Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

NHL 09 vs. NHL 2k9

NHL-säsongen har precis dragit igång på allvar. När vanliga sansade människor går och lägger sig om kvällen sitter jag vaken och väntar otåligt på att mitt Canadiens ska börja spela. Vad vore lämpligare att fördriva tiden med än att förnedra en Maple Leafs-fanatiker över Playstation Network? Vi låter EA och 2k Sports göra upp om årets NHL-spel.

Spellägen
NHL 09 är bredare med både fler och intressantare spellägen. Det senaste, och i mina ögon roligaste, är Be a pro-läget. Här väljer du en spelare (befintlig eller skräddarsydd) och styr denne genom sin karriär. Någon annan spelare i laget kan du inte styra, vilket innebär att du också får sitta på bänken och titta på under kedjebyten. Du kan börja i fjärdekedjan i farmaligan och försöka arbeta dig uppåt i laget och så småningom försöka bli värvad av ett NHL-lag, eller börja i första kedjan i ett NHL-lag och försöka behålla din position och undvika att bli tradad. Lättare sagt än gjort. Din insats på isen bedöms utifrån tre kriterier – lagspel, positionering och statistik – och dessa avgör huruvida du avancerar i laget eller inte.

Utöver Be a pro-läget finns en rad andra klassiska turneringslägen med en handfull olika ligor, bland annat svenska Elitserien och finska SM-liiga. Extra kul för alla Canadiens-anhängare som mig är att det finns ett par olika spellägen med olika moderna och klassiska Canadiens-lag för att hedra lagets 100-årsjubileum. I 2k9 finns Franchise och Season, där Franchiseläget också låter dig agera manager utöver själva lirandet. Utöver detta finns i 2k9 också två arkadliknande läget där man kan spela på en mindre träningsrink (3 mot 3) eller en frusen sjö (4 mot 4) i sann retroanda. Båda lägen saknar grundläggande regler som offside, icing och utvisningar och är bara roligt under en begränsad tid. Funkar dock klockrent på förfesten mot polarna.
EA: 1 – 0

Kontroll och gameplay
NHL 09 är mer realistiskt alla sätt och vis, men detta innebär också att det är något svårare. I NHL 2k9 hittar passningar allt för ofta rätt, även med ryggen mot övriga spelare eller i grötiga situationer framför mål. Ett pass och ett serie kvicka avtryck på skottknappen resulterar oftast i en målchans. I NHL 09 måste man passa runt pucken och försöka splittra upp den defensiva boxen för att komma till ett avslut.
EA: 2 – 0

Grafik
Fördel NHL 09 – här är detaljnivån mycket högre. I närbilder syns bland annat den räfflade ytan på spelartröjorna tydligt och en så relativt enkel sak som nätanimation när pucken går i mål saknas i NHL 2k9. Puck-fysiken är också mer genomarbetad i EA:s version av spelet då det känns som att pucken aldrig träffar målramen likadant två gånger. Dessa små detaljer bidrar till ökad realism. Målvaktsanimationerna är också i en klass för sig i NHL 09. Snyggare på 2k9 är dock matchintrona. Film med hemmalagets stjärnor som projiceras över hela isen i en nedsläckt ishall medan spelarna åker in på isen ser man gärna om och om igen!
EA: 3 – 0

Annons

Ljud
Även här är det fördel NHL 09. EA har lånat röster från välkända NHL-kommentatorer, Gary Thorne och Bill Clement, från nationaltäckande ESPN resp. Versus, medan 2k9 lånat röster från San Jose Sharks kommentatorer. 2k sports kommentatorer är också mycket duktigare på att upprepa sig. En annan uppskattad detalj i NHL 09 är de olika hejaramsorna för de olika lagen. Montreal-angängarna hejar på sitt lag med deras välkända ”Go Habs Go” samt deras signaturmelodi ”Olé Olé” som de flesta säkert känner igen från europeisk fotboll. För den sanna NHL-entusiasten gör dessa små detaljer den stora skillnaden.
EA: 4 – 0

Sammanfattning
NHL 2k9 är inte på några som helst sätt ett dåligt spel, problemet är bara att NHL 09 är strået vassare på alla områden, i alla fall för den som lägger stort värde i realismen. Gillar du dock att trycka frenetiskt på skott- och speedburstknappen och hellre föredrar hawaii-hockey med böljande spel och mycket målchanser så bör 2k9 vara dig mer till lags.
Vinnare: EA Sports

Screenshots NHL 09 (EA Sports)

[nggallery id=12]

NHL 09
9/10
Detaljrikedomen på alla områden, realismen, fler ligor
Irriterande slött menysystem, hög inlärningskurva
Pris på Game: 599:-

Screenshots NHL 2k9 (2k Sports)
[nggallery id=13]

NHL 2k9
6/10
Snabbare inlärningskurva. dual shock, arkadlikt
Kortare livslängd, färre spellägen
Pris på Game: 499:-

Visa kommentarer / Kommentera nu
NHL 09 vs. NHL 2k9 - Spel, Recensioner
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17