan tilltala de mest inbitna nostalgiker. Den andra hälften utgörs av några av spelhistoriens största klassiker. Konsolens fem bästa spel är tveklöst här.

Annons
Nintendo NES Classic Mini

Så, är det bara för nostalgiska 80-talister eller kan yngre spelare också få ut någonting av allt det här?

De köpstarka nostalgirävarna är naturligtvis huvudmålgruppen här, men med lite guidning kan vem som helst ha kul med flera av spelen. Final Fantasy, Star Tropics eller Zelda 2: The Adventures of Link kommer förmodligen inte att roa någon under 30, men Super Mario-spelen och Mega Man 2 är lika bra nu som då.

Är det en prisvärd samling?

Eftersom det varken går att stoppa i kassetter eller ladda ner fler spel till Nintendo NES Classic Mini får du nöja dig med de spel som följer med. Å andra sidan blir kostnaden runt 25 kronor per spel – vilket är ett betydligt lägre pris än vad Nintendo brukar sälja dem för i sina virtuella shoppar. Om du ska ge dig ut på Tradera eller Ebay och ropa hem samma spel kommer du att bli ruinerad. Så ja, det är en galet prisvärd samling.

Fem spel som gör det värt köa för Nintendo NES Classic Mini

Super Mario Bros 3
Om du har spelat något av spelen i New Super Mario Bros-serien kommer du att känna igen dig. Det går visserligen inte att spela tillsammans med tre vänner men i övrigt känns spelet väldigt modernt. Inte nog med att plattformshoppandet sitter som en smäck – det vidsträckta Svampriket är så fyllt av hemligheter att vi avundas alla som får uppleva det för första gången.

smb3

Mega Man 2
Serien om den blåa cyborgen Mega Man är uppe i tio numrerade delar och minst lika många sidospår – men inget spel har lyckats överträffa del två. Att senare spel har snyggare grafik, fler funktioner och större banor spelar liksom ingen roll när vi redan har den perfekta plattformsskjutaren. Musiken är fantastisk!

megaman2

Metroid
Det första spelet om den orädda prisjägaren Samus Aran har visserligen inte åldrats särskilt väl, men det är fortfarande ett väldigt intressant och stämningsfullt spel. Upplägget, med en stor labyrint som öppnas upp mer i takt med att du får fler färdigheter, är genialiskt. Att du kan spara var som helst underlättar avsevärt, men du behöver fortfarande rota fram papper och penna för att rita kartor.

metroid

Punch-Out!!
Ett av de roligaste boxningsspelen genom tiderna är också det allra simplaste. Allt du kan göra är att blockera, veja åt höger och vänster, ducka och dela ut några olika sorters slag. Men det räcker gott och väl. Istället för att hamra på slagknappen handlar det om att studera motståndarens mönster, leta efter ledtrådar och slå till i precis rätt ögonblick. Glass Joe kan vem som helst fälla, men om du ska ge slutbossen Mr. Dream på nöten får du jobba för det.

punchout

The Legend of Zelda
De båda Zelda-spelen till Nintendos 8-bitare är inte på långa vägar lika njutningsfulla som mästerverket A Link to The Past till Super Nintendo, men om du är det minsta intresserad av spelhistoria är det ett måste. Links resa mot Ganon via ett antal vapenuppgraderingar, specialföremål och labyrintlika palats är förbluffande lik den resa vi gjort i varje Zelda-spel sedan dess. Lägg till några kryptiska ledtrådar och allmän förvirring så har du The Legend of Zelda.

zelda

Alla 30 förinstallerade spel i Nintendo NES Classic Mini

Balloon Fight
BUBBLE BOBBLE
Castlevania
Castlevania II: Simon’s Quest
Donkey Kong
Donkey Kong Jr.
DOUBLE DRAGON II: THE REVENGE
Dr. Mario
Excitebike
FINAL FANTASY
Galaga
GHOSTS’N GOBLINS
GRADIUS
Ice Climber
Kid Icarus
Kirby’s Adventure
Mario Bros.
MEGA MAN 2
Metroid
NINJA GAIDEN
PAC-MAN
Punch-Out!! Featuring Mr. Dream
StarTropics
SUPER C
Super Mario Bros.
Super Mario Bros. 2
Super Mario Bros. 3
TECMO BOWL
The Legend of Zelda
Zelda II: The Adventure of Link

Visa kommentarer / Kommentera nu
Nintendo NES Classic Mini - Vad det är och varför du vill ha en Spel, Feature, Förhandstittar
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17