Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
5

Grand Theft Auto 5

Tillbaka till Los Santos

Fem år och 1,7 miljarder kronor senare är Rockstar äntligen färdiga. De har inte snålat med slantarna och det märks. Grand Theft Auto 5 är precis så överväldigande som man vill att ett nytt spel i serien ska vara.

När ett nytt Grand Theft Auto-spel släpps är det omöjligt att inte dras med i hypen. Det är som om vi blir förblindade av Rockstars öppna värdar, hypnotiserade av friheten och förtrollade av gränslösheten. Det är som om vi inte kan lägga märke till de repetitiva uppdragen, den osmidiga kontrollen och de tröttsamma transportsträckorna.

När jag ger mig in i Grand Theft Auto 5 har jag det här i bakhuvudet. Att jag inte ska låta mig luras av kejsarens nya kläder och att jag inte ska ha överseende med vad som helst bara för att jag kan spela tennis, hoppa fallskärm och gå på bio mellan de generiska uppdragen.

gta5-helicopter

Vad vill du göra idag?
Men det går inte att värja sig. Los Angeles-pastischen Los Santos och omgivande Blaine County är en alldeles för intressant plats för att man ska kunna se på den med nyktra ögon utan att sugas in och bli ett med upplevelsen. Teamets researcharbete, som bland annat ska ha resulterat i en kvarts miljon fotografier av verklighetens Los Angeles, har burit frukt och även om geografin är omkullkastad har de lyckats fånga stadens komplexitet med en sällan skådad känsla för detaljer.

Stora världar brukar vara synonymt med tomma världar, men Grand Theft Auto 5 är verkligen fyllt till bristningsgränsen med saker att göra. Hjälp en nödställd fotgängare att fånga ficktjuven, pimpa dina bilar, köp aktier, surfa på nätet, investera i byggnader, tävla i triathlon, kasta boll med hunden, gå till frisören, spela golf… Självklart går det också att ställa till med en hederlig massaker, även om vi börjar kunna den biten vid det här laget.

Annons
gta5-action

Förbättrade uppdrag
Det är ingen hemlighet att Grand Theft Auto-spelens svaghet alltid har varit uppdragen, men den här gången märks det att Rockstar har gjort sitt yttersta för att göra spelet mer varierat och mindre frustrerande. Huvudstoryn, som kretsar kring de spelbara karaktärerna Trevor, Michael och Franklin, bjuder på vitt skilda uppdrag som inte sällan utmynnar i skottlossning och vilda biljakter.

För att göra upplevelsen mer lättillgänglig har man skruvat ner svårighetsgraden något, placerat sparpunkterna närmare varandra och förbättrat kontrollen avsevärt. Särskilt lyckat blir det när de stora kupperna ska utföras. De välplanerade kupperna är mer omfattande uppdrag med flera moment, där man som spelare måste växla mellan flera karaktärer för att få alla bitar att falla på plats.
gta5-diver

Brutalt och känslokallt
När det kommer till berättelsen matas vi med Rockstars sedvanliga referensmaraton och även om deras samtidssatir ofta saknar subtilitet är det omöjligt att inte fascineras av deras fingertoppskänsla. Det är brutalt och känslokallt – men för det allra mesta med glimten i ögat.

Grand Theft Auto 5 ser väldigt snyggt ut, men det märks att de nuvarande konsolerna jobbar hårt för att orka med. Framförallt är bilduppdateringen inte den bästa, men förhoppningsvis dyker spelet upp till såväl pc som nästa generations spelkonsoler vad det lider och då finns det verkligen inte mycket att klaga på.

Grand Theft Auto 5

Fem år och 1,7 miljarder kronor senare är Rockstar äntligen färdiga. De har inte snålat med slantarna och det märks. Grand Theft Auto 5 är precis så överväldigande som man vill att ett nytt spel i serien ska vara.


5
Vi diggar
  • Omfattningen
  • Fingertoppskänslan
  • Berättelsen
Vi dissar
  • Bilduppdateringen
  • Osympatiska karaktärer
  • Vissa transportsträckor
Visa kommentarer / Kommentera nu
Grand Theft Auto 5 - Tillbaka till Los Santos
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17